Want je kunt ze zelf kweken. Denk niet meteen om een handeltje op te zetten in het kweken van saffraankrokussen, want dat kan je weleens ontgoochelen. Voor één kilogram saffraan heb je namelijk al gauw 200.000 planten nodig.
Saffraan zaaien en planten
Plant de bloembollen minimaal 5 tot maximaal 10 centimeter diep in de grond. Omdat je zo'n 100-150 krokussen nodig hebt voor slechts één gram saffraan, plant je het liefste een groot aantal bollen. Per vierkante meter kan je ongeveer 37 tot 52 saffraan planten laten groeien in de volle grond.
Voor 1 kg saffraan heeft men zo'n 180.000 bloemen nodig.
NAAM EN HERKOMST CROCUS SATIVUS
Deze krokus, die niet in het wild voorkomt, werd al in de oudheid geteeld. Uit deze krokus wordt saffraan gewonnen. De saffraankrokus wordt binnen Europa vooral in Griekenland en op kleine schaal in Spanje, Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Turkije en op de Krim geteeld.
Saffraan wordt gewonnen uit de bloem van de krokusplant (Crocus sativus). De saffraandraadjes zijn de gedroogde uiteindes van de stempels van de saffraanbloem. Iedere bloem bevat drie stempels die met de hand worden geoogst en gedroogd. Er zijn 150.000 bloemen nodig om een kilo saffraandraadjes te produceren.
Maar kun je saffraan in Nederland kweken? Hoewel saffraan uit een droger en warmer klimaat komt, kun je het ook makkelijk in ons klimaat kweken. De krokusbollen zijn winterhard en kunnen temperaturen van wel -10°C overleven.
Bovendien bloeit de bloem maar 8 dagen per jaar en gaat het vervolgens om het kruid van de stampers. Daar heeft iedere bloem er maar 3 van. En wil je gebruik maken van één gram saffraan? Dan heb je daar 150 saffraan krokussen voor nodig!
Eenmaal geplukt neemt Linda de bloemen mee naar de keuken om de stampers eruit te halen. Een delicaat werkje, alleen het bovenste, rode gedeelte van de stamper, de fine fleur, is geschikt als saffraan. Met een schaartje of pincet haalt Linda die voorzichtig weg, bloem voor bloem.
Alle planten bloeien in een tijdspanne van één of twee weken. Ruwweg 150 bloemen samen brengen maar 1 g droge saffraan op; om 12 g gedroogde (of 72 g vochtige en vers geoogste) saffraan te produceren is 1 kg bloemen nodig; 0,45 kg levert 5,7 g gedroogde saffraan op.
Saffraan komt van de stamper van een mooie paarse krokus die vooral groeit in Iran, maar ook in Marokko, Spanje, Griekenland en India.
Saffraan is duur
De belangrijkste reden waarom saffraan duurder is dan andere specerijen, is het feit dat het productieproces van deze specerij niet geautomatiseerd kan worden. Saffraan wordt gewonnen uit de draden / stigma's die zich in de bloemen van saffraan crocus of crocus sativus plant bevinden.
Saffraan is een krachtige antioxidant
Opmerkelijke saffraan-antioxidanten zijn onder andere crocin, crocetine en safranal. Crocine en crocetine kunnen antidepressieve eigenschappen hebben, hersencellen beschermen tegen progressieve schade, ontstekingen verbeteren , eetlust verminderen en helpen bij het afvallen.
Saffraan is een kruid afkomstig van de saffraankrokus. En de grootste productie saffraan komt uit Iran. De saffraankrokus is een bloem die enkel acht dagen per jaar bloeit. Het kruid komt van de stampers, waar elke bloem er maar drie van heeft.
Saffraan(extract) is zeer veilig in doseringen (20-200 mg/dag) die in humane studies zijn gebruikt. In een enkel geval kan het gebruik van saffraan gepaard gaan met nervositeit, misselijkheid of hoofdpijn.
Verstegen Saffraan heel bestellen | ah.nl.
Vanille is een eetbare peul van orchideeën van het geslacht Vanilla. Het kweken ervan is ingewikkeld. De bloemen bloeien maar een dag en moeten met de hand worden bevrucht om peulen te krijgen. Wanneer de peulen geplukt zijn, moeten ze nog lang worden gedroogd om het bekende kleine bruine vanillestokje te krijgen.
Kneus de draadjes door ze met een theelepeltje tegen de wand van het kommetje te drukken en laat ze vervolgens 10 tot 15 minuten weken (de vloeistof is dan klaar voor gebruik). * Vaak gebeurt het weken in een deel van de vloeistof die later in de bereiding gebruikt wordt (water, wijn, azijn, melk, room, vruchtensap).
Saffraan is een specerij die gewonnen wordt uit de lichtpaarse saffraan krokus. Saffraan wordt ook wel het “rode goud” genoemd, of de “king of all spices”. De specerij geeft kleur, geur en een onderscheidende smaak aan een gerecht. De oorsprong ligt in het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied.
Saffraan imitatie
Er zijn veel planten waarvan de meeldraad lijkt op die van saffraan. Voor het verkopen van nep-saffraan voegen ze kleur toe aan deze draden en verkopen het als echte saffraan.
Saffraan is het duurste specerij ter wereld.
Het wordt per gram aangeboden en verpakt in mooie potjes en doosjes. De prijs is ongeveer 3 euro per gram. Dat komt overeen met de prijs in Iran.
Door de arbeidsintensieve teelt is saffraan duurder dan goud. Voor een kilo gedroogde saffraan zijn zo'n 150.000 bloemen nodig. Toch wordt er volop mee gekookt. Het zit in heerlijke Spaanse paella, maar ook in risotto en andere gerechten.
Vanille is daarmee op saffraan na de duurste specerij ter wereld en wordt inmiddels, naast koffie, steenkool en olie, het zwarte goud genoemd.
Het assortiment van Delicious Vanilla bestaat uit verschillende hoeveelheden saffraandraden, afkomstig uit Iran. Hoewel dit specerij ook in andere landen geproduceerd wordt, komt 90% er van uit Iran. Deze Perzische saffraan is de meest intense ter wereld en wordt daarom gezien als de beste kwaliteit.