Het voordeel van een inbouw koelkast is dat je hem niet ziet. Jij hebt geen groot, massief grijs of wit apparaat in je keuken staan, maar je koelkast is netjes weggewerkt achter je keukenkastjes. Het is heel belangrijk dat je nauwkeurig opmeet waar je de koelkast wilt plaatsen.
Vaak is een inbouw koelkast iets duurder dan een vrijstaand model. Hier zijn twee redenen voor. Er worden hogere eisen gesteld aan componenten die zorgen voor efficiënte ventilatie en warmteafgifte. Daarnaast zijn inbouw apparaten in Nederland wel populair, maar in veel andere landen juist minder.
Wat is een inbouw koelkast? Een inbouwkoelkast is een koelkast die netjes weggewerkt is achter een deur die past bij de rest van je keuken. In plaats van de deur van de koelkast zelf, zie je dus een deur die er hetzelfde uitziet als je keukenkastjes- en lades.
Dit verschilt uiteraard voor elke koelkast, basisklasse koelkasten gaan gemiddeld 6 tot 7 jaar mee. Duurdere koelkasten gaan gemiddeld 2 keer zo lang mee en houden het vaak wel 15 jaar vol. Duurdere koelkasten gaan langer mee omdat de bouwkwaliteit een stuk beter is.
Als je een energiezuinige inbouw koelkast wilt kopen, neem je een zuinige inbouw koel-vriescombinatie met energieklasse D. Je bespaart gemiddeld tot € 230,- over de levensduur in vergelijking met een inbouw model met klasse F.
Een vrijstaande koelkast plaats je overal in de buurt van een stekker. Een inbouw koelkast werk je weg in de nis van je keuken.
Je hebt geen professional nodig om een losstaande koelkast te installeren. Je steekt gewoon de stekker in het stopcontact en klaar! Je kunt je koelkast eenvoudig meenemen als je gaat verhuizen. Als kinderen het huis uitgaan en je minder ruimte nodig hebt in je koelkast, kun je hem makkelijk vervangen.
Een klein huishouden bestaat uit 1 of 2 personen. Ben je single of samenwonend? Kies dan voor een koelkast met een inhoud koelen van minder dan 150 liter. Deze inhoud koelen is in dit geval ideaal geschikt voor jouw huishouden.
Als je de koelkast onder het aanrechtblad wilt plaatsen, moet de koelkast tussen de 82 en 89 cm hoog zijn. Als je de koelkast in een kast in wilt bouwen dan past bij het Ikea METOD keukensysteem (na juni 2014) een koelkast van 88, 122, 158 of 178 cm hoog. Uitzondering is een kast met een hoogte van 140 cm.
Nieuwe koelkast
Zet de koelkast thuis rechtop. Na het vervoeren moet je even wachten met aanzetten: laat hem ongeveer 4 uur staan voor je hem aanzet. Dit heeft te maken met de koelvloeistof. Hierna kun je de nieuwe koelkast in gebruik nemen.
Maar Milieu Centraal gelukkig wel. Volgens hen verbruikt een gemiddelde koelvriescombinatie van 15 jaar oud jaarlijks 380 kWh."
De koelkast zit op 4 plekken vast in de nis, namelijk in de bovenste en onderste hoeken met scharnieren. Deze zijn soms bedekt met een kunststof kapje. Verwijder deze kapjes en draai de schroeven uit de scharnieren. Verwijder ook de afdekstrips.
Tip 4: zet de koelkast uit en laat de deur open
Wanneer je lang op vakantie gaat, zet je de koelkast uit. Dit doe je met de aan-uitschakelaar of de vakantiemodus. Je kunt ook de stekker eruit trekken. Laat de deur van zowel het koel- als het vriesgedeelte open, zodat je schimmels voorkomt.
Genoeg ventilatie is ook van cruciaal belang bij het inbouwen van een koelkast. Zowel onder als boven moet genoeg ruimte zijn voor beluchting en ontluchting. Dit zorgt voor een lager verbruik en een langere levensduur van het apparaat. Wij raden een ventilatieruimte van minstens 200 cm² aan.
Het is belangrijk dat de koelkast zijn warmte goed kan afvoeren. Daarom dien je voldoende ventilatieruimte aan de achterzijde van koelkasten aan te houden. Houd een afstand van tenminste 8 - 10 cm tussen koelkast en muur aan om een goede luchtafvoer te creëren. Op deze manier kan de warme lucht makkelijk wegstromen.
Het nadeel ten opzichte van het deur-op-deursysteem is dat het sleepdeursysteem minder stabiel is en bovendien minder compact. Je houdt met dit systeem dan ook minder veel ruimte over. Hier tegenover staat wel dat een sleepdeursysteem veel gemakkelijker te installeren valt dan vriezers met deur-op-deursysteem.
A is het meest zuinige energielabel, G het minst zuinige. Voor 1 maart 2021 liep het label van A+++ tot D. Nieuwe koelkasten en vriezers moesten inmiddels minstens label A+ hebben. Omdat de plusjes voor veel mensen onduidelijk waren, zijn die nu verdwenen.
Verschil gemiddeld energieverbruik oude en nieuwe koelkast
Een nieuwe A+++ koelvriescombinatie verbruikt nog maar 150 kWh per jaar, dit is ongeveer 35 euro. Vergeleken met een koelkast die ouder is dan 8 jaar bespaar je dus in een jaar 200 kWh. Dat scheelt elk jaar opnieuw 46 euro op de energierekening.
Het oude energielabel is twintig jaar geleden geïntroduceerd. Hierbij beloonde een A de koelkast vanwege haar energie efficiëntie, terwijl een F aangaf dat het geen energiezuinige koelkast betrof. Zo werden fabrikanten aangemoedigd om meer energiebesparende innovaties toe te passen.
Koelkasten hebben een verbruik tussen de 50 en 400 kWh per jaar, afhankelijk van de grootte, de energieklasse en het model van de koelkast. De meeste koelkasten hebben een verbruik tussen de 100 en 250 kWh per jaar en gemiddeld verbruikt een koelkast ongeveer 200 kWh per jaar.