Ga je een inbouw koelkast kopen, dan moet je op meer letten dan alleen de eigenschappen van de koelkast zelf. Natuurlijk is de inhoud belangrijk, maar minstens zo belangrijk zijn de nismaten en het scharniersysteem. Hoe hoog is een standaard inbouw koelkast? 102 cm is een standaard maat die je vaak tegenkomt.
Het energielabel voor koelkasten en vriezers loopt vanaf 1 maart 2021 van A tot G. De zuinigste koel- en vriesapparaten hebben energielabel A, de minst zuinige G.
Als je een energiezuinige inbouw koelkast wilt kopen, neem je een zuinige inbouw koel-vriescombinatie met energieklasse D. Je bespaart gemiddeld tot € 230,- over de levensduur in vergelijking met een inbouw model met klasse F.
Je kiest een koelkast op basis van de grootte van je huishouden, jouw behoefte aan koel- en vriesruimte en eventuele extra technieken. Denk aan een vershoudzone, waar je boodschappen langer bewaart. Of kies een model met No Frost, zodat je nooit hoeft te ontdooien.
Siemens koelkasten, inbouw of vrijstaand, maar ook AEG koelkasten en Bosch koelkasten (vrijstaand en inbouw) staan bekend om hun goede kwaliteit: ze gaan lang mee. Een Miele koelkast is ook een prima keus. Dit merk staat bekend om zijn degelijke producten. Daarbij zijn Bosch en Siemens ook nog eens heel zuinige merken.
Vaak is een inbouw koelkast iets duurder dan een vrijstaand model. Hier zijn twee redenen voor. Er worden hogere eisen gesteld aan componenten die zorgen voor efficiënte ventilatie en warmteafgifte. Daarnaast zijn inbouw apparaten in Nederland wel populair, maar in veel andere landen juist minder.
Dit verschilt uiteraard voor elke koelkast, basisklasse koelkasten gaan gemiddeld 6 tot 7 jaar mee. Duurdere koelkasten gaan gemiddeld 2 keer zo lang mee en houden het vaak wel 15 jaar vol. Duurdere koelkasten gaan langer mee omdat de bouwkwaliteit een stuk beter is.
Het oude energielabel is twintig jaar geleden geïntroduceerd. Hierbij beloonde een A de koelkast vanwege haar energie efficiëntie, terwijl een F aangaf dat het geen energiezuinige koelkast betrof. Zo werden fabrikanten aangemoedigd om meer energiebesparende innovaties toe te passen.
Een klein huishouden bestaat uit 1 of 2 personen. Ben je single of samenwonend? Kies dan voor een koelkast met een inhoud koelen van minder dan 150 liter. Deze inhoud koelen is in dit geval ideaal geschikt voor jouw huishouden.
Sommige verbruiken meer dan drie keer zo veel energie per liter inhoud als de zuinigste koelvrieskasten. Kies daarom altijd voor een koelkast a+++ of een koel-vriescombinatie a+++. Deze gebruikt zo'n 160 kWh per jaar aan stroom, een a+ model 300 kWh. Dat scheelt jaar in, jaar uit 140 kWh per jaar.
Het energielabel geeft met de klassen A tot en met G de zuinigheid aan van een apparaat. A is het meest zuinig, G het minst. Bij sommige apparaten, zoals afzuigkappen, wasdrogers en airco's, kunnen er ook plusjes achter de A staan. A+++ is het zuinigste label bij deze apparaten.
Wat kost een koelkast per jaar? Een nieuwe vrijstaande koel-vriescombinatie kost gemiddeld tussen de 250 en 2400 euro.
Verschil gemiddeld energieverbruik oude en nieuwe koelkast
Een nieuwe A+++ koelvriescombinatie verbruikt nog maar 150 kWh per jaar, dit is ongeveer 35 euro. Vergeleken met een koelkast die ouder is dan 8 jaar bespaar je dus in een jaar 200 kWh. Dat scheelt elk jaar opnieuw 46 euro op de energierekening.
Label A is het meest zuinige label, G het minst zuinige. Milieu Centraal legt uit wat er op het label staat en waar je op kan letten. Het energielabel laat zien hoe zuinig de televisie omgaat met energie. Behalve op de labelklasse (de letter) kan je ook letten op het energieverbruik per 1.000 uur.
Koelkasten hebben een verbruik tussen de 50 en 400 kWh per jaar, afhankelijk van de grootte, de energieklasse en het model van de koelkast. De meeste koelkasten hebben een verbruik tussen de 100 en 250 kWh per jaar en gemiddeld verbruikt een koelkast ongeveer 200 kWh per jaar.
Gemiddeld verbruik koelkast per uur
Het verbruik van een koelkast met energielabel D is: 0,31 kWh per dag / 24 uur = 0,013 kWh per uur en 310 Watt per dag / 24 uur = 12,92 Watt per dag.
Maar Milieu Centraal gelukkig wel. Volgens hen verbruikt een gemiddelde koelvriescombinatie van 15 jaar oud jaarlijks 380 kWh."
Een topklasse koelkast is opgebouwd uit hoogwaardige materialen en maakt gebruik van de nieuwste technieken. Ze hebben bijna altijd een inverter compressor. Deze compressor slijt nauwelijks, zorgt voor een stabiele koeltemperatuur en is stiller en energiezuiniger dan een conventionele compressor.
Hoe vaak moet een koel- of vrieskast aanslaan? Hierop is geen eenduidig antwoord te geven. Moderne energiezuinige koel- en vriesapparaten slaan vaker aan dan oude apparaten. Als vuistregel mag je aannemen, dat een koel- of vrieskast goed werkt, wanneer hij gemiddeld ¾ tot ½ deel van de tijd loopt.
Inbouw koelkasten hebben standaard hoogtematen. Het meest gangbaar zijn: 82, 88, 102, 122, 140 en 178 cm hoog. Toch is het belangrijk om van tevoren altijd even de nis op te meten zodat je zeker weet dat je goed zit.
Koelkast. 150 tot 200 watt voor een koel- en vriescombinatie van energieklasse A+. Voor een toestel van energieklasse C tot 350 watt.
Als je de koelkast onder het aanrechtblad wilt plaatsen, moet de koelkast tussen de 82 en 89 cm hoog zijn. Als je de koelkast in een kast in wilt bouwen dan past bij het Ikea METOD keukensysteem (na juni 2014) een koelkast van 88, 122, 158 of 178 cm hoog. Uitzondering is een kast met een hoogte van 140 cm.