Spinnen leggen eitjes, als ze dat dan gaan doen, doen ze dat in een extra dik spinnenweb. Ze leggen tussen de 100 en 200 eitjes per keer. Die leggen ze allemaal op het web daar maken ze een grote bol van, dat noemen we een eipakket.
Bij de meeste soorten bewaakt het vrouwtje haar eitjes. De eitjes worden in een beschermende cocon geplaatst, worden verstopt in de directe omgeving of worden op het lichaam meegenomen. Andere soorten kleven de eitjes tegen elkaar en nemen de bol-vormige klont eitjes mee tussen hun cheliceren.
Een spinnennest ziet er heel anders uit dan een spinnenweb. Het nest is zeer dicht gesponnen en lijkt nog het meest op een zakje. Hierbinnen zie je witte, gele, rode of zwarte puntjes zitten. Welke kleur deze puntjes hebben hangt er vanaf hoe ver de eitjes ontwikkeld zijn.
Nee, spinnen kunnen geen eieren leggen onder de huid van een mens. Spinnen missen daarvoor de apparatuur. Ze hebben een gaatje in het achterlijf waar eieren uit geperst kunnen worden, maar absoluut geen legboor.
Je kunt met de stofzuiger spinnen en spinneneitjes verwijderen. Zuig met de stofzuiger de spinnen en spinnenwebben regelmatig op om te voorkomen dat er weer opgebouwd wordt. Gooi de zak na gebruik weg en maak de stofzuiger goed schoon met water om terug keer te voorkomen.
Spinnen zijn dus solisten. Alleen wanneer het paartijd is zijn ze even samen. Mannetjes zoeken de vrouwtjes en zodra de paring is geweest, trekt iedereen zich weer terug in zijn eigen web.
Spinnen hebben een enorme hekel aan azijn. Azijn bevat azijnzuur, waardoor spinnen direct gedood worden als ze met azijn in aanraking komen. Als je witte azijn en water mengt, kan je dat als bestrijdingsmiddel gebruiken. Doe dit in een schaaltje en zet dit in je huis om spinnen af te schrikken.
De overlast van spinnen bestaat niet alleen uit rag en nesten maar ook uit uitwerpselen. De uitwerpselen van de spin bevatten zuren, die te herkennen zijn aan “zwarte pitjes” op de kozijnen. De zuren tasten houtwerk maar ook aluminium- en kunststof kozijnen aan.
Mocht je toch gebeten worden, hoe kun je een spinnenbeet dan herkennen? Vaak krijg je last van een zwelling en kan je rode vlekken op de huid krijgen rondom de beet. Je huid voelt warm aan en het is mogelijk dat er een blaar ontstaat.
Veel spinnen leggen hun eitjes af in de herfst en die komen maar uit in de lente van het volgend jaar. Andere leggen eitjes in de lente of de zomer en die kunnen uitkomen na een paar weken. Maar hoe lang het duurt hangt af van de temperatuur. Hoe warmer hoe sneller het gaat.
Favoriete plekken van spinnen zijn gaten en kieren, hier voelen ze zich het meest thuis. Maar dit is niet het enige, spinnen kunnen ook via gaten en kieren naar binnen komen. En dat is nou net wat je niet wilt! Kit ze dus af voor een spinvrij huis.
Als er in je huis veel insecten leven - bijvoorbeeld kevers - of erger ongedierte, zoals kakkerlakken, wespen, mieren of muggen, dan kun je erop rekenen dat de spinnen daar op afkomen. Dus: hoe meer insecten in je huis of in je tuin, hoe meer spinnen.
Spinnen houden van donkere en vergeten plekjes. En van insecten. "De spinnen die nu in huis zitten, zitten er ook om insecten te vangen. En dat doen ze met een web." Zorg dus dat er geen etensresten liggen, want daar houden insecten van en daar komen weer spinnen op af.
In een schoon en opgeruimd huis wonen gemiddeld 1500 spinnen.
Door insecten te eten maken spinnen zich nuttig
Ze maken een web waar muggen in vliegen of ze jagen actief op insecten als zilvervisjes. "Als spinnen er niet zouden zijn, zouden we omkomen in de plaagdieren", legt Getreuer uit. "Die insecten kunnen dodelijke ziektes overbrengen, denk bijvoorbeeld aan de malariamug.
Wat eten spinnen? Het zijn roofdieren, dus ze eten voornamelijk insecten. Gelukkig zijn dat meestal insecten die ons overlast kunnen bezorgen, zoals mieren, muggen, vliegen, wespen en kakkerlakken. Ook larven van insecten kunnen ten prooi vallen aan spinnen.
Spinnen kunnen bijten, maar over het algemeen heb je daar geen last van. Spinnen gebruiken het bijten namelijk vooral voor een prooi. De huid van een mens is bovendien de stug voor een spin om goed te bijten. Natuurlijk bestaan er uitzonderingen (zoals de arme man uit België).
50.000 beschreven spinnensoorten zijn er maar enkele waarvan de beet echt gevaarlijk kan zijn voor de mens. Geen van deze soorten komt in Nederland of België voor. Hier komt wel de gerande oeverspin (grote, kleine) voor. Daarvan is de beet zeer onaangenaam, vergelijkbaar met een wespensteek.
Huisspinnen bijten over het algemeen niet, ze rennen liever naar een rustig hoekje waar ze niet gestoord worden. Hun gifkaken zijn niet gebouwd om mensen te bijten. Mochten ze toch bijten, dan is de beet niet heel erg pijnlijk, de bult wordt binnen enkele dagen minder.
De gemiddelde leeftijd van spinnen ligt tussen 1 en 5 jaar, behalve bij tarantula's. Die kunnen wel 20 jaar worden. In iedere woning leven ongeveer 1.000 spinnen.
1/Komen ze in de herfst binnen? Spinnen zitten het hele jaar door in huis, maar tegen de intrede van de herfst zie je ze vaker en vaker opduiken. Dan worden de mannetjes van enkele grotere huisspinsoorten volwassen en verlaten ze hun web, op zoek naar een partner.
Veel spinnen vallen ten prooi aan allerlei soorten wespen (weg-, graaf- en sluipwespen), parasitair levende vliegensoorten en vogels. In de akkerbouw zijn vooral op de grond levende spinnen (die meestal geen web maken) belangrijk.
Water mengen met muntolie en sprayen op plaatsen waar ze binnen komen. Krachtiger dan pepermunt maar ook voor mensen minder aangenaam: spinnen houden ook niet van azijn. Azijn aanlengen met water en dit als spray gebruiken kan dus ook. Of een schaaltje met water en azijn kan ook al helpen.
Als de spin zich aan jou laat zien, dan wijst ze je erop dat alles wat jij ooit gedaan hebt, is vastgelegd in het grote oneindige web van het bestaan. Niet alleen dit leven, maar al jouw levens lang. Niet alleen van jou, maar van alle mensen hier op aarde.
Rommel, stapels papier, oude kleren… het zijn allemaal leuke plekjes voor spinnen om zich te verstoppen. Gebruik ook liever opbergdozen in plastic met een deksel om dingen in op te bergen; in kartonnen dozen geraken spinnen makkelijk binnen.