Natuurlijke vezels komen van planten, wol of draad uit de natuur. De bekendste voorbeelden zijn katoen, wol, bamboe, zijde en linnen. Elke natuurlijke stof heeft zijn eigen maakproces.
Katoen wordt gemaakt van een plantaardige vezel, deze is afkomstig van de katoenplant. Het is een populaire, zachte stof die als het ware ademt: Katoen neemt makkelijk vocht op en laat het even makkelijk weer door.
De stof polyester is een synthetische vezel die licht, duurzaam, vormvast, kreukvrij en isolerend is. Wereldwijd is polyester de meest gebruikte stof voor textiel.
Natuurlijke stoffen worden gemaakt van, surprise, natuurlijke vezels. Denk hierbij aan linnen en katoen, maar ook wol en zijde zijn natuurlijke stoffen. Hoewel het in eerste instantie misschien lijkt alsof natuurlijke vezels veel duurzamer zijn, is dat niet in alle gevallen zo.
Allereerst het draagcomfort; een katoenen stof voelt natuurlijk aan op je lichaam en de duurzaamheid van katoen maakt het tot een populair materiaal voor kleding. Ten tweede is katoen erg stevig, waardoor het bestand is tegen mechanische en chemische invloeden van buitenaf. Verder absorbeert de stof veel vocht.
Katoen – katoen is sterk elastisch, voelt koel aan, absorbeert uitstekend vocht en is warmte-isolerend. Katoen laat zich gemakkelijk met andere weefsels mengen. Door de katoenvezel te mengen met een synthetische vezel wordt het weefsel goedkoper en droogt het sneller. Maar het heeft nog een voordeel.
Katoen is een eencellige, zachte vezel die uit de zaden van de katoenplant groeit. Dit wordt vervolgens gesponnen tot draden waarmee een doek wordt gecreëerd.
Bij de teelt van katoen worden veel kunstmest, pesticiden en chemicaliën gebruikt. Slecht voor het milieu én voor de arbeiders die op katoenplantages werken.
Katoen heeft nog veel meer andere mooie eigenschappen. Zo laat het zich makkelijker verven dan wol. Hierdoor zijn de kleuren van katoengarens vaak feller en rijker. Gemerceriseerd katoen betekend dat de draden een speciale behandeling hebben gehad.
Katoen is een plantaardig textiel, gemaakt van de katoenplant. Katoen is zo populair omdat het heel comfortabel en zacht is en het veel stretch heeft. Ook neemt het vocht, zoals zweet, snel op en droogt het ook vlot. Hierdoor is er geen vocht tussen de stof en de huid, wat vaak de oorzaak is van irritaties.
De opvallendste pluspunten van polyester ten opzichte van katoen zijn de kleurvastheid, maatvastheid en elasticiteit. De vezels zijn sterk, waardoor ze niet snel zullen slijten en ze zijn niet kreukgevoelig. Synthetische vezels hebben slechts een gering vermogen tot vochtopname, waardoor de kans op zweten groter is.
Synthetische materialen
Als je écht veel zweet, dan houden katoenvezels vocht veel langer vast dan synthetische stoffen als acryl, rayon, polyamide en polyester.
Viscose, ook wel bekend als rayon, is een natuurlijke, synthetische stof. Oftewel een synthetische stof, gemaakt van natuurlijk materiaal. Viscose bestaat namelijk voor ongeveer 90% uit de cellulose van bomen, zoals beuken of sparren.
Halfsynthetische stoffen zoals viscose, lyocell en modal ademen erg goed. Ze zijn zeer aan te raden aan mensen die luchtige kleding zoeken. Viscose neemt vocht goed op en blijft bij warm weer luchtig aanvoelen.
Viscose is ook duidelijk minder kwaliteitsvol dan bijvoorbeeld katoen: het is zwakker, voelt koud aan, en het heeft een neiging tot krimpen en kreuken. Hoe was je het? Viscose is minder sterk als het nat is en het kledingstuk zal door het wassen waarschijnlijk veranderen.
Voor een kilo katoen is ongeveer 10.000 liter water nodig. Dat betekent dat voor een t-shirt 2500 liter water nodig is, en meer dan 7000 liter voor een spijkerbroek. Dat zijn hoeveelheden waar je toch wel even van staat te kijken. Het water voor alle velden vol katoen komt uit rivieren, meren en waterreservoirs.
Katoen is behalve een handige vezel om kleding van te maken ook een giftig gewas. Katoenzaden bevatten de giftige chemische stof gossypol, die schade toebrengt aan lever en hart. Ze kunnen alleen worden gegeten door runderen, die vier magen hebben die het gif afbreken.
Gezonder voor jou. Biologisch (bio) of organisch katoen wordt geteeld zonder pesticiden en insecticiden. Tijdens de verwerking worden geen schadelijke chemicaliën gebruikt. Daardoor bevat organisch katoen geen resten van chemische producten, die mogelijk allergieën uitlokken, giftig of zelfs kankerverwekkend zijn.
Daarnaast kan je hele zachte stof maken van katoen, evenals bijvoorbeeld denim jassen, waardoor het een zeer gewild materiaal is. Deze enorme productie zorgt alleen voor een aantal problemen: katoen is vatbaar voor ziekten en dus wordt het vaak besproeid met pesticiden en insecticiden om deze ziektes te voorkomen.
Katoenen stof wordt gemaakt van 100% katoenen draden. Katoen voelt koel en licht stroef aan. Satijnen stof wordt van gemaakt van minimaal 200 katoenen draden per inch. Door de speciale manier van weven voelt Satijn zacht, glad en licht glanzend aan.
Eigenschappen van katoenen stof
Katoen is een zacht materiaal dat niet prikt en een lange levensduur heeft. Het is een natuurlijk product en dat maakt het materiaal ook zo fijn om te dragen. Tegenwoordig wordt katoen wereldwijd geproduceerd, maar de meeste plantages zijn te vinden in landen met een warmer klimaat.
Kunststoffen zoals polyester en viscose laten geen lucht door, dus die vermijd je beter. Kies voor kledingitems van katoen, zijde, linnen of eventueel een lichte wolsoort.
De voor- en nadelen van polyester
Polyester staat erom bekend dat het statisch is, kledingstukken kunnen soms gaan pillen en het materiaal neemt niet zo goed vocht op, het is dus slecht ademen. Toch wordt polyester vaak in sportkleding gebruikt.