Maden komen terecht in de vacht van het konijn doordat een vlieg, meestal de blauwgroene bromvlieg of groene vleesvlieg, eitjes in de vacht en huid van het konijn legt. De eitjes worden het liefst in een warme vochtige omgeving gelegd. Uit de eitjes komen na enkele uren tot dagen kleine witte larven, oftewel maden.
De dierenarts verwijderd de maden en smeert vervolgens de huid in met een zalf. Ook behandelt de dierenarts het konijn met een anti-myiasis spray. Dit doodt mogelijk overgebleven maden en voorkomt het ontstaan van infecties. Tot slot krijgt uw konijn een pijnstiller en ontstekingsremmer.
Controleer of een groene vlieg aan het werk is geweest bij je konijn: vaak heeft je konijn dan een wondje in de buurt van de anus, of binnenkant van de achterpoten, en zie je maden. Verdere tekenen van besmetting zijn: vreemde kale plekken, apathisch gedrag van het konijn en gaatjes in de huid.
Een schone, korte en droge vacht verkleint de kans op myiasis. Op tijd scheren en voorkomen van diarree kunnen in veel gevallen helpen. Ter ondersteuning van deze fysieke handelingen wordt geadviseerd om Clik Pour-on in te zetten.
Met name de groen/blauwe (strontvlieg) is erg gevaarlijk voor konijnen. Een vlieg die legt namelijk eitjes in de vacht van een konijn, wanneer deze eitjes uitkomen worden het maden. De maden die vreten zich door het konijn heen waardoor het konijn mogelijk sterft.
Bij myiasis treden larven van verschillende soorten vliegen het lichaam en veroorzaakt zo een ontstekingsreactie. De larven kunnen het lichaam binnendringen via verschillende manieren, zoals de huid, de neus-keel holtes, de mond, de oren, darmen en plasbuis. De huid is waarschijnlijk de meest voorkomende entreeplaats.
Konijnen kunnen hun vacht prima schoonhouden zonder dat ze daarvoor in bad moeten. In bad gaan geeft enorme stress voor konijnen en werkt absoluut niet ontspannend of verkoelend. Doe konijnen dus nooit zomaar in bad. De enige redenen om een konijn te wassen zijn medisch.
Giet kokend heet water (met azijn of groene zeep) in de vuilnisbak, wanneer deze net geleegd is. Door het hete water gaan de maden dood. Doe wel de deksel dicht zodat de hitte in de vuilnisbak blijft. Stop wat takjes lavendel in de vuilnisbak.
Grote maden zijn larven van de Noordelijke bromvlieg en worden vaak in Frankrijk gekweekt. Deze maden verpoppen erg langzaam en zijn daarom erg geschikt voor recreatievissers. Gekoeld bewaard zijn ze vaak wel twee weken tot drie weken houdbaar.
De totale levenscyclus van deze geelbruine vlieg duurt 100-120 dagen. Bij infestatie van de mens ontstaat er binnen 24 uur een furunkelachtige afwijking van de huid op de plaats van de penetratie van de larve.
Konijnen van gemiddeld formaat (2 tot 5 kg) leven het langst, namelijk 7 jaar. Kleine rassen (tot 2 kg) volgen met een gemiddelde leeftijd van 6,3 jaar.
Maden in huis, waar komen ze vandaan? In veel gevallen heeft dit niet alleen met regen maar vooral met voedselresten vermaken. Liggen er voedselresten achter of onder het keukenkastje of elders, dan trekt dit vliegen aan. Denk hierbij ook aan de prullenbak die niet tijdig geledigd wordt.
Madenziekte (of myiasis of vielglarvenziekte) is een voor uw konijn erg pijnlijke en mogelijk fatale ziekte, veroorzaakt door vliegen. De vlieg legt eitjes in de vacht van uw konijn en de maden (vlieglarven) die hier uitkomen vreten zich ín de huid van uw konijn. Soms zo erg dat er geen redden meer aan is.
Hoe zien vliegeneitjes eruit? Vliegeneitjes zijn ongeveer anderhalve millimeter lang en wit tot gelig van kleur. Ze zijn langwerpig gevormd. Je treft de eitjes vaak in 'clusters' ofwel in 'groepjes' aan.
Ze kunnen eieren leggen rond de anus, met name wanneer het konijn diarree heeft. Wanneer de eieren uitkomen, kruipen de maden onder de huid en richten enorme schade aan.
Maden zijn slijmerig en kunnen daarom niet goed tegen zand. Strooi daarom wat zand in de container en ze zullen uiteindelijk dood gaan. Zout strooien kan ook. Maden kunnen niet tegen zout en zullen net als slakken smelten.
Maden zijn niet gevaarlijk voor de mens, op sommige plaatsen wordt ze zelfs gegeten. Ze kunnen wel een gevaar zijn voor enkele dieren (konijnen, kippen, ...), daar veroorzaken ze de madenziekte. Maar in uw vuilnis of woning zijn ze erg storend, en later groeien ze dan uit tot een ware vliegenplaag.
De eitjes worden het liefst in een warme vochtige omgeving gelegd. Uit de eitjes komen na enkele uren tot dagen kleine witte larven, oftewel maden. Ze zien eruit als wormpjes van enkele millimeters tot een centimeter groot.
Maden hebben een hekel aan de geur van lavendel en gaan eraan dood. Je kunt verse lavendel gebruiken, maar ook een luchtverfrisser met lavendelgeur. Vliegen komen op etensresten af en leggen daar eitjes. Verpak etensresten in een krant, zo wordt de container minder aantrekkelijk voor vliegen.
Maden zijn jonkies van een vlieg of van een mug. Ze komen voor op warme vochtige plekken waar ze veel kunnen eten. Denk hierbij aan een vuilnisbak/kliko, prullenbakken in huis, net dode dieren (en zelfs in open wonden). Ze komen hier omdat de vlieg hier haar eitjes legt.
Maden kunnen erom veel eten en ook zeer snel groeien. Van eitje tot vlieg duurt slechts twee weken. Maden verspreiden een vieze lucht. Alleen daarom al is het beter om maden uit de vuilnisbak te bestrijden.
Het is compleet normaal, die typische sterke indringende geur afkomstig van jullie konijnenhok. De urine, de konijnenkeutels, de voeding, het hooi, het stro, enzovoort. De combinatie van deze stoffen zorgt voor een echte konijnengeur in huis.
Houd het kontje zo schoon mogelijk. Was het kontje van je konijn wanneer het vies is door hem in een bak met lauw water te zetten en de viezigheid los te weken. Geef je konijn de juiste hoeveelheid hardvoer. Op de verpakking staat vaak de dagelijkse hoeveelheid.
Wanneer er luid met de tanden geknarst wordt is dit vaak een teken dat het dier pijn heeft. Soms gaat dit gepaard met kwijlen. Vocaliseren: Een konijn dat piept, schreeuwt of gilt heeft vaak acute pijn en hier zal direct op gereageerd moeten worden door naar de dierenarts te gaan.