Soms treden verschijnselen vrij snel na de opname al op, maar soms ook pas na enkele dagen. Veel voorkomende verschijnselen zijn: Overgeven en diarree. Bloedingen.
Vaak voorkomende symptomen van vergiftiging bij dieren zijn: Maagdarmklachten: misselijkheid, braken, diarree, buikpijn. Braken, speekselen, hoesten, benauwdheid. Neurologische verschijnselen: sloomheid, evenwichtsverlies, opwinding, spiertrillingen, spierkrampen.
Paracetamol. Paracetamol is vooral voor katten heel giftig, al worden er kleine hoeveelheden toegediend. Er kunnen al symptomen optreden bij 20 mg per kg lichaamsgewicht. Bij honden is een tablet giftig vanaf 100 tot 150 mg per kg lichaamsgewicht.
Symptomen vergiftiging kat door rattengif
Deze treden op na ongeveer 1 tot 5 dagen na inname. Het gaat om de volgende symptomen: Blauwe plekken of wondjes houden langer aan. Bloedverlies in urine of ontlasting (ontlasting heeft een andere kleur)
Wat moet u doen als uw kat een giftige plant heeft gegeten? Als u ziet of vermoedt dat uw kat bladeren of andere delen van een giftige plant heeft gegeten, is het belangrijk dat u zo snel mogelijk contact opneemt met uw dierenarts. Verwijder daarnaast alle plantenresten uit de bek en van het lichaam van uw kat.
Iedere vergiftiging geeft weer andere symptomen en ook de duur van het geven van symptomen verschilt per vergiftiging. Sommige klachten/symptomen zie je pas na een paar dagen of zelfs weken. De verschijnselen die het meeste voorkomen zijn: Overgeven en diarree.
Vergiftigingen kunnen verschillende symptomen geven. Verschijnselen kunnen vrij snel na opname optreden, maar soms ook pas na enkele dagen zichtbaar worden. Veel voorkomende verschijnselen zijn: overgeven en diarree.
Rattengif is een gevaar voor katten
Katten eten onbewust rattengif (Alphanaphthylthioureum), zij het veel minder vaak dan bij de hond. De reden is dat er niet veel katten zijn die graankorrels lekker vinden. Het gevaar bevindt zich wel in het eten van een vergiftigde muizen, dit kan al fataal aflopen voor de kat.
Houd uw kat dus uit de garage! rat- en muisvergif: katten eten niet het pure rat- en muisvergif. Wel eten ze muizen en ratten op die dit gif in zich hebben. Het stofje alfachloralose in deze middelen veroorzaakt epileptiforme aanvallen, onderkoeling en bewusteloosheid.
Sinds de zomer van 2018 neemt het aantal meldingen bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) van vergiftiging door alfachlorose bij honden toe. Deze stof in muizen- en rattengif leidt bij inname door huisdieren en mensen tot ernstige gevolgen.
Chocolade. Theobromine is een stof in chocolade die erg giftig is voor katten. Het kan diarree, overgeven, rusteloosheid en -in extreme gevallen- stuipen veroorzaken die mogelijk de dood tot gevolg hebben.
Een dierenarts is wettelijk verplicht om een dier de nodige hulp te verlenen. Als de dierenarts een dier in de praktijk krijgt dat ernstig lijdt en waarvan geen eigenaar bekend is, mag hij/zij het dier laten inslapen om het verder lijden te besparen, of behandelen natuurlijk, als de prognose goed is.
Het laten inslapen van uw kat is een beslissing die u als huisdiereigenaar zelf moet maken. Wij kunnen u alleen bijstaan en adviseren. Als u eenmaal besloten heeft dat het beter is om uw kat in te laten slapen, dan plannen we een afspraak in de kliniek. In sommige gevallen kunnen we of bij u thuis een afspraak maken.
Gek genoeg is het eigenlijk helemaal geen rustgevend middel. Katten gaan er licht van hallucineren en zijn na het gebruik ontspannen. Het is mogelijk dat het effect van kattenkruid wordt versterkt omdat katten ermee spelen, en spelen ontspant! Je kunt wel zeggen dat kattenkruid stressverlagend is.
Bij katten kan consumptie van 5 gram uien per kg lichaamsgewicht leiden tot verschijnselen. Bij honden is dit 15 tot 30 gram per kg lichaamsgewicht. De ziektesymptomen ontwikkelen zich pas na enkele dagen. De rode bloedcellen worden vernietigd waardoor er bloedarmoede zal ontstaan.
Mierengif met stoffen als deltamethrin of cypermethrin, is voor katten even giftig als de overige pyrethroïdes, zoals het veel gebruikte permethrin. Vooral wanneer het gif met water over het terras wordt verdeeld is de kans op een vergiftiging groot.
Dit hangt ook af van het type gif dat ingenomen is: Voor de eerste generatie type rattengif (Warfarine, Dicoumarol) moet vitamine K gedurende 7-14 dagen gegeven worden. Voor tweede generatie type rattengif (brodifacoum, diphacinone) moet vitamine K 21-30 dagen gegeven worden.
Wat is rattengif? Over het algemeen ziet rattengif eruit als blauwe, groene of roze zaadjes. Het is een verzamelnaam voor verschillende soorten gif die als doel hebben ratten te bestrijden. Voor dieren is het een zeer gevaarlijk gif, omdat het smaak- en reukloos is.
Een bruikbaar hedendaags rattengif is smaak- en reukloos en heeft een uitgestelde werking. Ratten zijn lastig te doden met vergif, dit komt door hun eetgewoonten. Ze eten kleine beetjes, wachten even, en eten pas verder als ze niet meteen ziek worden.
Mogelijke gevolgen bij een vergiftiging kunnen zijn: makkelijk optreden van blauwe plekken en wondjes die langer blijven bloeden. Bij zeer ernstige vergiftigingen kan er zelfs bloedverlies in de urine of de stoelgang optreden. De eerste symptomen treden pas op na 2 à 3 dagen.
Voor de bestrijding van vlooien moet STRONGHOLD® éénmaal per maand aangebracht worden. U kunt daarmee het beste beginnen ten- minste één maand voordat de vlooien actief worden.
Uw kat kan slecht tegen specifieke verbindingen die voorkomen in huishoudelijke producten, waaronder paracetamol, aspirine en ibuprofen. Ontsmettingsmiddelen met fenol, zoals veelgebruikte toiletreinigers, en oplosmiddelen als spiritus zijn eveneens schadelijk.
Voorbeelden zijn: ibuprofen, diclofenac, flurbiprofen, aspirine en naproxen. Er zijn om deze reden speciale NSAID's voor de hond en de kat ontwikkeld die door de dierenarts voorgeschreven worden. Ibuprofen en andere NSAID's kunnen onder andere schade aan het maag-darmkanaal veroorzaken en nier- en leverproblemen geven.
Zowel honden als katten kunnen slecht tegen ui en knoflook (heel, stukjes, maar ook producten die ui- of knoflookpoeder bevatten). Katten en sommige honden rassen zoals de Akita zijn extra gevoelig. De opname van ui of knoflook kan bij dieren leiden tot bloedafbraak met ernstige bloedarmoede als gevolg.