Geen laminaat leggen, tenzij je een 100% afsluitende onderlaag aanbrengt. Maar dan nog; denk dat er vaak niet gestookt wordt en er grote kans op condensatie tegen de vloer is.
Je kunt het laminaat wel tijdelijk ergens anders opslaan, maar zorg er voor dat het minimaal 48 uur heeft kunnen acclimatiseren in de ruimte waar je het laminaat gaat leggen. Hierdoor kan het laminaat wennen aan de temperatuur en de luchtvochtigheid van de omgeving waar het gelegd gaat worden.
Het antwoord is simpel: ja, laminaat kan prima tegen de kou. Wil je de kou écht goed tegenhouden met een laminaatvloer? Leg dan sowieso een goede ondervloer. Dit is een soort isolerende folie die de optrekkende kou, maar ook geluid tegenhoudt.
Laminaat reageert niet alleen op plassen water of ander vocht, maar ook op de onzichtbare luchtvochtigheid. Meestal is deze luchtvochtigheid de reden van het bol gaan staan van de laminaat vloer. De vloer is overal even vochtig geworden en zo gelijkmatig uitgezet.
In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, is laminaat geschikt als vloer in de garage. Laminaat is namelijk sterk en behoorlijk slijtvast, waardoor veelvuldig gebruik weinig sporen achterlaat. Ideaal voor in de garage dus.
Voor een schuurvloer is het gebruikelijk om beton of tegels als schuur te gebruiken. Wil je de vloer ook nog isoleren? Leg dan eerst isolatieplaten op de vloer, dan kun je hier direct over een laag beton storten of tegels leggen.
In de garage is het vaak veel vochtiger dan in andere delen van het huis. Daarom is het verstandig om voor een watervaste vloer te kiezen. Zo zal je in de garage minder baat hebben aan een houten vloer. Deze blijft gewoonweg niet mooi.
Afhankelijk van de dikte van je laminaatvloer, gaat deze 6 tot 25 jaar mee. Een dunne laminaatvloer van 6mm gaat zo'n 6 tot 15 jaar mee. Een dikkere laminaatvloer van 8mm kan tot wel 25 jaar mee. Hiermee behoort laminaat tot de soort vloer met de kortste levensduur, daar is de prijs dan ook naar.
Laminaat komt omhoog door vocht
Meestal trekt een vloer krom door een vochtprobleem in huis. Laminaat is gemaakt van MDF of HDF (geperst hout) en dat is 'hygroscopisch', wat betekent dat het vocht opneemt. Als jij kampt met een vochtprobleem in de kruipruimte, kan dit doortrekken in de vloer.
Ook hierdoor kan de vloer plaatselijk opbollen. Probeer dit lekken te verhelpen door bijvoorbeeld een placemat onder de waterbak te plaatsen. En droog de vloer zo snel mogelijk bij dit plaatselijk morsen. Bij een lekkage komt er natuurlijk water op je vloer maar het water zal ook vaak onder je laminaatvloer gaan.
Voor het aanpakken van de koude vloer dient u uw kruipruimte te isoleren en ventileren. U kunt daarbij kiezen voor TONZON vloerisolatie. De TONZON methode is tweeledig. Enerzijds wordt er een bodemfolie aangebracht die ervoor zorgt dat optrekkend vocht en grondwater geen kans krijgt om de kruipruimte binnen te komen.
Wanneer je je laminaatvloeren hebt ontvangen, laat deze vervolgens 48 uur staan (in de verpakking!) in de ruimte waarin ze gelegd gaan worden. Op die manier kan het laminaat wennen aan de temperatuur en luchtvochtigheid van de ruimte. Dit is een zeer belangrijk proces!
Lamunaat is kouder dan hout, voel zelf het verschil met de vlakke hand. Dus parket (planken of lamellen) is warmer. Thermofeltplaten eronder is prima als U met de hoogte uitkomt, (bij de dorpels) er moet ook nog een plintje of afwerklatje op. Anders zijn er goede alternatieven, vraag het bij een goed parketbedrijf.
Spullen die je wel goed in de schuur kunt bewaren zijn fietsen, gereedschap en verf. Al is de kans op roest ook nog aanwezig. 'Buitenkussens kun je in de zomer prima in de schuur bewaren, maar in de winter kun je ze door het hoge vochtgehalte beter op zolder bewaren. '
In vochtige perioden kan het voorvallen dat je vloer omhoogkomt. Dat komt doordat vocht je laminaatplanken kan doen uitzetten of krimpen. In combinatie met planken die te dicht bij de muur liggen kan je laminaatvloer daardoor omhoogkomen.
De vloer moet 48 uur acclimatiseren in een gesloten verpakking. De verpakking legt u neer in de te beleggen ruimte bij een temperatuur van minimaal 18 graden Celsius. Bij het acclimatiseren moet het laminaat midden in de kamer liggen, dus niet tegen een wand.
Wij adviseren minimaal 10 en maximaal 15 mm ruimte tussen het laminaat en de muur aan te houden.
De remedie voor een bobbel in laminaat ligt voor de hand: geef vocht geen vrije baan. Stoot u per ongeluk een glas cola om of valt er een pan water op de grond? Maak het zo snel mogelijk droog. Dit doet u het best met een goed absorberende, droge dweil of doek.
Wanneer de waterschade minimaal is, kan je met behulp van een ontvochtiger en/ of een ventilator de natte planken goed drogen. Zijn de planken langdurig nat of vochtig geweest? Dan zullen deze delen waarschijnlijk niet meer te herstellen zijn. Haal dan deze planken los en vervang ze voor een aantal nieuwe planken.
Dweilen is niet vaak nodig, maar als je het doet gebruik dan deze tips! Laminaatvloeren mag je droog of vochtig schoonmaken, maar gebruik niet overvloedig water. Lichtjes vochtig is het beste.
Kortom: een laminaatvloer maak je gewoon schoon met (lauw) warm water, een scheutje schoonmaakazijn en door de vloer vervolgens goed te drogen met een doek. Dan krijg je het beste resultaat en heb je het langst plezier van je Floer! En nu poetsen maar!
Kan je een laminaat plank vervangen zonder de gehele vloer te verwijderen? Ja dat is zeker mogelijk! In een moment van onoplettendheid is je laminaat of pvc vloer beschadigd. Je laat iets vallen en er zit gat in je laminaat of PVC vloer.
Een van de opties die daar perfect voor is, betreft een epoxy gietvloer. Het is echter ook mogelijk om de keuze te maken voor het laten coaten van de betonvloer in de schuur. Er komt dan een epoxycoating overheen die dezelfde eigenschappen heeft als een epoxy gietvloer.
De meest gekozen oplossing voor het afwerken van een garagevloer is het schilderen van de betonnen vloer. Echter, wanneer u dit op een onafgewerkte betonvloer gaat doen, blijven oneffenheden bestaan. Voordat u de vloer gaat afwerken, zou u Remmers Beton en Vloerversteviger kunnen aanbrengen op nieuw beton.
Een ateliervloer heeft doorgaans wel wat te verduren. U werkt waarschijnlijk met gereedschappen, instrumenten, grote materialen, verf of chemicaliën. Om te voorkomen dat u uw vloer na een aantal jaar moet vervangen, adviseren wij PVC vloertegels.