Met een poederspuit spuit hij een giftig poeder in de ingang van het nest. Het poeder komt op alle in- en uitgaande hoornaars terecht. De hoornaars verspreiden het poeder zelf verder door het nest. Binnen enkele dagen zijn alle hoornaars dood.
De mannetjes en nieuwe koninginnen vliegen uit en paren, waarna de mannetjes sterven en de koninginnen zich verspreiden en een plekje zoeken om te overwinteren. De laatste werksters zullen in de loop van oktober en november sterven.
Hoornaars kunnen gevaarlijk zijn als ze zich bedreigd voelen. Blijf je uit de buurt, dan vallen ze je niet lastig. Ze komen ook niet af op zoete hapjes of drankjes, want ze leven van insecten. Voor wat je picknick of barbecue betreft, zit je dus safe.
De hoornaar is niet gevaarlijk voor mensen, maar eet wel andere bijen op. Reden voor EIS Kenniscentrum Insecten en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA om de hulp van het publiek in te roepen bij het opsporen van nesten van het dier.
Een hoornaar geeft namelijk minder gif af als een wesp. De hoornaar heeft eigenlijk maar één echte natuurlijke vijand in Nederland en dat is de wespendief. Deze roofvogel is gespecialiseerd in het vinden van bijen en wespennesten om ze vervolgens één voor één op te peuzelen.
Net als gewone wespen kan de Aziatische hoornaar steken. Maar omdat het een groter exemplaar is met een langere angel, zal een steek vervelender aanvoelen. Personen die allergisch reageren op bijen- of wespensteken zijn best extra alert.
Je kunt het nest best bij zons' op- of ondergang bespuiten, wanneer de meeste hoornaars naar huis zijn teruggekeerd om de nacht door te brengen en minder actief en verspreid zijn. Doordrenk het met een wespenafweermiddel en verwijder het na een paar dagen als je zeker weet dat alle hoornaars dood zijn.
Hoornaars overleven de winter niet, ze leven net als andere wespensoorten slechts één seizoen. Alleen de koningin die aan het eind van het seizoen werd geboren, overwintert om het volgende jaar een nieuw nest te maken. Zij komt rond eind april tevoorschijn uit haar winterslaap.
hoe hoger de luchttemperatuur hoe verder wespen zich van hun nest zullen verwijderen om te foerageren doorgaans is deze afstand niet groter dan enige honderden meters, max. ca. 1 km.
De hoornaar is een goede insectenbestrijder. Ze zijn erg nuttig omdat ze dode bijen, wespen en andere insecten opruimen. Daarnaast jagen ze ook op andere insecten. Hun prooi wordt dan meegenomen naar het nest om aan de hoornaar larven te worden gevoed.
Hoornaars vliegen ook 's nachts en komen dan op kunstlicht af. Iets bijzonders is dat de larven worden gevoed met dierlijk materiaal en de larven voor de werksters een zoetige vloeistof produceren, dat ze uitbraken en door de werksters weer wordt opgezogen. De werksters worden dus gezoogd door de larven.
De hoornaar is de grootste inheemse wesp in België. Ze zijn minder agressief dan gewone wespen, maar een steek kan pijnlijker zijn. In de meeste gevallen is een steek ongevaarlijk.
Het beestje is ongeveer twee keer zo groot als een gewone wesp. De hoornaar heeft roodbruine, zwarte en gele kleuren. Bovendien maakt het insect een hard, zoemend geluid en valt daardoor behoorlijk op.Is een hoornaar agressief?
Het verdelgen van wespen door de brandweer is niet gratis. Voor deze interventie wordt een bedrag van 51,74 euro (exclusief BTW) aangerekend. Wil je dat de brandweer de verdelging dringend of tijdens het weekend uitvoert, dan kost het je 103,48 euro (exclusief BTW).
Men zegt wel dat een steek van een hoornaar een paard kan doden. Dit is een fabel.
Een hoornaar koningin is door haar grootte zelfs indrukwekkend te noemen: ze wordt maar liefst 25 tot 35 millimeter lang. Daarnaast herkent u hoornaars vrij snel aan hun uiterlijke kenmerken en dan vooral hun kleur. Hun kop, borststuk en achterlijf zijn overwegend roodbruin tot donkerbruin.
Wat betreft de werkzame stoffen is de HG wespenspray hetzelfde als de andere twee. Een goede behandeling met HG wespenspray dood snel het hele nest. En de giftige stoffen blijven 4 tot 6 weken werkzaam. HG wespenspray is dus goed vergelijkbaar met de wespensprays van Bayer en Luxan.
Wespenpoeder is een middel om wespen zelf te bestrijden. Het poeder moet aangebracht worden bij de ingang van het wespennest, zodat de wespen continu in aanraking komen met het middel als ze het nest verlaten of weer binnen vliegen. Op deze manier wordt het poeder verspreid, waardoor de wespen sterven.
De Europese hoornaar (Vespa crabro) lijkt erg op de Aziatische, maar is een bij wet beschermde soort. Sla hem dus niet dood!
Verschil Hoornaar en Horzel
Een daas en een hoornaar lijken namelijk enorm op de horzel. Wanneer je wordt gestoken of gebeten heb je nooit te maken met een horzel maar waarschijnlijk met een hoornaar. Een horzel is namelijk niet in staat om te bijten of te steken.