Cameratoezicht op openbare plaatsen De overheid mag alleen gebruikmaken van cameratoezicht voor: de handhaving van de openbare orde;de verkeersveiligheid;de opsporing van criminaliteit.
ALs u camera's op de werkplek mag gebruiken
De inbreuk op de privacy moet zo klein mogelijk zijn. Een camera in een kleedhokje of toilet mag niet. U mag de camerabeelden niet gebruiken om uw werknemers te beoordelen op hun functioneren. U mag geen geluidsopnamen maken.
4) Wie mogen camerabeelden bekijken? Volgens de wet mogen alleen medewerkers die vanuit 'de noodzaak van hun functie' camerabeelden bekijken.
Antwoord: Het recht op inzage in camerabeelden komt uit de Algemene Verordening Gegevensbescherming, en geldt dus alleen voor camerabeelden waar jouw persoonsgegevens in opgenomen zijn. Kort gezegd: alleen als je in beeld bent, heb je recht op de beelden.
Filmen op de openbare weg, mag dat? In Nederland geldt er geen algemeen verbod om in openbare ruimtes of op de openbare weg te filmen. Dit betekent dat je over het algemeen vrij bent om opnames te maken van de omgeving en de mensen om je heen.
In het algemeen geldt dat filmen en fotograferen op de openbare weg en in de openbare ruimte mag, omdat dat valt onder de zogeheten 'vrijheid van informatiegaring'. Dit geldt alleen voor een camera die je zelf vasthoudt, bijvoorbeeld in een mobieltje of een fototoestel of een videocamera.
Aangifte doen bij de politie
Maak via 0900-8844 telefonisch een afspraak met de politie in jouw woonplaats om aangifte te doen. Zorg dat je bewijsmateriaal kunt laten zien. Laat de foto of video dan ook in overleg met de politie van internet verwijderen.
Camerabeelden zijn ondersteunend bewijs. De politie maakt gebruik van camerabeelden als dat mogelijk is, namelijk in opsporingsonderzoeken. Er is een speciaal team binnen de politie dat camerabeelden uitkijkt.
Je mag de camera enkel richten op je eigen woning of eigendom. De toegang tot je woning – met name de voordeur of de garagepoort – mogen dus wel, de openbare weg of de eigendom van de buren kunnen niet. Je hebt dus geen toelating om met een private bewakingscamera de openbare weg te filmen voor je woning.
Is filmen met een verborgen camera toegestaan? De Camerawet bepaalt dat elk heimelijk gebruik van bewakingscamera's verboden is. De wet verplicht de verwerkingsverantwoordelijke immers om een uniform model van pictogram te plaatsen zodat de betrokkene die de plaats betreedt, weet dat hij gefilmd zal worden.
Uw werkgever mag verborgen camera's alleen als uiterste redmiddel inzetten, bijvoorbeeld bij diefstal of fraude. ! Uw werkgever moet kunnen aantonen dat hij eerder andere inspanningen heeft gepleegd om een einde te maken aan de diefstal of fraude. !
Je kunt grofweg twee kanten op als je besluit te gaan filmen met je fotocamera: je kunt kiezen voor een systeemcamera of een digitale spiegelreflexcamera. Hier heb je meteen het grootste voordeel van de fotocamera te pakken; vaak heb je al een aantal lenzen, die je ook nog eens makkelijk kunt verwisselen.
Meestal mogen camerabeelden maximaal vier weken bewaard worden, dat staat ook in artikel 151c van de Gemeentewet. Maar daar zijn ook uitzonderingen op. Als de politie beelden heeft van een misdaad en deze kan gebruiken bij opsporing en vervolging, dan mogen die beelden soms langer bewaard worden.
U moet uitzoeken of de camera's van de buurman op uw woning en erf zijn gericht. In sommige gevallen mogen de camera's wel op uw woning en erf gericht zijn, maar dan mogen uw handelingen en bewegingen niet opgenomen worden.
Zorg ervoor dat de camera zich op een plek bevindt waar het zicht niet wordt belemmerd en waar de camera niet gemakkelijk kan worden beschadigd of gestolen. Zorg voor voldoende verlichting Een goed verlichte omgeving is belangrijk voor de effectiviteit van uw beveiligingscamera buiten.
Waar kun je spy camera's in verwerken? Donkere hoekjes zijn hier ideaal voor. Denk maar eens aan een hoekje van de kast, bijvoorbeeld achter een vaas of beeldje. Ook een hoek van het aanrecht, achter het koffiezetapparaat of kamerplanten zijn zeer geschikt voor het verbergen van een spycam.
Boete bij overtreding
Wanneer jouw camera bezittingen van anderen of de openbare weg filmt terwijl dit niet nodig is, is dat een overtreding van de privacywet. Iemand kan een klacht bij de AP indienen en de AP kan dan een boete opleggen, ook aan particulieren.
Zowel snelheidscamera's als roodlichtcamera's houden ons rijgedrag in de gaten en zorgen ervoor dat we automatisch een verkeersboete toegestuurd krijgen.
Alleen de politie is bevoegd om beelden te 'vorderen' als je aangifte doet. De politie kan dit pas doen bij een verdenking van een misdrijf zoals mishandeling of diefstal. Als burger kun je niet eisen om de beelden op te vragen. De politie beslist of de beelden gebruikt worden voor het opsporingsonderzoek.
Dankzij deze informatie weten wij per straat welke beveiligingscamera's beschikbaar zijn. Als er een misdrijf is gepleegd waarbij camerabeelden kunnen helpen om de daders op te sporen, kunnen wij die beelden gericht opvragen bij de camera-eigenaren.
Heimelijk cameratoezicht (het maken van beelden van personen met camera's die zijn aangebracht om personen herkenbaar in beeld te brengen zonder dat de aanwezigheid ervan duidelijk kenbaar is gemaakt) was al verboden in winkels en horecagelegenheden (artikel 441b Wetboek van Strafrecht).
Degene die een (nep)foto/video van jou op het internet deelt, kan strafbaar zijn. Dit is het geval als er sprake is van belediging, smaad en/of laster.
Als een camera de openbare weg of uw woning of tuin filmt, gelden de regels van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).Houden uw buren zich niet aan deze regels?Dan kunt u de rechter vragen of de camera weg kan. Hiervoor heeft u een advocaat nodig.
De persoon wiens belangen worden geschonden door de verspreiding van zijn afbeelding zonder zijn toestemming, kan naar de kortgedingrechter stappen en verzoeken om verspreiding- of publicatieverbod, eventueel onder verbeurte van een dwangsom en provisionele schadevergoeding.
Dat heet identiteitsfraude en dat is strafbaar. Ook mag iemand niet zomaar jouw foto gebruiken zonder jouw toestemming. Als iemand jouw gezicht herkenbaar gebruikt, kun je terugvallen op jouw portretrecht. Zeker als daarbij lelijke dingen over je gezegd worden die voor jou heel kwetsend zijn.