Zet een pan of bakje met kokend water in de vriezer. Hierdoor smelt het ijs sneller. Gebruik eventueel een onderzetter om de onderkant van de vriezer te beschermen. Een alternatieve methode is heet water in een plantenspuit en dit op het aangekoekte ijs spuiten.
Laat de deur van de vriezer openstaan en wacht tot het ijs gesmolten is. Pas als je alle koelelementen duidelijk ziet, is de diepvries ontdooid. Dit kan een paar uur duren.
Bij een low frost vriezer hoeft ontdooien meestal maar 2 keer per jaar. Tenslotte zijn er nog de no frost vriezers. Deze hoef je in principe helemaal niet te ontdooien omdat een no frost vriezer zo is ontworpen dat er helemaal geen ijsvorming ontstaat.
Allereerst schakel je de vriezer uit. Dit doe je met de uitknop aan de bovenkant van het apparaat. Heeft jouw vriezer geen uitknop? Trek dan de stekker uit het stopcontact.
Automatic defrost is een handig systeem voor de vriezer, waarbij het dooiwater opgevangen wordt door het apparaat en buiten de vriezer wordt verdampt. Bij een vriezer met dit systeem wordt voor een korte periode al het gevormde ijs in de vriezer verwarmd en ontdooit, zodat het kan wegstromen via en speciaal vakje.
No frost werkt met een ventilator. Vochtige lucht uit het vriesgedeelte wordt opgezogen en buiten het vriesgedeelte bevroren. Op deze manier wordt ijsvorming in de vriezer automatisch ontdooit en verdampt. Vervolgens wordt er koude, droge lucht terug de vriezer ingeblazen.
De meeste moderne koelkasten zijn met een automatisch ontdooisysteem uitgerust. Het gros van de klassieke diepvriezers heeft echter nog een manuele ontdooiing. Bij het no-frost systeem wordt koude lucht geproduceerd in een ruimte gescheiden van koel- of vriesruimte, waarin zich de verdamper bevindt.
Het duurt na het ontdooien natuurlijk even voordat je vriezer weer op temperatuur is. Over het algemeen duurt dit wel een paar uur. Je kunt dit meten met een speciale thermometer.
Low Frost: MINDER ijs in de vriezer
Low Frost betekent dat er minder ijsvorming in het vriesgedeelte ontstaat dan bij een reguliere vriezer of vrieskist, waardoor je minder vaak de vriezer hoeft te ontdooien. Daarnaast gaat het ontdooien ook makkelijker en sneller, in verhouding met een regulier systeem.
Voor wat betreft de diepvriezer
De temperatuur mag maximaal -18° bedragen, zo blijven de etenswaren 48 uur lang diepgevroren zolang u de deur van de diepvriezer niet opendoet en deze goed gevuld is. Diepgevroren producten koelen elkaar immers ook, waardoor ze langer goed blijven. Opgelet!
In de vriezer circuleert voortdurend koude lucht in een stroom. Als er warme of vochtige lucht binnendringt in de vriezer en in contact komt met de koele lucht, ontstaat er op het contactpunt een laagje ijs.
Dit betekent dat je bij een diepvriezer van -20°C: een ijscoupe of halve liters sorbet 5 min moet laten ontdooien bij kamertemperatuur. een halve liter schepijs 10 min moet laten ontdooien bij kamertemperatuur. een liter schepijs 15 min moet laten ontdooien bij kamertemperatuur.
Reinig zowel de binnen- als de buitenkant met een sopje van warm water en afwasmiddel of zeep. Opgelet: gebruik geen schuurspons en vermijd contact met zuur en chloor. Die kunnen je diepvriezer beschadigen. Er bestaan ook schoonmaakproducten voor diepvriezers.
Zet de vriezer dan voor in ieder geval 24 uur lang niet aan, zodat de olie weer in de compressor kan zakken. Wanneer u de vriezer wel goed heeft vervoerd kunt u deze 30 minuten tot 4 uur laten rusten. De exacte tijd verschilt per vriezer. Kijk hiervoor in de handleiding van het apparaat.
Dit doe je idealiter iedere twee á drie maanden. Haal dan de stekker uit het stopcontact, leeg de vriezer en ontdooi hem. Haal de lades of planken eruit en was deze met afwasmiddel in de gootsteen. De binnenkant van de vriezer kun je schoonmaken met een mixje van gelijke delen azijn en water.
Hoewel het al lang bewezen is door verschillende wetenschappers, weten heel veel mensen nog niet dat je voedingswaren het snelst en het best kunt ontdooien met koud water. Als je de etenswaren goed inpakt met plastic folie en in water legt, is de ontdooitijd een heel stuk korter dan in de koelkast.
Diepvriezer. Een energiezuinige diepvrieskast verbruikt per jaar ongeveer 170 kWh, dat betekent een kostenpost van ongeveer € 40,-. Een wat oudere diepvriezer verbruikt echter veel meer energie. Een koelvriescombinatie met energielabel A verbruikt ongeveer 280 kWh per jaar (€ 60,-).
Vriezers gaan meestal piepen als de temperatuur in het apparaat te hoog oploopt, waardoor het niet meer mogelijk is om alle producten goed koud te houden.
Voordeel: nooit meer ontdooien
Eén van de grootste voordelen van No Frost is dat je nooit meer hoeft te ontdooien. Zo hoef jij niet 5 of 6 keer per jaar de vriezer leeg te halen en deze ijsvrij te maken. Hierdoor heb je meer tijd over voor leuke dingen.
No frost. No frost is een techniek die het vocht uit de lucht van de vriezer en de koelkast haalt. Daardoor ontstaat in een vriezer met no frost geen vorst of ijs. Je hoeft hem dus niet te ontdooien.
Er bestaan ook vriezers met Smartfrost. Een vriezer met Smartfrost hoef je minder vaak te ontdooien dan een gewone vriezer. Smartfrost heeft geïntegreerde verdamperleidingen in de wanden waardoor de vriezer zorgt voor minder rijpvorming. Hierdoor kun je de vrieskast sneller ontdooien en eenvoudiger schoonmaken.
De vriezers met klimaatklasse SN, SN-T of SN-ST zijn geschikt. Zij hebben namelijk een minimumtemperatuur van 10 graden. Veel merken produceren vriezers met klimaatklasse SN, zoals AEG. Maar ook Bosch vriezers en Siemens vriezers zijn geschikt voor een koudere ruimte.