U kunt de verdoving niet sneller uit laten werken, maar u kunt wel pijnstillers gebruiken tegen de pijn.
Voelt u na de verdoving toch nog pijn, geef dit dan meteen aan.De tandarts kan dan eventueel nog een extra verdoving toevoegen. Zodra de verdoving werkt, kunnen uw tong, wangen en/of lippen tintelig en anders aanvoelen. Daarnaast kunt u enige moeite ervaren bij spreken, lachen, slikken, spugen en spoelen.
In veel gevallen is de zenuw tijdelijk beschadigd, maar er kan ook sprake zijn van een permanente beschadiging. Wanneer je merkt dat de verdoving na enkele uren nog niet is uitgewerkt, neem dan contact op met de tandarts.
Het kan tot ongeveer 2 tot 3 uur duren voordat de verdoving is uitgewerkt, afhankelijk van jouw behandeling. Het is belangrijk om na de behandeling er op te letten dat er niet op de lip, wang of tong wordt gebeten, om zo bijtwondjes te voorkomen. Tevens moet er uitgekeken worden met hete dranken.
Wanneer de plaatselijke verdoving is uitgewerkt (na twee tot drie uur), kunt u te maken krijgen met pijn. Gelukkig is deze pijn goed te bestrijden met de pijnstillers die de tandarts u heeft voorgeschreven. Let wel op dat u de bijsluiter goed doorneemt en de voorgeschreven dosering niet overschrijdt.
Het lichaam breekt de gebruikte verdovingsmiddelen weer af. Wij raden u aan nog even met eten, drinken en roken te wachten totdat de verdoving volledig is uitgewerkt. Omdat u geen pijn meer ervaart, zult u het ook niet merken wanneer iets te heet is of wanneer u zich brandt.
Er treden echter zelden bijwerkingen op na een verdoving in de mond. In enkele gevallen komen de volgende bijwerkingen voor: Pijn gedurende enkele dagen op de plek van de injectie. Een bloeduitstorting op de plek van de injectie.
Bij dit laatste raakt een gedeelte van de tong en lip verdoofd. De uitwerkingstijd van de verdoving is gemiddeld anderhalf tot twee uur. Belangrijke informatie die de tandarts over u moet weten: In sommige situaties moet er een andere verdovingsvloeistof of een lagere dosering worden gebruikt.
U kunt direct na de behandeling weer eten. Tijdens het plaatsen van de vulling verharden wij deze namelijk met een speciale blauwe lamp. Zo wordt de vulling sterk en dat betekent dat u na het plaatsen direct weer kunt eten. Houd hierbij wel rekening met een eventuele verdoving, dit kan het eten lastig maken.
Wat kunt u doen tegen zwelling van de wang? De zwelling kunt u de eerste dag enigszins bestrijden door zo snel mogelijk na de behandeling een ice pack of een plastic zakje met ijsklontjes in een washandje tegen de wang te houden: niet continu, maar afwisselend 20 minuten wel, 20 minuten niet enz.
Is een verdoving gevaarlijk? In veel gevallen niet. Gebruik je bepaalde medicatie, heb je een allergie specifieke aandoening dan moet je dit wel vermelden. De tandarts kan en zal hier rekening mee houden.
Een (klein) gaatje kan echter ook gevuld worden zonder verdoving. Het boren kan gevoelig zijn en een vervelend gevoel geven. Het voordeel is dat u na de behandeling geen gevoelloze mond heeft. Na de behandeling kan de tand of kies nog iets gevoelig zijn, omdat het levend materiaal is.
Nalast van de verdoving
Lichte hoofdpijn is mogelijk.
U kunt het beste de eerste nacht wat meer rechtop slapen door een extra hoofdkussen te gebruiken en niet op de behandelde zijde te gaan liggen. Misschien kunt u de eerste dag(en) na de behandeling moeilijker eten. In dat geval kunt u vloeibaar eten gebruiken tot de verdoving is uitgewerkt.
Hoe lang mag ik niet eten na een verdoving bij de tandarts? Eten na een verdoving bij de tandarts kunt u beter uitstellen totdat de verdovende middelen helemaal zijn uitgewerkt. In de tussentijd ervaart u niet of nauwelijks pijn, dus bestaat het gevaar dat u uw mond goed brandt, of flink op uw lip of wangen bijt.
Je kunt een pijnstiller innemen voordat de verdoving is uitgewerkt, b.v. na het verwijderen van het gaasje 1000mg paracetamol(bij kinderen zie de bijsluiter). Dit voorkomt dat je moet wachten op de inwerktijd en verhoogt de effectiviteit aanzienlijk.
Een composiet (witte) vulling is na het vullen dus meteen hard, je kunt meteen eten en drinken. De grijze vulling wordt hard na 24 uur, je mag dus een tijdje niet eten. Er zijn verschillende soorten witte vulling dus de beschrijving van de behandeling kan afwijken van de behandeling die jouw tandarts doet.
De behandeling van een gaatje duurt ongeveer tussen de 15 minuten en 60 minuten. Hoe snel het vullen van een gaatje gaat is afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de behandeling.
Gaan witte vullingen lang mee? Een witte vulling kan jarenlang meegaan. Omdat echter grote witte vullingen in de kiezen nog niet zo lang worden gebruikt, zal de tijd moeten leren of deze vullingen net zo lang meegaan als die van amalgaam.
Een milde lipscrub helpt om dode huidcellen, zoals de velletjes op je droge lippen, op een verzorgende en hygiënische manier weg te halen. Je gescheurde lippen genezen en voelen weer zacht aan. Vermijd het likken van je lippen. Door het veelvuldig likken van je lippen, drogen je lippen sneller uit en je mondhoeken ook.
Hoe lang duurt de verdoving? Na de behandeling blijft de verdoving nog één à twee uur doorwerken. Wij raden u aan om nog even met eten, drinken en roken te wachten. Door de verdoving merkt u niet wanneer u op uw wang of lip bijt of uw mond verbrandt.
Vaak zijn één of twee injecties voldoende om het hele gebied gevoelloos te maken voor het boren en vullen.
Bijwerkingen narcose
U kunt zich slaperig voelen en af en toe wegdromen. U kunt pijn krijgen in het geopereerde gebied als de verdoving uit is gewerkt. U kunt last hebben van misselijkheid, braken, keelpijn en heesheid. De verpleegkundige kan u een pijnstiller of middel tegen misselijkheid geven.
Nawerkingen van narcose
De eerste uren na de operatie kan je je nog wat moe en slaperig voelen, maar je weet dan al wel weer waar je bent en wat er gebeurd is. Het kan zijn dat je na de operatie een beetje misselijk bent.
In uitzonderlijke gevallen werkt de verdoving niet uit.Dan kan het zijn dat er een zenuw (tijdelijk of blijvend) beschadigd is. Vermoed je dat dit bij jou aan de hand is? Neem dan contact op met je tandarts.