Irak staat bekend om de uitgestrekte woestijnvlaktes met verschillende berggebieden. Vervoer door de woestijnen gebeurd veelal met dromedarissen. In Irak stonden veel tempels en paleizen maar door de oorlogen die het land heeft doorstaan zijn er veel gebouwen verloren gegaan.
Typisch Irakese gerechten
Dolma zijn bananenbladeren die worden gevuld met verschillende groentes. Denk bijvoorbeeld aan aubergine, paprika, ui en courgettes. Kebab is ook een gerecht dat veel in Irak wordt gegeten. Al Helawat Jazr is een gerecht dat bestaat uit geraspte wortelen, kardemon, melk, suiker en citroen.
Dieren die nog in Irak leven, zijn antilopen, zebra's, buffels, giraffen en gazellen. Ook jakhalzen, hyena's, wolven, hazen en konijnen kun je tegenkomen. Vogels die je kunt zien zijn raven, uilen, gieren, buizerds, eenden, korhoenders, ganzen en patrijzen.
De geschiedenis van Irak voert zo'n 10.000 jaar terug. Eerdere benamingen waren Soemerië en Akkad, Chaldea, Babylonië en het Tweestromenland, Mesopotamië.
Het reisadvies voor Irak is rood met uitzondering van de Koerdische regio. Reis niet naar de rode gebieden en verlaat deze gebieden als dit veilig kan. Door de politieke crisis is de situatie in Irak erg gespannen. De situatie verandert snel.
Wees bewust van het verschil tussen de autonome Koerdische regio van Irak de rest van het land. In het noorden spreekt men bijvoorbeeld overwegend Koerdisch, terwijl in de rest van het land Arabisch de voertaal is.
Irak heeft voornamelijk een woestijnklimaat. Het is er droog, meestal vrijwel onbewolkt en de temperaturen zijn extreem hoog. Meer richting zee in het zuidoosten wordt het vochtiger. Als er een wolk verschijnt is er een grote kans dat het een stofwolk of een zandstorm is.
Regelmatig zijn er aanslagen of overvallen. Intussen proberen de Irakezen hun leven weer op te bouwen. Ruim 1,5 miljoen mensen leven nog zonder eigen huis en ruim 6,5 miljoen mensen hebben hulp nodig om te kunnen overleven, zoals voedsel, water, rechtsbescherming en huisvesting.
De huidige president Barham Salih.
Jezidi's (ook aangeduid als Yazidi, Ezidi en Yezidi) zijn een religieuze en etnische Koerdische minderheid, die met name in het noorden van Irak leeft. Jezidi's hebben hun eigen monotheïstische geloof en zijn dus geen moslims. Jezda is Koerdisch voor god. Jezidi betekent letterlijk: “volk van god”.
Bagdad werd in 762 gesticht door kalief Mansoer onder de naam Madinat as Salam (de Stad van de Vrede), en werd met tussenpozen de hoofdstad van het kalifaat van de Abbasiden.
Officieel is 98% van de bevolking in Iran moslim, waarvan het grootste gedeelte het sjiisme aanhangt. Andere religies, zoals het christendom, jodendom en het zoroastrisme zijn toegestaan, zo lang mensen zich maar aan de wet houden.
De missie richt zich op het versterken van de Iraakse veiligheidssector. Dat gebeurt via training en advies aan onder meer het Iraakse ministerie van Defensie en militaire opleidingsinstituten. De missie telt totaal ongeveer 600 man.
Hoge kosten van levensonderhoud en schrijnende armoede.
Veel mensen zijn gevlucht. Op het toppunt van het conflict met de IS waren er 6 miljoen vluchtelingen binnen Irak. Ondanks dat IS nu zo goed als verslagen is op Irakees grondgebied, blijven de humanitaire noden nog steeds enorm. Nog steeds zijn miljoenen mensen op de vlucht en afhankelijk van hulp.
Onbetwist de heetste plek op onze aardbol is de Dasht-e Lut woestijn in Iran. Hier werd ooit een record temperatuur gemeten van 70,7°C. Leven is er niet, zelfs bacteriën houden het hier voor gezien op deze een na droogste plek op aarde (alleen delen van de Atacama-woestijn in Chili zijn droger).
De temperaturen in de winter zijn vooral afhankelijk van de geografische situatie en de hoogte. In de stroomgebieden van de Eufraat en de Tigris zijn de winters over het algemeen mild, met gemiddelde maximumtemperaturen tussen de 12 en 20 graden in de periode december tot en met februari.
In 2022 telt de bevolking van Irak 42.165.000 inwoners. In 1960 woonden er in Irak nog 7.289.753 personen.
De Irakezen wonen verspreid over Nederland. Absoluut gezien wonen de meeste Irakezen in de provincie Zuid-Holland, gevolgd door Noord-Holland, Gelderland en Overijssel.
Zowel Arabisch als Koerdisch zijn officiële talen in Irak. In de autonome regio Koerdistan (Irak) geldt het Koerdisch als dagelijkse omgangstaal en als taal van de overheid en het onderwijs. Buiten Irak is het Koerdisch nergens een officiële taal.
Marokkaans-Arabisch is de meest gebruikte taal van Marokko. Het Marokkaans-Arabisch is een regionale variant van het Arabisch. Ook andere landen en gebieden hebben een eigen variant, al komen deze meer overeen met het Standaardarabisch naarmate men het Arabisch Schiereiland nadert.
Vliegtijd Irak
Hoe lang is het vliegen naar Irak? De vluchtduur is bij een rechtstreekse vlucht 10 uur. Bij een vlucht met een tussenstop is dat al snel 14 uur.