Te veel of te weinig wasmiddel tijdens het wassen, kan tijdens het drogen een onaangename geur afgeven. Door een reinigingsprogramma te draaien met een machinereiniger, kan de verontreiniging uit de wasmachine verdwijnen, waardoor er geen onaangename geur tijdens het drogen kan ontstaan.
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.
Draai een was op 90 graden
Om dit op te lossen kan je het beste een 90 graden wasje draaien dan gaat alles wat voor de muffe geur zorgt er vaak aan.
Ruikt je was juist heel muf? Dan kun je je kleding laten weken in koud water, gemengd met een kopje baking soda. Dit zuiveringszout helpt bij het vrijgeven van alle geurtjes die in de stof zitten. Vergeet niet om eerst even te kijken of je kleding tegen baking soda kan, door het op een stukje binnenin te testen.
Bij normale condensdrogers kun je de condensor uit de droger halen en hem schoonmaken met de douchekop. Bij een warmtepompdroger kan dat meestal niet. Zuig dan de condensor en het ventilatierooster van de condensor met de stofzuiger schoon voor een goede luchtcirculatie.
Een wasdroger met een zelfreinigende condensor spoelt meerdere keren schoon tijdens het drogen. Hierdoor hoef je de condensor nooit meer pluisvrij te maken. Het automatisch reinigen doet de warmtepompdroger met het vocht uit je wasgoed. Dit bespaart je minimaal 4 schoonmaakbeurten per jaar.
Het filter reinig je altijd na iedere droogbeurt. Haal het filter uit de wasdroger en verwijder de grote stofdelen. Gebruik één keer per maand een stofzuiger om het filter en de ruimte waarin je het filter plaatst volledig schoon te krijgen.
Na het wassen kan je kleding wel fris ruiken, maar als het binnen hangt te drogen kan het met een nare geur opdrogen. Dit komt doordat het klam en vochtig is binnen, vooral in de zomermaanden. Hierdoor droogt de was ook klam op. Probeer, voornamelijk 's zomers, de was buiten te laten drogen.
Maar als je de was binnen droogt is het aan te raden om ruimte te laten tussen de kledingstukken. En hang spijkerbroeken onderste boven op en doe dit ook met shirts met een capuchon. Anders zijn de de volgende dag nog niet helemaal droog en dat kan dan weer gaan stinken. Zorg dus dat alles goed uit elkaar hangt.
Hoe ontstaat stank in de wasmachine
Een stinkende wasmachine wordt veroorzaakt door vetluis. Vetluis is een zeepbacterie die gedijt in een warme, vochtige omgeving. Vetluis geeft een muffe, zure geur en kan grijze of bruine vlekken geven op je net gewassen wasgoed.
Stank in je wasdroger oplossen
Lees hier 3 tips hoe je van stank afkomt: Tip 1: gebruik je nieuwe droger een paar keer. Tip 2: leeg het pluizenfilter. Tip 3: maak je condensor schoon.
Te veel wasmiddel kan de kleding aantasten. De zeep wordt niet goed uit de kleding gespoeld, daardoor gaan de kledingstukken stinken. Daarnaast is het gebruik van te veel wasmiddel niet goed voor de wasmachine. Er kan 'vetluis' ontstaan, waardoor de kleding ook gaat stinken.
Hoe langer we op lage temperaturen wassen, hoe meer de wasmachine gaat stinken. Dit wordt ook wel vetluis genoemd. Soms kun je zelfs een dikke grijze vetachtige afzetting zien in de wasmachine. Dit vetluis zorgt ervoor dat de was die net schoon uit de wasmachine komt gewoonweg stinkt.
Kan wasparfum in de droger? Jazeker! Maar doe de wasparfum niet rechtstreeks op de kleding.
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken.
Als de droger dezelfde capaciteit heeft als de wasmachine, kan alle wasgoed in één keer in de droger. Je kunt je kleding even opfrissen door deze 10 minuten op koude lucht te drogen, eventueel met een geurdoekje (niet zo geschikt voor droger met vochtsensoren).
Te veel wasmiddel of -verzachter kunnen de handdoeken een plakkerige laag geven. Ook dit kan leidden tot een vieze geur. U kunt, in plaats van wasverzachter, een kopje azijn van 250 milliliter toevoegen. Dit dood de bacteriën en is ook nog eens goed voor de ontkalking van de machine.
Stop de stinkende handdoeken in de wasmachine, stop hem niet te vol, en voeg een klein kopje bakpoeder toe (ja je leest het goed) en een deciliter doorzichtige azijn. Gebruik geen wasverzachter en selecteer een wasprogramma op 60˚ C.
Het eerste signaal van vetluis is meestal een vieze geur: er komt een rioollucht uit de trommel en de schone was ruikt niet fris.
Dit komt meestal door vochtigheid van kleding die nog niet helemaal droog is, muffe schoenen, een te volle kast of neergegooide vieze was op de bodem van je kast. Bovendien zijn de meeste kasten doorgaans geheel afgesloten. Hierdoor kan een kast niet goed luchten en ontstaan er vieze geurtjes en schimmel.
Voeg een kopje azijn toe aan je was en de muffe lucht is zo vervlogen. Wat je ook kunt doen, is je kleding voor je ze gaat wassen, een uurtje laten weken in een emmer water met azijn. Daarna zoals gewoon in de was en klaar is Kees.
Het is heel normaal dat kleding slijt en er losse stofvezels in de stof ontstaan. In de droger wordt het weggeblazen en opgevangen in het pluizenfilter. Droog je de was buiten dan komt dit in de buitenlucht terecht.
De condensor vind je links onderin je wasdroger, verscholen achter een klep. Door deze open te draaien, kun je hem verwijderen. Lukt het niet, raadpleeg dan even de handleiding. Heb je de condensor verwijderd, spoel deze dan met water uit, bijvoorbeeld met een douchekop, in bad of in een wasbak.
Waar zit de sensor in de wasdroger. De sensor van een wasdroger is de vinden op de volgende plek: In de meeste wasdrogers bevindt de sensor zich in de droog trommel. Controleer de gebruiksaanwijzing van het model om de exacte plaats van de sensor te vinden.