Op het moment dat tijdens een sollicitatiegesprek aan je wordt gevraagd wat je boos kan maken, zal je gesprekspartner vast proberen te stellen hoe je zou reageren op stressvolle situaties op de werkvloer en op welke wijze je om zou gaan met je persoonlijke gevoelens zonder dat deze de prestaties zullen beïnvloeden ...
Gemiddeld duurt een sollicitatiegesprek 40 minuten. Maar uit onderzoek blijkt dat 33% van de recruiters in de eerste 90 seconden van het gesprek al weten of ze de sollicitant wel of niet aannemen. Belangrijk dus dat je direct een goede indruk maakt. Een goede voorbereiding is daarbij van essentieel belang.
Maar ook bij 'rustige' banen komen vaak stressvolle momenten voor, bijvoorbeeld als er een deadline gehaald moet worden of als er een collega uitvalt en jij zijn of haar werk er zo'n beetje bij moet doen. Een werkgever zal graag willen weten wat hij of zij dan aan jou heeft.
Je kan vragen stellen over onder andere de werksfeer, welke eigenschappen ze zoeken, de werkzaamheden, opleidingsmogelijkheden en het sollicitatieproces. Probeer de vragen zo open mogelijk te stellen. Weet je wat?! Neem je notitieboekje anders gewoon mee, dat komt alleen maar gestructureerd en goed voorbereid over!
In het verkennend gesprek wordt uitgezocht wat de hulpvraag is, wat er speelt op de diverse levensgebieden of en welke ondersteuning hierbij geboden kan worden. Wat gebeurt er na een verkennend gesprek? Na een verkennend gesprek heb je helder waar je aan gaat werken en wie jou daar eventueel bij kunnen ondersteunen.
Nou, als je op een sollicitatiegesprek wordt gevraagd naar een slechte eigenschap, benoem je die als verbeterpunt. Dus: waar ben je niet zo goed in en wat wil je graag leren, verbeteren of ontwikkelen? En geef ook een voorbeeld van hoe je dat zou willen doen.
Alle zaken waar je goed in bent of die je helpen om het beter te doen in het leven zijn jouw sterke punten en dingen die verbetering nodig hebben of je beperken om jouw beste zelf te zijn worden beschouwd als zwakke punten.
Eerlijkheid. Nu je meer zelfkennis hebt, is het belangrijk om eerlijk te zijn tegen de recruiter. De dingen die jou onderscheiden van anderen kunnen zowel positieve als negatieve dingen zijn. Het is verstandig om eerlijk te zijn, en zowel iets positiefs als iets negatiefs te noemen.
Als u belt, vergroot u de kans dat u wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. De werkgever weet door uw telefoontje al wie u bent wanneer hij later uw brief en cv ziet. Besef ook dat slechts 5% van de groep sollicitanten belt voor informatie.
Het benadrukken van de voordelen van de baan of de goede match met het bedrijf, zijn indicatoren dat het gesprek goed verloopt. Ook het benoemen van de arbeidsvoorwaarden in het eerste gesprek kun je zien als een positief signaal.
Leg de link tussen jouw ervaring en de functie
Overtuig jouw gesprekspartner ervan hoe jouw ervaring en skills aansluiten bij het bedrijf. Geef aan wat je eerder hebt gedaan en welke zaken overeenkomen met de functie waarop je solliciteert. Focus dus op kennis en ervaring die relevant is.
De kleur van je kleding stuurt een onderbewuste boodschap aan de interviewer over je persoonlijkheid. Neutrale kleuren zoals marineblauw, grijs, zwart en bruin zijn de beste kleuren voor een sollicitatiegesprek. Wit is bijvoorbeeld weer een uitstekende kleur voor een blouse of overhemd.
Waar word je gelukkig van? Dit lijkt misschien een vreemde eend in de bijt, maar het antwoord kan voor een bedrijf of organisatie al voldoende zijn om te kijken of er een match is tussen jou en het bedrijf. Deze vraag wordt vaak gesteld om achter de motivatie van een sollicitant te komen.