Op aardgas barbecue je zoals je dat in je keuken doet. Je sluit de gasleiding uit je huis aan op de inbouw bbq en hij is klaar voor gebruik. Nadeel van aardgas is dat wanneer je de inbouw bbq eenmaal hebt aangesloten op je gasleiding, je de bbq niet meer kunt verplaatsen.
Om te barbecueën wordt butaan-/propaangas gebruikt. Propaangas wordt het vaakst gebruikt om de gasfles voor de BBQ mee te vullen.
Bij toestellen met een klein verbruik, zoals bijvoorbeeld de gasbarbecue, terrasverwarmer, buitendouche of voor koken of verwarmen op de camping is een Calypso van 8 kg propaan of Take5 van 5 kg propaan geschikt, maar ook de 10,5kg fles.
nieuws Een barbecue op gas is meestal gemakkelijker in gebruik, werkt sneller en de temperatuur is beter regelbaar dan een houtskoolbarbecue. Meestal scoren gasbarbecues ook beter wat thermische veiligheid betreft (de hitte van handvaten, deksels, grillroosters...) dan houtskoolbarbecues.
De temperatuur kan je ook makkelijk verlagen of verhogen dankzij de regelknoppen. Dit type BBQ zal echter nooit zo warm kunnen worden als een houtskool BBQ. De maximumtemperatuur van een gas BBQ ligt tussen 200 en 250 °C.
Het apparaat wordt daarvoor aangesloten op een gasfles en een zogenoemde gasdrukregelaar zorgt er vervolgens voor dat hij op een veilige manier te gebruiken is, zodat je direct aan de slag kunt met het bereiden van allerlei gerechten. Daarmee verschilt deze bbq soort behoorlijk van een keuken buitenshuis.
De fles is goed voor 150 uur kookplezier. Ga je alleen maar barbecueën? Dan doe je mogelijk tot vier jaar met je fles.
Het verbruik van gas verschilt per BBQ. Daarnaast verschilt het verbruik ook door de hoge en lage temperaturen die je gebruikt tijdens het barbecueën. Bij een BBQ-keuken zal dit ongeveer 600 gr/u zijn, dit is echter wel bij vol vermogen. Bij kleinere gasbarbecues zal dit een stuk lager zijn, denk hierbij aan 200 gr/u.
Verwarm uw gasbarbecue altijd minstens 10 minuten voor (max 5 min als de kap naar beneden is), met alle branders op HI. In bijna alle gevallen hoeft het eten maar één keer te worden omgedraaid. Houd het deksel naar beneden. Indirect koken gaat vaak sneller en vermindert de kans op steekvlammen.
Hoeveel uren warmte geeft een gasfles van 10,5 kg? Op een constante stand van 3 KW kan een gasfles van 10,5 kg ongeveer 45 uren meegaan. In de praktijk, hoe minder gas er in je fles is, hoe lager het debiet van gas wordt. Dit betekent dat de fles niet tot op het einde een vermogen van 3 KW zal kunnen geven.
Deze zijn in verschillende GAMMA bouwmarkten verkrijgbaar. Voor elk product in onze webshop kun je checken of jouw lokale GAMMA het op voorraad heeft, of een andere GAMMA in jouw regio. Klik dus eerst een gasfles aan, en klik daarna de oranje knop 'check voorraad bouwmarkt'.
De goedkeuringstermijn is minimaal 10 jaar, al is die voor sommige gasflessen langer. De herkeuringsdatum vind je meestal op een ring onder de gaskraan, of op een etiket.
Gemiddeld gezien kan je met fles propaangas van 10,5kg tussen de 10 en 27 uren warmte opwekken. Dit hangt uiteraard af van de gekozen stand op de terrasverwarmer. Deze verbruikt tussen een 5kW en 13kW aan energie.
Een gasfles hoeft niet vorstvrij bewaard te worden, dit komt doordat propaan past bevriest bij rond de -40 graden Celsius. Een gasfles kan dus best in de vrieskou staan, tenzij het -40 graden Celsius gaat worden.
Neen, de gasfles zal niet ontploffen. Wanneer de zon schijnt en de temperatuur oploopt, stijgt de druk in de gasfles natuurlijk ook. Gasflessen zijn zo ontworpen dat ze bestand zijn tegen deze oplopende druk maar het is natuurlijk altijd beter om de gasflessen uit de zon te houden.
Extreme hitte
De Gasfles mag echter niet worden opgeslagen of worden gebruikt waar deze in contact kan komen met oppervlakken of onderdelen die warmer zijn dan 50 graden Celsius. Bij 50 ⁰C of meer kan het kunststof namelijk blijvende schade oplopen.
Welke soorten vlees kunnen op de barbecue? Rundvlees, varkensvlees, kip en lamsvlees worden allemaal extra lekker als je ze boven hete kolen grilt. De wat taaiere soorten vlees, zoals rundersukade, kun je beter garen in de pan.
Een heerlijk rookaroma geven aan je producten op een gas-of houtskool barbecue? Het kan met deze instant ROOKBOX van outdoorchef. Bedek het bakje met aluminiumfolie, prik er enkele gaatjes in, plaats het tussen de kolen en de rest gaat vanzelf.
Aansteken, voorverwarmen en grillen op gas
Laat de barbecue eerst tussen de 5 en 10 minuten met een gesloten deksel opwarmen. Dat komt de werking van de gasbarbecue ten goede. Controleer de temperatuur met de ingebouwde thermometer. Welke temperatuur de juiste is, is afhankelijk van wat u gaat bereiden.