Uw vaccinatiebewijs voor reizen binnen Europa is geldig tot 270 dagen na uw laatste prik uit de basisserie. De boostervaccinatie heeft nog geen geldigheid en verloopt dus nog niet.
Na de boosterprik (2/1 na een basisvaccinatie Johnson&Johnson, 3/3 na een basisvaccinatie Moderna, Pfizer of AstraZeneca) blijft het vaccinatiecertificaat voor onbepaalde duur geldig.
3 maanden na uw 2e coronaprik kunt u de boostervaccinatie halen.
De technische handtekening op alle certificaten van volledige vaccinatie of boosterprik worden vanaf nu na 1 jaar automatisch vernieuwd zodat u ze daarna terug een jaar als geldig certificaat in uw app ziet staan.
De geldigheid van het herstelbewijs wordt 180 dagen. Ook deze geldigheid wordt met terugwerkende kracht aangepast. De geldigheid van de bewijzen wordt automatisch aangepast in de CoronaCheck-app. Dit kan tot 14 dagen duren.
Mensen van 12 tot en met 59 jaar zonder hoger medisch risico
U kunt de herhaalprik tegen corona krijgen nadat de mensen met een medisch hoger risico en zorgmedewerkers met patiënten- en/of cliëntencontact hiervoor zijn uitgenodigd. Vanaf 3 maanden na uw laatste coronaprik of besmetting kunt u de herhaalprik halen.
Iedereen vanaf 12 jaar die minimaal de basisserie heeft afgerond kan een herhaalprik tegen corona halen. Dit kan vanaf 3 maanden na de laatste coronaprik of coronabesmetting. Ook als u al een booster heeft gehad.
Per post. Via het nummer 078 78 78 50 kunt u 24/7 een postbestelling van uw vaccinatiecertificaat vragen door uw rijksregisternummer in te geven in het keuzemenu. Dat kunt u ook een tweede of derde keer doen indien u een duplicaat wenst.
Om internationaal te reizen heb je in sommige landen wel een coronabewijs nodig. Dan is de geldigheid als volgt: Een herstelbewijs is geldig vanaf 11 dagen na de positieve test, tot 180 dagen na de positieve test. Een vaccinatiebewijs krijg je al na één vaccinatie.
Het is verstandig om je te houden aan het interval van 3 maanden tussen de laatste prik van de basisserie en de boosterprik, en niet te lang te wachten met de booster. Het is namelijk zo dat de bescherming kan afnemen na enkele maanden.
Hoe lang precies, dat hangt af van het vaccin dat u kreeg: Bij het AstraZeneca- en Moderna-vaccin: beschermt vanaf 14 dagen na de tweede vaccinatie. Bij het Janssen-vaccin: beschermt na 28 dagen. Bij het BioNTech/Pfizer-vaccin: beschermt vanaf 7 dagen na de tweede vaccinatie.
Bekende klachten na vaccinatie zijn: reacties op de prikplek, vermoeidheid, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, rillingen, misselijkheid en koorts. Deze klachten zijn meestal binnen 1 tot 2 dagen verdwenen.
Enkel via je huisarts kan dit ongedaan maken. We werken wel aan een mogelijkheid dat je jezelf opnieuw kan inschrijven voor vaccinatie en je weigering dus ongedaan kan maken. Dan kunnen we je opnieuw uitnodigen nadat de andere mensen hun uitnodiging gekregen hebben.
Let wel op: deze certificaten kunnen “vervallen” en moet u na een jaar vernieuwen. U opent daarvoor uw covid safe app en gebruikt de knop 'Controleer op nieuwe certificaten' om vaccinatiecertificaten van ouder dan 1 jaar terug als geldige certificaten te activeren.
Om te reizen
een testcertificaat gebaseerd op een PCR-test is 72 uur na staalafname geldig. een certificaat gebaseerd op een snelle antigenentest is 48 uur na staalafname geldig.
De verplichting om in en rond het OV mondkapjes te dragen vervalt per woensdag 23 maart 2022. Daar waar het druk is, kunt u uzelf en anderen beschermen door een mondkapje te dragen. Het blijft voorlopig verplicht om een mondkapje te dragen in het vliegtuig en op het vliegveld na de security.
De boostervaccinatie van de GGD is na 24 uur in de CoronaCheck-app zichtbaar als QR-code. Voeg dit vaccinatiebewijs zelf handmatig toe in de app. Het bewijs verschijnt niét vanzelf in je app. Toevoegen kan door rechtsboven in de app te klikken op '+'.
Probeer het scannen
Grijs scherm? Dat betekent dat er een geldige demo-code is gescand. Bij het scannen van een echte geldige QR-code zal het scherm groen worden in plaats van grijs. Een rood scherm betekent niet dat de bezoeker corona heeft, alleen dat de QR-code niet geldig is.
Positieve testuitslag, geen nieuwe test nodig
Als je positief bent getest op corona, daarna hersteld bent en geen nieuwe of ernstiger klachten hebt, is opnieuw testen bij de GGD binnen 8 weken niet zinvol. De PCR-test is heel gevoelig en kan lang positief blijven zonder dat je besmettelijk bent.
ZWEDEN. Zweden, het eerste land ter wereld waar je binnenkomst zonder een QR code, zonder een test en ook zonder vaccinatiebewijs. Een land zonder inreisbeperkingen. In het land zelf worden nog wel de basisregels gehanteerd.
Daarmee heb je de basisserie afgerond. Daarna kun je na minimaal 3 maanden een herhaalprik halen. Dit geldt voor iedereen vanaf 12 jaar. De herhaalprik is 7 dagen na vaccinatie effectief.
Met de herhaalprik houd je de bescherming tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname door corona op peil. De herhaalprik (2e booster) is op dit moment beschikbaar voor: Bewoners van 60 jaar en ouder (en mensen die dit jaar 60 worden)
De booster zorgt ervoor dat de bescherming tegen ernstige ziekte weer toeneemt. Omdat dat effect tijdelijk is, heeft de minister van VWS gevraagd of het nodig is om alle volwassenen een tweede boostervaccinatie aan te bieden. Volgens de Gezondheidsraad is dat niet nodig.
Vervallen vaccinatiecodes van mensen die nog niet zijn gevaccineerd en hun vaccinatie niet expliciet geweigerd hebben kunnen vanaf volgende week terug gebruikt worden om een nieuwe afspraak te maken. Hiervoor worden hun vaccinatiecodes terug geactiveerd!
Er is geen onderscheid meer tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden, wat de maatregelen betreft. Een gevaccineerde persoon moet ook worden getest (met PCR of RAT) als hij/zij symptomen vertoont en in isolatie worden geplaatst als de test positief is.