Je kunt gebruik maken van babyshampoo en een tandenborstel om de kippenpoten en -voeten zachtjes te schrobben en wassen, probeer dan voorzichtig het vuil te verwijderen. Breng je kip terug naar de gootsteen en giet met behulp van een kan water over het lichaam van de kip.
Met een stofbadje ontdoet je kip zich van overtollig vet, luizen, vlooien en mijten. Het fijne zand doodt de parasieten. Bovendien houdt het haar verenpak gezond en sterk. Hebben je kippen last van parasieten, vul dan het bad dan met extra fijn zand.
“Je moet rauwe kip nooit wassen! Je verwijdert er namelijk geen schadelijk bacteriën mee. Wat je wel doet is de bacterie van de kip door je keuken verspreiden.” Water zal namelijk door je keuken spetteren en het sap van de rauwe kip wordt verplaatst naar het aanrecht en je gootsteen.
Zorg bij het wassen dat het zo weinig mogelijk spettert. Bijvoorbeeld door de kip voorzichtig onder te dompelen in een schaal met water en azijn of citroen. Maak na het wassen het aanrecht, eventueel keukengerei en alle contactoppervlakken (zoals de hendel van de waterkraan) goed schoon met heet water en een sopje.
Doe dagelijks wat onderhoudsklusjes in het kippenhok en geef het wekelijks een schoonmaakbeurt. Krab iedere dag de mestplank af en haal uitwerpselen uit de ren. Schrob wekelijks de voeder- en drinkbakken, zitstokken en klimtoestellen. Check dan ook meteen of de bodembedekking aan vervanging toe is.
Strooi op de grond tussen je planten kaneel, paprika, knoflook, kerrie, zwarte peper, cayennepeper en/of zout. Strooi de specerijen ook in je tuin. De meeste kippen houden niet van de scherpe geur van sterke specerijen en vermijden de plekken die er naar ruiken.
Waarom Wassen met Azijn? Edgar past deze methode van kip wassen toe op alle soorten gevogelte en varkensvlees, en zegt dat de azijn het vlees schoonmaakt, desinfecteert en malser maakt, plus dat - door de ontvettende werking van de azijn - de smaak van marinade of dry rub beter en dieper in het vlees doordringt.
In de VS spreken de FDA, en CDC zich uit tegen het wassen van je kip/vlees. Ook het voedingscentrum is duidelijk: spoel je kip niet af, ook niet met citroen en azijn. “Het voedingscentrum is duidelijk: spoel je kip niet af, ook niet met citroen en azijn.”
Dat krijgen heel veel mensen vanuit huis mee. Maar is dat wel zo'n goed idee, de kip afspoelen? Kort antwoord: nee. Kip kan zijn besmet met campylobacter en salmonella, allebei bacteriën die voor een flinke voedselvergiftiging kunnen zorgen.
Nee, kippen kunnen niet zwemmen. Ze behoren tot de loopvogels.
Het beschermt het ei tegen uitdroging en ook tegen bacteriën die door de schaal heen zouden kunnen dringen. Volgens de richtlijnen in de EU verwijder je door de eieren te wassen juist dat fantastische, natuurlijke beschermlaagje. En dus wassen wij Europeanen vooral niet.
Kippen hebben een grondige hekel aan water en modderpoelen. Modderpoelen en waterplassen in een kippenren zorgen voor geurhinder en kunnen broedplaatsen worden voor ziektekiemen. Kippen met modderpoten bevuilen de nesten de eieren. Ze krijgen koude poten in de winter, leggen niet meer en kunnen diarree oplopen.
Ze zijn bang en waarschuwen elkaar voor gevaar. Maar tokken ze zachtjes terwijl ze rustig scharrelen, dan hebben ze het naar hun zin. Zie je je gevederde vrienden elkaar verdringen in het nachthok? Grote kans dat ze dan de beste plaats met het meeste licht proberen te bemachtigen.
Verspreiden bacteriën
Volgens professor Donald Schaffner moeten we rauwe kip nooit wassen. Schaffner is professor voedselwetenschappen aan de Rutgers Universiteit van New Jersey in Amerika. Kip, net als ander rauw vlees, kan de Campylobacterie bevatten. Dit is een bacterie die voorkomt in de darmen van dieren.
Waterspetters en sap
"Dat ruim een kwart van de mensen dit doet verbaasde ons wel", vertelt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum. Juist het wassen van het vlees kan bacteriën verspreiden. Dit gebeurt via waterspetters en het sap van het rauwe vlees.
Vlees kan – net als alle voedingsmiddelen – organismen bevatten, die ziektes kunnen veroorzaken. Bacteriën, virussen, parasieten en schimmels zitten overal, dus ook op vlees. Zo pak je het slim aan: Handen wassen voor het koken of barbecueën.
Rauwe kip mag je van Healthline maar een of twee dagen bewaren in je koelkast, gare kip blijft max vier dagen goed.
Nee, vlees moet u voor het gebruik niet schoon wassen met water. Daarmee spoelt u een deel van de vleessappen weg. Dep het vlees vlak voor bereiding wel af.
Baksoda. Het is iets wat je overal voor kunt gebruiken, voor zowel het schoonmaken als koken: baksoda. Door het vlees eventjes te laten weken in een mix van water met wat baksoda stijgt de pH-waarde van het vlees.
het voeren van komkommers aan kippen. gevaar brengen. Hoewel komkommers veilig zijn om met mate te eten, verstoort een teveel aan waterig voedsel de balans van voedingsstoffen.
Dit mag je de kippen voeren
Onze kippen eten vrijwel alles, het is dus prima als jullie overgebleven etensresten aan de kippen geven. Keukenafval, zoals resten gekookte pasta of rijst, groente- en fruitafval vinden ze erg lekker. Brood mag ook, maar niet te veel.