De verdoving is ongeveer na een uur uitgewerkt. Tot die tijd moet u voorzichtig zijn met eten en drinken. U kunt zich gemakkelijk verslikken. U kunt nog enige uren een branderig of prikkelend gevoel in de neus hebben.
Dichtbranden. Bij jonge kinderen wordt deze behandeling onder een kortdurende narcose uitgevoerd. Bij volwassenen is lokale verdoving mogelijk. Na verdoving van het slijmvlies van de neus kan met behulp van een klein 'soldeerboutje' een enkel bloedend bloedvaatje worden dichtgebrand (coaguleren).
Dichtbranden: De behandelaar brandt een bloedend bloedvaatje dicht (dit noem je ook wel coaguleren). Dit gebeurt nadat de neus verdoofd is. Tamponneren: Dit gebeurt bij een bloeding die hoog in de neus zit. Of waarvan de plaats niet precies is vast te stellen.
Houd het hoofd licht voorover. Knijp de neus minstens 5 minuten dicht, vlak onder het neusbeen. Blijft het daarna bloeden, knijp de neus opnieuw minstens 5 minuten lang dicht. Neem contact op als de bloedneus na 2 keer 5 minuten niet is gestopt.
Hoewel stress zelf geen directe oorzaak is van een bloedneus, kan het wel een risicofactor zijn. Tijdens stress stijgt namelijk je bloeddruk en de verhoogde bloeddruk kan mogelijk een klein bloedvat in je neus kapot maken, waardoor je uit je neus gaat bloeden.
Meestal gaat het om een bloeding van een klein bloedvaatje in het neusslijmvlies. Dat is vervelend, maar meestal onschadelijk.
Snuit voorzichtig de neus; door het snuiten verwijdert u slijm en bloed uit het gebied van de bloeding. Dit kan vies of vervelend zijn, omdat u de neus snuit terwijl de bloeding nog niet is gestopt. Knijp de bloedende neushelft 10 minuten aaneengesloten dicht.
Kan een spontane bloedneus gevaarlijk zijn? Nee, in principe is een bloedneus ongevaarlijk. Na behandeling met de geltube of het 10 minuten dichtknijpen van de neus stopt het bloeden in bijna alle gevallen.
Bij een bloedneus houd je het hoofd juist naar voren en niet naar achteren. Wanneer je het hoofd van je kind achterover houdt, loopt het bloed de keel in waardoor het kind het bloed doorslikt. Niet lekker en je kind kan er misselijk van worden.
Wat moet je niet doen
Stop nooit iets in de neus om het bloeden te stoppen (watten, kompressen, tampons, e.d.). Mocht de bloeding niet stoppen ga dan naar huisarts of huisartsenpost. Zij kunnen na onderzoek besluiten om een soort tampon in de neus te steken om het bloeden te stoppen.
Van binnen is de neus soms te nauw en gevoelig, daarom laten we het neusslijmvlies eerst slinken en krijgt u een verdoving. De KNO-arts kiest bij de verdoving voor watjes of voor een spray. Beide bevatten een vloeistof waardoor het slijmvlies slinkt (xylometazoline) en een verdovende vloeistof (lidocaïne, tetracaïne).
Heel af en toe zijn spontane bloedneuzen het gevolg van een onderliggende aandoening. Het gaat dan bijvoorbeeld om stollingsstoornissen of aangeboren afwijkingen van de bloedvaten. Verder kunnen zaken als een verkoudheid, bloedarmoede, arteriosclerose en leukemie ervoor zorgen dat iemand opeens een bloedneus krijgt.
Onderzoek. Wanneer neusbloedingen regelmatig voorkomen of een neusbloeding niet door uzelf of de huisarts gestopt kan worden, kunt u worden doorverwezen naar de eerste hulp van een ziekenhuis of naar de KNO-arts. Wanneer u bij de KNO-arts komt, zal die eerst proberen het bloedende vaatje te vinden.
Bij een bijholteontsteking loopt er vaak veel snot uit uw neus of achter in uw keel. Dit snot is meestal dik en geel. Er kan ook bloed in zitten. Veel mensen krijgen pijn in hun kiezen of hun bovenkaak.
De neustampon moet enkele dagen blijven zitten. De KNO-arts verwijdert de tampon op de polikliniek KNO. U mag daarna niet zelf naar huis rijden. Het is normaal dat er langs de neustampon nog wat bloed of slijm lekt.
Soms blijven de onderste neusschelpen chronisch gezwollen. Wanneer medicijnen niet of onvoldoende werken en u veel last ervaart, kan het zinvol zijn om iets aan de onderste neusschelpen te doen. Dit kan door een operatie waarbij de neusschelpen worden verkleind.
Bij een spontane bloedneus bloedt er een vaatje in het slijmvlies van de neus door beschadiging van buitenaf (mogelijke oorzaken: stoot op neus, neuspeuteren, neusspray, droge lucht, roken, drugsgebruik, warmte etc), maar de oorzaak kan ook liggen bij een te hoge bloeddruk en/of het gebruik van bloedverdunnende ...
Bloedneus stoppen: hoe doe je dat
Laat het slachtoffer: Licht voorovergebogen gaan zitten (in schrijfhouding) Eén keer de neus snuiten. 5 minuten de neus dichtknijpen onder het neusbeen.
Plaats een plastic zak met fijngestampte ijsklontjes op de neus, als het bloeden nog niet helemaal is gestopt. Gebruik bij het slapen gaan een extra hoofdkussen, zodat uw hoofd iets hoger ligt.
Een enkele keer schrijft de arts xylometazoline in neusdruppels of -spray voor bij mensen die vaak bloedneuzen hebben. Zij kunnen het gebruiken bij een bloedneus. Doordat dit medicijn de bloedvaatjes vernauwt, stopt het de bloeding.
Het is normaal om slijm te hebben dat helder is. Soms moet je om het slijm weg te krijgen hoesten. Als je hoest probeert je lichaam je luchtpijp en longen weer vrij van slijm te krijgen. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam.
Helder en doorzichtig snot
Gezond snot is vrijwel kleurloos en transparant en heeft een plakkerige textuur die aan lijm doet denken. Zolang je geen last van overmatig snot hebt is er waarschijnlijk niets aan de hand.
Groen = flink verkouden
Verkleurt het naar geel, dan is het lichaam in gevecht met bacillen, maar meestal lukt dat wel in een paar dagen. Verkleurt het snot eenmaal naar groen, dan heeft u over het algemeen een flinke verkoudheid te pakken.
Symptomen neuspoliepen
De belangrijkste klachten zijn neusverstopping, regelmatig optredend verkouden gevoel en een verminderde reuk en smaak. In liggende houding verergeren meestal de klachten van neusverstopping. Soms zijn er klachten van hoofdpijn met een vol gevoel in het hoofd.
De pijn na de operatie is meestal gering en goed met pijnstillers te bestrijden. In de neus en omgeving kan een dof gevoel optreden, omdat kleine zenuwen zijn uitgeschakeld. Dit verdwijnt vanzelf; het normale gevoel komt terug binnen enkele weken tot maanden.