Een blaasontsteking geeft klachten als vaker moeten plassen, kleine beetjes plassen, pijn bij het plassen en soms bloed plassen. De urine heeft vaak een vieze geur. Ook kunnen buikpijn en misselijkheid optreden.
U voelt vaker dat u moet plassen. Maar u plast elke keer maar een klein beetje. Het gevoel te moeten plassen kan al pijn doen. U kunt ook pijn hebben in uw onderbuik of rug.
Interstitiële cystitis (IC) noemen we ook wel blaaspijnsyndroom. Het is een chronische goedaardige aandoening van de urineblaas, die niet wordt veroorzaakt door bacteriën. Het gaat om een ontstekingsreactie van de blaaswand. Het lijkt op een blaasontsteking, maar antibiotica helpen niet.
Als een blaasontsteking onbehandeld blijft, is het mogelijk dat deze overgaat in een prostaatontsteking of nierbekkenontsteking. Dit gaat vaak gepaard met koorts en een ziek gevoel. Indien u last heeft van een blaasontsteking, moet u ervoor zorgen dat u anderhalf tot twee liter per dag drinkt.
Als de klachten niet ernstig zijn of slechts een paar dagen aanhouden, dan kun je het beste een paracetamol nemen tegen de pijn. Producten met cranberry, zoals sap of tabletten, kunnen helpen om een blaasontsteking te voorkomen.
Don't: je plas ophouden
Maar wanneer de nood hoog is, is het belangrijk om je plas vooral niet op te houden, maar meteen naar het toilet te hollen. Wanneer je hiermee (te lang) wacht blijven ook de bacteriën in dat gebied rondzwerven. En dat wil je nou juist niet.
Wanneer u denkt dat u mogelijk een blaasontsteking heeft, kunt u met Blaas-Check® uw urine testen (1e screening). U vangt daarvoor wat (ochtend)urine op in een schoon potje en voert de test uit. Voor de juiste uitvoering van de test leest u de bijsluiter van de test.
Bij een urineweginfectie kunnen de symptomen als vaak moeten plassen en een branderig gevoel weleens achterwege blijven, terwijl er toch een infectie gaande is. Soms is er dan wel van vermoeidheid sprake. Een urinetest kan aantonen of er van een infectie is en in dat geval kan antibiotica voorgeschreven worden.
Bij nierbekkenontsteking heeft u 1 of meer van deze klachten: koorts, koude rillingen. ziek gevoel of misselijkheid. pijn in uw rug of zij, aan één of beide kanten.
Als u de klachten vervelend of pijnlijk vindt, kan uw arts een antibioticum geven. Artsen kiezen hierbij meestal voor het medicijn nitrofurantoïne. Nitrofurantoïne doodt bacteriën die blaasontsteking veroorzaken. Het werkt binnen een paar uur na inname.
Klachten en symptomen van een pijnlijke blaas
Je moet dan vaak kleine beetjes plassen, je voelt vaak aandrang om te plassen, je krijgt pijn in de onderbuik, plassen maakt de pijn wat minder. En soms straalt de pijn uit naar de geslachtsorganen, de vagina of de penis en de teelballen.
Met drang-urine-incontinentie of blaas spasmen, ook wel overactieve blaas (OAB) genoemd, hebt u meestal de behoefte om meer naar het toilet te gaan dan de normale vier tot acht keer per dag. U staats 's nachts mogelijk ook op om naar het toilet te gaan.
Plassen doet pijn of geeft een branderig gevoel. U voelt vaker dat u moet plassen. Maar u plast elke keer maar een klein beetje. Het gevoel te moeten plassen kan al pijn doen.
De klachten van een nierbekkenontsteking lijken op die van een blaasontsteking; pijn bij het plassen, kleine beetjes plassen en steeds aandrang voelen. Deze klachten zijn niet altijd aanwezig. Bij een nierbekkenontsteking heb je altijd hoge koorts.
De urine komt via het nierbekken en de urineleiders in de blaas terecht. Als een blaasontsteking verder gaat naar de hogere urinewegen, het nierbekken en de urineleiders, kan een nierbekkenontsteking ontstaan. Nierbekkenontsteking is veel ernstiger dan blaasontsteking.
Kenmerkende klachten van een urineweginfectie zijn pijn bij het plassen, klachten van aandrang en frequent kleine beetjes plassen. Soms doen zich bijkomende klachten voor zoals troebele en/of stinkende urine, koorts, bloed in de urine en pijn in de rug, flanken, onderbuik of genitaalstreek.
Ga meteen naar het wc als je voelt dat je moet plassen. Warmte kan verlichting bieden als je pijn hebt. Een warmtekruik of een warm bad kunnen je hierbij helpen.
Drinken en plassen
Gebruik cranberry als u merkt dat u bij gebruik hiervan minder blaasontstekingen krijgt: bijvoorbeeld door 2 keer per dag cranberrysap te drinken of capsules te nemen. Het is bewezen dat een aantal bacteriën zich minder goed aan de blaaswand kunnen hechten door het gebruik van cranberry.
Testen of u een blaasontsteking heeft
Gebruik het liefst de ochtendurine (eerste plas van de dag). Doe de urine in een schoon en goed afsluitbaar potje, met uw naam en geboortedatum erop. Breng de urine binnen 2 uur nadat u het heeft opgevangen naar de praktijk.
Want uit recent onderzoek van de wetenschap & gezondheidwebsite Vox blijkt dat één of twee glazen cranberry niet voldoende is. Wil cranberrysap echt helpen, dan moet je volgens Vox twee keer per dag zo'n 150 ml drinken voor onbepaalde tijd.
Een blaasontsteking geeft klachten als vaker moeten plassen, kleine beetjes plassen, pijn bij het plassen en soms bloed plassen. De urine heeft vaak een vieze geur. Ook kunnen buikpijn en misselijkheid optreden.
Laat uw (ochtend)plas onderzoeken bij de huisarts. Bij blaasontsteking bij een man zijn altijd antibiotica nodig.
Deze studie toont aan dat ibuprofen het gebruik van antibiotica kan beperken bij volwassen vrouwen met milde tot matige symptomen van een ongecompliceerde urineweginfectie. Dit voordeel moet afgewogen worden tegen een hogere symptoomlast. Het verschil in gemiddelde duur van de symptomen is echter beperkt tot één dag.