Het is wel aan te raden om de wieg in de buurt van een raam te plaatsen, zodat je baby veel indirect zonlicht op zijn huidje krijgt. Dit breekt bilirubine af, wat ervoor zorgt dat je baby geen gele gloed heeft. Voor peuters geldt hetzelfde als voor baby's. Plaats het ledikant niet tegen het raam of tegen de verwarming.
Zet het bed niet tegenover de deur maar zo dat het kind de deur kan zien. Dit geeft rust en zorgt voor een betere energiestroming. Kies voor lichte, zachte en warme kleuren in de kinderkamer. Pasteltinten blauw of groen en neutrale kleuren zijn hier heel geschikt voor.
Een ledikant hemel zorgt voor een geborgen en knus gevoel bij het bedje van je kindje. Daarnaast kan het bescherming bieden tegen bijvoorbeeld muggen. Daarnaast kleed een hemel ledikant het geheel mooi aan.
Kleine babykamer inrichten – Tip 1:
Kies dan liever voor leuke muziek hanger voor aan het bedje/wiegje of een mobiel. Je kunt ook achter of naast het bedje bijvoorbeeld een kapstokje of plakje aan de muur maken (op een hoogte dat je kindje er niet bij kan) hier kun je dan leuke spulletjes aan hangen of op zetten.
Een klamboe hangt zo mooi boven een wiegje of ledikant, en zelfs een peuterbed. Je kunt ook een gezellig zithoekje maken met een hemeltje in de babykamer of kinderkamer.
Spiegel boven de commode
En dankzij zo'n spiegel lijkt de kamer bovendien iets groter.
Een hemeltje rondom het babywiegje zorgt ervoor dat je baby zich veilig en geborgen voelt. Een wieg met hemeltje of een klamboe, is ook nog eens functioneel doordat er geen insecten binnen de slaapruimte kunnen vliegen. Een mooi gedrapeerd hemeltje staat in iedere babykamer en kinderkamer prachtig.
De eerste stap is bepalen welke kamer in je huis je gaat inrichten als babykamer en waar je dus ruimte voor moet maken. De minimale oppervlakte van een babykamer is toch wel 6m2; wil je deze kamer voor je kind blijven gebruiken tot het achttiende levensjaar, dan is een kamer van 12m2 meer geschikt.
Een voedingsstoel in de babykamer
Aan deze stoel stel je natuurlijk wel een aantal eisen! Het voeden moet comfortabel zijn. Een goede ondersteuning voor de arm is ook niet verkeerd, gezien het aantal kilo dat je daar een aantal minuten mee moet ondersteunen.
Een klamboe, muggennet of muskietennet houdt muggen uit de buurt van je baby. Ze worden ook vaak gebruikt voor oudere kinderen. Er zijn speciale klamboes die je om een campingbedje of ledikantje kunt klemmen of spannen.
Tegenwoordig worden de meeste hemeltjes gemaakt met een lus aan de bovenkant, zodat je deze met een simpel schroefoogje gemakkelijk aan het plafond kunt hangen. Maar er zijn ook piekstokken verkrijgbaar waar je de hemeltjes aan op kunt hangen.
Maar wist je dat je kindje mogelijk gevaar loopt bij een hemeltje of klamboe? Wanneer deze los hangt, kan je kindje de stof naar zich toe trekken. Dit brengt het gevaar van verstikking met zich mee.
Een grote spiegel op je slaapkamer is ongunstig voor een goede nachtrust. In de Feng Shui, en ook in de radiësthesie wordt als regel gegeven dat het zéér ongunstig is om een spiegel op de slaapkamer te hebben. Een grote spiegel verstoort de slaap. En dat is uiteindelijk slecht voor je gezondheid.
Begin daarom het liefst rond de 26 weken zwangerschap of al eerder met het klaarmaken van de babykamer. Kies verantwoord je spullen en materialen én ventileer de kinderkamer goed.
Slapen doe je beter met het hoofd naar het noorden en met de voeten naar het oosten gericht, klinkt het vaak. Het lichaam zou op die manier in het magnetische veld van de aarde liggen, waardoor de lichamelijke energie in harmonie is met de energie van de aarde.
Zorg er wel voor dat de temperatuur in het kamertje tussen de 16°C en 18°C blijft. Wel altijd oppassen voor tocht!
De slaapkamertemperatuur voor een baby kan beter wat aan de lage kant zijn dan te hoog. Ook al voelt het voor jou als te koud, De ideale temperatuur voor een lekker dutje is tijdens de eerste maanden 18-20 °C. Vanaf twee maanden mag dit nog een graadje lager: 16-18 °C.
Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius. Je baby mag dan slapen in slaapkleding met een dekentje of slaapzakje.
Vaak is dit ergens tussen de 18 maanden en 3,5 jaar. De meeste peuterbedden zijn dan ook vanaf ongeveer 18 maanden.
Een klamboe kan op twee manieren bevestigd worden. Je kunt een klamboe ophangen door een schroefoog in het plafond te boren en hier de klamboe aan te bevestigen maar je kunt er ook voor kiezen een piekstok aan te schaffen zodat je hier de klamboe aan op kunt ophangen.
Maak van een buigzame buis of hout een cirkel. Zoek op internet, op de markt of bij een woonwinkel naar een niet te zware stof. Bekijk zelf hoeveel stof je nodig hebt om de bedhemel mooi om het bed te laten vallen, en bevestig één uiteinde aan de cirkel. Denk ook eens aan een kanten gordijn.
Een hemeltje kan een wieg of ledikant helemaal compleet maken. Een hemeltje, ook wel vaak een sluier genoemd, heeft een open bovenkant. Het hemeltje bevestig je aan een piekstok met ronde of ovalen ring. Een hemeltje is verkrijgbaar in verschillende soorten materialen, maar ook verschillende kleuren.