Ter vergelijking: 100 decibel staat gelijk aan iemand die in je oor schreeuwt of een rotje dat wordt afgestoken. Kother: "De knal van een nitraatpijl zorgt zelfs voor 160 decibel en kan direct een levenslange ruis, piep in je oren of verminderd gehoor opleveren.
Vuurwerk mag volgens Europese regels niet harder klinken dan 120 decibel. Maar een goede strijker zorgt soms voor een knal van wel 160 decibel. Daardoor kan je gehoor flink beschadigen, waardoor je bijvoorbeeld constant een ruis hoort.
Verder is het ten strengste verboden om illegaal vuurwerk te kopen, af te steken en in bezit te hebben. Vuurwerk dat als illegaal betiteld kan worden zijn producten als lawinepijlen, strijkers, mortierbommen, cobra's, vlinders en nitraten.
Geluiden vanaf 83 dB kunt u 8 uur per dag horen voordat er geluidsschade kan ontstaan, geluiden vanaf 86 dB 4 uur en zo verder. Ook geluiden onder de 120 dB kunnen het gehoor direct beschadigen, daarom is boven de 83 dB gehoorbescherming altijd aan te raden.
Hoe hard de muziek mag, is geregeld in artikel 2.17 van het Activiteitenbesluit milieubeheer (tenzij voor uw onderneming speciale maatwerkvoorschriften gelden). Zo mag het geluidsniveau overdag tot 50 decibel – db(A), 's avonds 45 decibel, en in 's nachts 40 decibel zijn.
Zo is het geluid van een deurbel 80 decibel en produceert een overvliegende straaljager 130 decibel, van korte duur maar behoorlijk irritant.
Hoeveel vuurwerk kopen en bewaren
U mag niet meer dan 25 kg vuurwerk per adres in huis hebben. Meer dan 25 kg is onveilig voor u en voor uw buren.
EK3 Flash Banger nitraten zijn hoogwaardig afgewerkte (flash kruit) nitraten. Bij het aansteken van het lont (speciaal lont) is er meteen een rode vlam zichtbaar gevolgd door een harde knal. Zonder twijfel de hardste nitraat uit ons assortiment. 20 stuks per verpakking.
Als je de afstand tot een geluidsbron verdubbelt neemt de hoeveelheid decibel af met 6 dB. Standaard wordt geluid op een afstand van 1 m gemeten. Als je dus op een afstand van 2 m van een gesprek van 50 dB zit, hoor jij maar 44 dB. Zit je op een afstand van 8 m, dan is dat 3 verdubbelingen.
Zo hard mag de muziek
Zo mag het geluidsniveau overdag tot 50 decibel – db(A), 's avonds 45 decibel, en in 's nachts 40 decibel zijn. Geeft u als (horeca-)ondernemer of sportvereniging een feestje? En heeft u daarvoor een ontheffing via de Algemene Plaatselijke Verordening (APV)? Dan mag de muziek harder.
Tussen 1980 en 2016 is het toegestane rijdend geluidsniveau van nieuwe auto's al van 84 decibel naar 72 decibel gedaald. Vanaf dit jaar (per 1 september 2020) gaat de algemene limiet omlaag naar 70 decibel. In 2024 mogen nieuw geproduceerde auto's zelfs niet meer dan 68 decibel maken.
Motor- en autoraces bereiken langs de baan gemakkelijk de 130 decibel. Dit kan je gehoor direct onherstelbaar beschadigen. Ter verduidelijking: geluid kan vanaf 80 decibel schadelijk zijn.
Geluidsniveau wordt uitgedrukt in decibel (dB). Hoe meer decibel, hoe harder het apparaat klinkt. Het lijkt misschien weinig, maar 3 decibel meer betekent al twee keer zoveel geluid.
Indien men uitgaat van een aanvaardbare blootstelling aan 85 dB(A) gedurende 8 uur per dag, betekent dit dat bij een geluidsniveau van 90 dB(A) er na ongeveer 3 uur blootstelling al kans is op gehoorschade. Voor een geluidsniveau van 100 dB(A) is deze blootstellingstijd nog slechts 15 minuten.
Meer dan 140 decibel kunnen we wel horen, maar dat is te pijnlijk voor onze oren. Bij geluiden boven de 100 dB neemt de kans op blijvende gehoorschade sterk toe.
Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn, denk bijvoorbeeld aan een drukke weg met auto's of drukke kroeg. Geluiden van 120 decibel, zoals zwaar onweer of het afvuren van een geweer, kunnen je gehoor direct beschadigen.
Vuurwerkknallen halen met gemak meer dan 120 decibel. Legaal vuurwerk mag in Nederland zelfs maximaal 156 decibel produceren en knallen van illegaal vuurwerk kunnen zelfs oplopen tot 170 decibel. Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn en geluiden van 120 decibel kunnen direct je gehoor beschadigen.
Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn. Geluiden van 120 decibel kunnen je gehoor direct beschadigen. Hoe schadelijk geluiden tussen 80 en 120 decibel zijn hangt af van hoe vaak en hoe lang je er naar luistert. Een voorbeeld: geluid van 80 decibel kun je 8 uur per dag (of 40 uur per week) 'veilig' horen.
Het hardste geluid ooit gemeten is de Tunguska meteoor, die in 1908 met een geluidsniveau van maar liefst 300-315 dB in Rusland terechtkwam!
De waarneming van de geluidssterkte is weliswaar altijd subjectief en ook afhankelijk van het eigen gehoor, maar in principe kan men stellen dat een toename van 10 dB ongeveer een verdubbeling is van de waargenomen geluidssterkte. Als gevolg daarvan is 60 dB twee keer zo luid als 50 dB.