Wat een overeenkomst van opdracht (OVO) precies inhoudt, staat beschreven in het Burgerlijk Wetboek. Artikel BW 7:400 stelt dat de OVO een overeenkomst is waarbij twee partijen afspreken dat de ene partij (de opdrachtnemer) tegen betaling een opdracht uitvoert voor de andere partij (de opdrachtgever).
Een freelance-overeenkomst is strikt genomen geen arbeidsovereenkomst. Het gaat bij een freelance-overeenkomst namelijk om een samenwerking waarbij een opdrachtnemer (freelancer of ZZP'er) zichzelf als het ware verhuurt aan een opdrachtgever.
Het gebruik van een overeenkomst van opdracht brengt enkele voordelen met zich mee. Allereerst heeft u als opdrachtgever het recht te allen tijde de overeenkomst op te zeggen. Daarnaast biedt het u ook enkele fiscale voordelen, doordat opdrachtnemer de afdracht van loonbelasting en werkgeverspremies dient af te dragen.
Overeenkomsten van aanneming (het tot stand brengen van een 'werk van stoffelijke aard'); Overeenkomsten van bewaarneming; Overeenkomsten tot het uitgeven van werken; Vervoersovereenkomsten.
Op basis van artikel 7:408 lid 1 BW kan een overeenkomst van opdracht te allen tijde worden opgezegd. Naar het oordeel van het hof heeft de ondernemer de overeenkomst opgezegd. Dat hij daarvoor de woorden 'annulering' heeft gebruikt, maakt geen verschil.
De Belastingdienst heeft het recht om 5 jaar terug te kijken, dus hoe langer de opdracht des te groter het mogelijke financiële gevolg. Gelukkig zijn er meerdere criteria en is één criterium niet bepalend maar het is goed om de risico's in de juiste proporties te zien wanneer je gaat starten als zzp'er.
Als werkgever mag je zelf een arbeidscontract opstellen voor het dienstverband. Wat zet je in een schriftelijke arbeidsovereenkomst en waar moet het contract of jouw onderneming allemaal aan voldoen?
Wat is het verschil tussen aanneming van werk en overeenkomst van opdracht? Bij aanneming van werk gaat het om het leveren van werk van stoffelijke aard, zoals een bouwwerk. Er wordt hierbij een tastbaar product opgeleverd. Bij een overeenkomst van opdracht worden er diensten geleverd.
Hoe lang mag een overeenkomst van opdracht duren? Daar staat geen vaste termijn voor. Bedenk echter wel, dat hoe langer de overeenkomst duurt, hoe eerder er sprake zal zijn van een verkapte arbeidsovereenkomst. Dit speelt zeker als de opdrachtnemer, al dan niet fulltime, slechts voor één opdrachtgever werkt.
U kiest daarvoor een modelovereenkomst die past bij de manier waarop u voor uw opdrachtgever gaat werken. Welke? Dat hangt af van de afspraken die u met uw opdrachtgever maakt over de manier van werken. Die moeten ervoor zorgen dat er geen sprake is van loondienst.
Antwoord: Bij een arbeidsovereenkomst is er altijd sprake van een gezagsverhouding tussen werkgever en werknemer, bij een opdrachtovereenkomst bestaat deze verhouding niet. Een opdrachtgever heeft op basis van een opdrachtovereenkomst een fiscaal voordeel ten opzichte van een werkgever met een arbeidsovereenkomst.
In de praktijk wordt de overeenkomst van opdracht meestal opgesteld door de opdrachtgever. De Belastingdienst heeft een register met modelovereenkomsten, maar deze zijn vrij algemeen. Het is verstandig om een overeenkomst van opdracht op te stellen die goed aansluit bij de specifieke opdracht en omstandigheden.
De modelovereenkomst bevat informatie over de relatie die jij hebt met een opdrachtgever. De overeenkomst kan bijvoorbeeld beschrijven dat je als opdrachtnemer volledig zelfstandig werkt. De opdrachtgever mag instructies geven over het verwachtte resultaat, maar je bepaalt zelf hoe, wanneer en waar je daar aan werkt.
Voor elke periode waarin u werkt, krijgt u een nieuwe tijdelijke arbeidsovereenkomst. De werkgever betaalt loon over de uren die u werkt. Bij 3 opeenvolgende contracten ontstaat een vast dienstverband. Ook krijgt u een vast contract als u langer dan 3 jaar meerdere tijdelijke contracten heeft gehad.
In de basis zijn alle soorten overeenkomsten rechtsgeldig. Of je deze nu mondeling hebt gemaakt, afspraken hebt gemaakt via WhatsApp of een contract hebt opgesteld en dat hebt laten ondertekenen. De manier waarop je een overeenkomst sluit, maakt dus niet uit voor de rechtsgeldigheid ervan.
Wanneer er gedurende 3 maanden wekelijks of minimaal 20 uur per maand gewerkt wordt, dan is er zeer waarschijnlijk en wettelijk gezien sprake van een arbeidsovereenkomst. De werkgever moet in deze gevallen zelf bewijzen dat er géén sprake is van een arbeidsovereenkomst.
Je leest het goed: als zzp'er hoef je in 2021 over een winst tot €30.439,- geen belasting te betalen. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet natuurlijk. Let op, je betaalt wel inkomstenbelasting maar krijgt een aantal heffingskortingen terug waardoor je uiteindelijk op nul uitkomt.
Het gemiddelde uurtarief van zzp'ers ligt tussen de 45 en 60 euro per uur, exclusief btw. Dit is het gemiddelde van alle zelfstandigen dus van de zzp'ers met lage tarieven en de zelfstandigen die een hoger tarief in rekening brengen.
Als je maar 1 opdrachtgever hebt over een heel jaar dan zal de Belastingdienst dit als loondienst kunnen beschouwen. Dat betekent dat je geen recht hebt op ondernemersaftrekposten en dat er nog loonbelasting en premies volksverzekeringen moeten worden betaald.
U kunt de overeenkomst ontbinden wanneer uw wederpartij toerekenbaar tekort is geschoten in de nakoming van de overeenkomst. Dat houdt dus in dat u moet kijken of er een tekortkoming bij uw wederpartij is. Daarnaast: indien hij alsnog per direct de overeenkomst zou kunnen nakomen, moet hij tevens in verzuim zijn.
Ontbinding kan via de rechter, maar dit is niet nodig. Een schriftelijke mededeling van de ontbinding is voldoende. Ontbinding heeft geen terugwerkende kracht. De overeenkomst eindigt op het moment van de ontbinding.
Een ondertekende offerte is bindend.
Die kan kan je niet zomaar verbreken. Je klant kan wel beslissen om de opdracht niet te laten uitvoeren, zonder dat hij daarvoor een goede reden moet opgeven. Je kan hem dus niet verplichten om het project te laten doorgaan.