Waarom kleuren zeedieren zoals garnalen, kreeft en krab rood als je ze verhit? De rode kleur wordt veroorzaak door astaxanthine, een pigment dat van nature in kreeften en garnalen voorkomt. In een normale toestand is het pigment aan eiwitten gebonden, waardoor je het niet ziet.
Garnalen worden vaak als ingrediënt van een maaltijd gebruikt, of in een (garnalen)salade of garnalencocktail. Roze garnalen hebben een korte bereidingstijd vanwege hun kleine formaat en het feit dat ze vaak al zijn voorgekookt. Voeg ze dus als laatste toe aan de pan of wok.
Aldi Golden Seafood Hollandse garnalen
Vooral op versheid scoort Aldi het beste. Op deze garnalen troffen we de minste bacteriën aan. Het zou fijn zijn als er wat minder conserveermiddel gebruikt zou zijn.
De smaak van Hollandse garnalen is romig en een beetje zoetig. De structuur is stevig. Als je gepelde Hollandse garnalen koopt zijn deze dus al gekookt. Dat betekent dat je ze direct in een salade of iets dergelijks kunt verwerken.
Ongezonde effecten van garnalen
Omega 3 is daarentegen ook te vinden in garnalen, welke weer de ophoping van cholesterol bestrijdt in het lichaam. Toch is het advies om niet dagelijks garnalen te eten, aangezien het risico daarbij is dat er teveel cholesterol in het lichaam komt.
Garnalen bevatten net als vissen en andere schaal- en schelpdieren een hoge dosis vitamine B12, jodium, fosfor en seleen. Daarnaast bevatten garnalen de vitaminen B1, B2, B11, C en D en verschillende mineralen als natrium, calcium, ijzer, magnesium, koper en zink.
Het grote Verschil tussen scampi's en gamba's is dat scampi's behoren tot de kreeften familie en gamba's tot de garnalen familie van de Peneïden. Ondanks dat de naam scampi uit het Italiaans komt, worden deze scampi's hier niet gevangen.
Gamba, eigenlijk gewoon het Spaanse woord voor grote garnaal, is in Nederland en België een begrip voor een garnaal (uit zoet of zout water; eender welke soort) die met kop verkocht wordt. Garnalen van eender welke soort zonder kop komen in de handel als scampi.
In rauwe schaal- en schelpdieren kan het norovirus voorkomen. Je kunt dan last krijgen van misselijkheid, braken en diarree. Om dit risico niet te lopen, kun je mosselen en oesters beter niet rauw eten. Bij de vangst van sommige schaal- en schelpdieren houden de vissers rekening met overbevissing.
Verse rauwe garnalen hebben een milde zoute geur, die lijkt op zeewater. Als je een vieze en ranzige geur bespeurt die lijkt op die van ammoniak, is je garnaal bedorven, omdat de geur afkomstig is van de microben die op de vis groeien.
Deze cocktail garnalen zijn een aquacultuur product dat gekweekt is in China. Ze worden ook wel Penaeus Vannamei genoemd. Er zijn talloze soorten garnalen en ze komen in zowel zout als zoet water voor. Garnalen zijn rijk aan eiwitten en bevatten weinig vet.
Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kan het darmkanaal ziekteverwekkers bevatten zoals Listeria of Vibrio, maar die worden gedood als je de garnalen kookt. Het kan de smaak beïnvloeden, maar ziek worden van een garnaal waarbij de darm niet is verwijderd, is zeer onwaarschijnlijk.
Grijze garnalen
Na de vangst worden ze gekookt in zeewater, ze kleuren dan grijzig roze. Grijze garnalen hebben een meer uitgesproken smaak dan roze. Je kunt ze verwerken in koude en warme gerechten. Laat ze niet meekoken: dan verliezen ze hun smaak.
Bevroren gamba's kun je ook direct verwerken in bijvoorbeeld gerechten zoals curry's of soepen. Ook kun je de bevroren gamba's alvast op stokjes rijgen voor de BBQ. Veel ingevroren gamba's hebben tegenwoordig een 'beschermend' laagje van bevroren water. Als je deze gamba's direct bakt krijg je een hoop vocht in de pan.
Tijdens een expeditie in de Kermadectrog, een bijna tien kilometer diepe kloof in de zeebodem bij Nieuw-Zeeland, hebben wetenschappers zeven reusachtige garnalen (Alicella gigantea) ontdekt. De grootste was zo'n 28 centimeter lang.
Warmwatergarnalen worden in tropische en subtropische gebieden gevangen. De meest iconische soorten zijn bruine, witte en roze garnalen, die gezamenlijk bekend zijn als 'golfgarnalen'. Ze zijn van commercieel belang in zowel de Verenigde Staten als Mexico. Alle golfgarnalen worden met sleepnetten gevangen.
Voor alle garnalen met kop, met schaal (HOSO - Head On Shell On) geldt een maataanduiding (= sortering) per kilogram. Dus Garnalen 16/20 met kop IQF geeft aan dat er zich per 1000 gram 16 tot 20 stuks garnalen met kop en schaal bevinden.
Voor scampi's en andere schaal- en schelpdieren gelden dezelfde adviezen zoals voor vis. Schaal- en schelpdieren zijn rijk aan verschillende vitaminen zoals B12 en andere B-vitaminen (hoeveelheid afhankelijk van de soort) en mineralen zoals jodium, fosfor en seleen.
Gepelde Garnalen: 125-150 gram p.p.
Garnalen zijn een lekkere, magere proteïnebron en ook nog eens heel eenvoudig klaar te maken. Beperk het echter wel tot maximaal twee keer per week. Door het zorgvuldig klaar te maken, en slechts in kleine hoeveelheden te eten, kan garnaal dus een prima onderdeel zijn van een gebalanceerde voeding.
Toch is de voedingswaarde van kibbeling niet enorm slecht. 100 gram kibbeling bevat zo'n 220 calorieën en maar liefst 24,5 gram eiwit en 13,8 gram vet. Daarnaast bevat deze gefrituurde snack ongeveer 13 gram koolhydraten en 1 gram vezel. Door deze hoge hoeveelheid eiwitten is kibbeling een best gezond tussendoortje.
De cholesterol in garnalen is ongeveer 130 mg per 300 gram rauwe garnalen en dezelfde portie bevat ongeveer 2 gram vet. De hoeveelheid cholesterol in een vergelijkbare hoeveelheid normaal rundergehakt is ongeveer 110 mg, met ongeveer 20 gram vet.