Je plaatst het tablet in het vaatwasmiddelbakje en voilà. 'Classic' vaatwastabletten en vaatwaspoeder bevatten alleen het wasmiddel. Dit betekent dat je het zout en het glansspoelmiddel zelf nog moet toevoegen aan de afwasmachine.
Als jouw vaatwasser maar één compartiment voor vaatwasmiddel heeft, doe hier dan vaatwaspoeder of een vaatwasblokje in. Aanvullend strooi je een klein schepje vaatwaspoeder, ongeveer 15ml, op de bodem van de vaatwasser voordat je 'm aanzet. Op deze manier is er ook vaatwasmiddel tijdens het voorspoelen.
Uit diverse consumententests is gebleken dat poeder per wasbeurt veel goedkoper is, terwijl het resultaat niet slechter is. Het voordeel van vaatwastabletten is echter dat ze veel compacter zijn en een alles-in-één-oplossing bieden.
Gebruik je poeder of gel, dan kun je de streepjes in het doseerbakje gebruiken. De aangeraden dosering is meestal zo'n 15 tot 25 gram. Met een kort programma, niet zo vuile vaat, of een halfvolle vaatwasser kun je minder gebruiken.
Vaatwaspoeder is goedkoper dan de meeste all-in-one tabletten. Vaatwaspoeder lost sneller op dan all-in-one tabletten. Er blijven geen restjes achter in de vaatwasser bij korte programma's. Je reinigt de vaatwasser hierdoor minder vaak.
Vaatwastabletten werken het beste in combinatie met zacht water. Wanneer je zout gebruikt, wordt de vaat dus schoner. Gebruik je geen vaatwaszout, dan kan glas na verloop van tijd dof worden.Ook kan er meer kalkaanslag ontstaan waardoor de vaatwasser verstopt raakt.
Kun je een vaatwastablet onderin de vaatwasser leggen? Dit zal je apparaat niet beschadigen. Echter, als je de tablet in het daarvoor bestemde vakje doet, wordt het vrijgegeven op het optimale moment in het programma. Daarom adviseren we de tablet in het vakje te doen.
Je kunt zowel waspoeder als vloeibaar wasmiddel in het linker compartiment doen. Welk type wasmiddel je gebruikt, beïnvloed dus niet welk deel van het laatje je moet kiezen. Het gebruik van wasverzachter is optioneel.
Als de zeeplade van je wasmachine twee vakjes heeft, is het grootste vakje voor wasmiddel bedoeld. Bij een wasmachine met drie compartimenten, heeft ieder vakje een eigen symbool. Het symbooltje voor het hoofdwasmiddel is meestal een doos met daarin twee streepjes of het getal 2.
Kun je wasmiddel ook gewoon direct in de trommel gooien? Dit kun je doen, maar dan zal direct al het wasmiddel gebruikt worden. Het is beter wanneer dit geleidelijk wordt toegevoegd aan de was. Met een wasbol kun je het wasmiddel in de trommel gooien, maar dit zal dan ook geleidelijk in de aan de was toegevoegd worden.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: vaat afwassen met de hand is meestal zuiniger en goedkoper. Ja, vaatwassers worden steeds moderner en gebruiken minder water en energie dan vroeger.
Waarom je vaatwaszout moet gebruiken.
Zout in de vaatwasser voorkomt witte aanslag op je vaat. Vaatwaszout werkt als waterontharder van de vaatwasser. Een vaatwasser heeft zacht water nodig zodat glaswerk glanzend, schoon en vlekvrij eruit komt.
Met glansmiddel in de vaatwasser voorkom je vervelende waterplekken op glaswerk en wordt het droogproces versneld. Naast glansspoelmiddel is ook onthardingszout onmisbaar voor de vaatwasser. Dit is waarom je dit zout regelmatig moet bijvullen.
Een belangrijke bijdrage daarbij levert het vaatwasmiddel. Wie op zoek is naar de beste vaatwastabletten kiest voor W5 All-in-one Power vaatwastabletten. Dat blijkt uit een test in de nieuwste Consumentengids. W5 All-in-one Power vaatwastabletten (€2,70 voor 40 tabletten) is verkrijgbaar bij Lidl.
Het bijvullen van het glansspoelmiddel in de vaatwasser kan in het daarvoor bestemde reservoir, deze bevindt zich aan de binnenkant van de deur van je vaatwasmachine, naast het bakje voor een vaatwastablet. Open de dop van het het glansspoelmiddel en vul het reservoir tot deze vol is.
All-in-one vaatwastabletten: Deze vaatwastabletten bevatten niet alleen vaatwasmiddel, maar ook glansspoelmiddel en onthardingszout. Zo wordt uw vaat hiermee perfect schoon en droog, zonder dat u nog andere middelen hoeft toe te voegen.
Een vloeibaar wasmiddel is bijvoorbeeld ideaal voor gekleurde was, korte wasprogramma's en om te wassen op lage temperaturen. Een waspoeder is meer geschikt voor hoge temperaturen en voor de witte was. Het kan om die reden verstandig zijn om beide soorten wasmiddel in huis te halen.
Beiden maken effectief schoon
Bij korte wasjes kun je beter vloeibaar wasmiddel gebruiken omdat het sneller oplost. Dit voorkomt vlekken op je kleding. Ook wanneer je op lage temperatuur gaat wassen is wasmiddel een betere optie. Was je juist op hoge temperaturen, dan is waspoeder effectiever.
Hoe meer was je hebt, hoe meer wasmiddel er nodig is. Op een fles van 0,75 liter zit vaak een dop waar rond de 40 milliliter in past. Je gebruikt deze om je wasmiddel te doseren. Een volle dop is genoeg voor een halfvolle trommel was met een normale vuilgraad en een middelmatige waterhardheid.
Waspoeder is echter vaak een stuk goedkoper dan vloeibaar wasmiddel en het laat een net iets frissere geur achter op je kleding. Daarentegen kan waspoeder op lage temperaturen zorgen voor vlekken omdat het middel niet goed genoeg oplost. Ook bevat het vaak bleekmiddel en kan je wasmachine hierdoor beschadigen.
Hoeveel wasmiddel je dan wél gebruiken moet voor het beste resultaat in de wasmachine? Twee eetlepels per lading – en dat is voor grote wasjes. Voor een gemiddelde waslading heb je aan één eetlepel wasmiddel genoeg. Doe je een wasje met de hand dan kun je zelfs nog minder gebruiken.
Doseren is met een vaatwastablet in beginsel niet het uitgangspunt, maar om te besparen kun je overwegen om het tablet doormidden te breken en slechts één helft te gebruiken: afhankelijk van de omvang en de mate van verontreiniging van de vaat doet een half tablet vaak al genoeg.
Gemengd met bleekmiddel of andere chemicaliën kan afwasmiddel giftig zijn. In een vaatwasser zal de schuimige oplossing storingen veroorzaken. Het apparaat moet dus door een vakman worden gerepareerd. Dit kan de efficiëntie van de vaatwasser beïnvloeden.
De meest voor de hand liggende oorzaak is dat het klepje van het bakje geblokkeerd wordt. Hier zit het tablet in. Wanneer het bakje niet goed opengaat, komt er onvoldoende water bij de tablet en lost deze dus ook niet goed op. Kijk dus of de sluiting goed werkt.