Dat we plantaardige wax gebruiken is één. Dat we plantaardige wax uit Europa gebruiken is twee. Paraffine, soja- en palmolie komen namelijk altijd overzees en om uitstoot te besparen willen we daar zo min mogelijk gebruik van maken.
Bolsius kaarsen zijn vervaardigd uit zuivere grondstoffen en met optimale brandeigenschappen. De kaarsen komen tot stand na de keuze van een juist gevlochten pit (de lont), de selectie van de beste kwaliteit grondstoffen, kleuren, geurstoffen en een zorgvuldig samengestelde combinatie hiervan.
Wat zit er in kaarsen? Een kaars bestaat uit een katoenen lont, die officieel de pit wordt genoemd, en een brandstof, zoals paraffine, stearine, sojawas of bijenwas. Paraffine en stearine zijn de meest voorkomende brandstoffen. Paraffine wordt gewonnen uit aardolie en stearine uit dierlijk of plantaardig vet.
Kies voor kaarsen zonder paraffine
Kaarsen op basis van natuurlijke was zijn een stuk gezonder omdat daar geen paraffine in zit. Anderzijds zijn ze duurder in aankoop. Denk bijvoorbeeld aan sojawas, bijenwas, koolzaadwas en raapzaadwas.
De middeleeuwse kaarsen werden gemaakt van koeien- of schapenvet. Het lont werd gemaakt van vlas of katoen. Deze kaarsen hadden wel het nadeel dat ze een nare geur verspreidden. Daarom werd bij luxere gelegenheden ook bijenwas in plaats van dierlijk vet gebruikt.
Op basis van een recente studie is aangetoond dat natuurlijke kaarsen (denk aan soja, bijenwas, kokos of koolzaad) minder roet produceren dan paraffine kaarsen. De roet productie kan je dus al verminderen door paraffine kaarsen te vermijden.
Langere brandtijd, soja kaarsen branden 30% tot 45% langer dan paraffine kaarsen. Geen roet, bij soja kaarsen komt maar liefst 90% minder roet vrij ter vergelijking met paraffine kaarsen.
Een kaars uitblazen is ongezond vanwege de rook
De blazers trekken in ieder geval aan het kortste eind. Dat komt vooral door de rook die ze bijna onvermijdelijk inademen. Een uitgeblazen maar nog nagloeiende lont is niet langer warm genoeg om het kaarsvet om te zetten in kooldioxide.
Een kaars van bijenwas is de duurzaamste keuze, zeker als het van een biologische imker uit de buurt komt. Bijen maken de vettige stof met de wasklieren in hun achterlijf en gebruiken het als bouwmateriaal voor de honingraat. Van de was van oude raten die niet meer gebruikt worden, worden kaarsen gemaakt.
Waxinelichtjes 2.0 – alle voordelen zonder de nadelen
Doordat je geen paraffine brandt in huis en er geen fijnstof vrijkomt, is het niet schadelijk voor de gezondheid.
Waar kaarsen branden, is fijnstof
En dat klopt ook, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Kopenhagen. De onderzoekers waarschuwen voor het gebruik van kaarsen, omdat er bij de verbranding fijnstof vrijkomt. Met fijnstof worden alle stofdeeltjes in de lucht bedoeld. Dit kan schadelijk zijn voor je longen.
Natuurlijke kaarsenwas zoals soja, koolzaad, kokos en bijenwas zijn de beste keuzes voor mensen die op zoek zijn naar kaarsen zonder luchtvervuiling binnenshuis. Er zijn zelfs studies die aantonen dat kaarsen van bijenwas kunnen helpen de lucht te zuiveren.
Waxinelichtjes worden vaak gemaakt van paraffine, een bijproduct van petroleum. Brand je die kaarsjes binnen dan vervuil je de lucht in huis, en kunnen er giftige stoffen zoals benzeen en tolueen vrijkomen. Niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor je gezondheid.
Een romantische set die mooi staat op ieder oppervlak! Bolsius kaarsensets komen in verschillende thema's en kleuren: voor ieder wat wils. De collectie is geïnspireerd door de texturen en kleuren uit de natuur. Gemaakt zonder palmolie, maar mét natuurlijke vegan wax.
Bolsius grafkaarsen met deksel rood.
Alleen voor buiten gebruik. Deze graflichten branden 60 uren en zijn rood.
Het varieert enorm per kaars hoe lang deze mee kan, maar gemiddeld kan je een kaars gebruiken tot 12 tot 16 maanden nadat je hem hebt gekocht. Iedere kaars is echter anders, dus het kan ook zijn dat je bepaalde kaarsen na een paar maanden echt moet gebruiken voor hij over datum raakt.
Waxinelichtjes produceren ongeveer 20 Watt warmte. Om een warmte van 1000 Watt te evenaren, zijn ongeveer twintig waxinelichtjes nodig.
Gezelligheid met kaarsen
Steek een aantal kaarsen aan. Hoewel ze de verwarming niet geheel vervangen, warmen ze de woonkamer behoorlijk op. Vooral in kleine ruimtes merk je al snel dat een kaarsje warmte afgeeft. Daarnaast staat het ook nog eens gezellig en knus.
Gewone kaarsen zorgen voor een warme, huiselijke sfeer. Geurkaarsen hebben dezelfde functie, maar verspreiden ook nog eens een fijne geur in je huis. Iedere geur zorgt weer voor een andere vibe binnen je interieur. Zo werken sommige geuren rustgevend, zoals een bloemige geur.
Bij voorkeur de kaars niet uitblazen. Doof de kaars altijd met een kaarsendover. Dit voorkomt spatten van het warme kaarsvet. Als u geen kaarsendover heeft, blaas dan voorzichtig en houd uw hand achter de vlam.
De eigenschappen van waxinelichtjes
Je kunt het kaarsje eenvoudig doven en weer opnieuw aansteken. Je kunt hem het beste doven met een speciale kaarsen dover of tussen twee natte vingers. Als je ze uitblaast, kan het nog weleens gebeuren dat het lont blijft doorgloeien en verkoolt. Je kunt ze dan niet meer aansteken.
De kaarsjes symboliseren 't levenslicht.Ze verdrijven ongeluk en kwaad. Vaak deden ze er nog een extra kaarsje bij om je geluk te wensen in je nieuwe jaar. Tijdens de Industriële Revolutie werd het mogelijk om goedkoop taartjes te produceren.
Als je je waxinelichtjes maakt van een natuurlijke was zoals kokoswas, koolzaadwas of sojawas dan is dat vele malen beter voor je gezondheid.
Laat de kaarsen nooit onbewaakt achter. Doof de kaarsen als je gaat slapen of de kamer verlaat. Brand nooit een kaars in de buurt van spullen die brandbaar zijn.
Knip voor gebruik de lont af tot 1 cm. Een langere lont kan ervoor zorgen dat de kaars gaat walmen of flakkeren. Leg geen afgebrande lucifer of andere materialen in het kaarsvet. Daardoor kan een tweede vlam ontstaan, waardoor de kaars onjuist opbrandt en kan gaan druipen en walmen.