Voeding is in een AC en DC variant verkrijgbaar. AC is wisselstroom en wordt gebruikt voor halogeenspotjes. DC is voor gelijkstroom en wordt meestal voor LED-verlichting gebruikt.
Werkt je ledstrip op 12V, kies je voor een 12V voeding. Werkt je ledstrip op 24V, kies je voor een 24V voeding. Het is van groot belang dat dit juist is, omdat dit de ledstrip onherroepelijk kan beschadigen!
Wordt een CC-led verkeerd aangesloten, dan brandt de led in het algemeen door zodra de stroom wordt aangesloten. Wordt een CC-led aangesloten op het moment dat er al stroom op de kring staat, dan is schade aan een of meer leds aannemelijk.
Hoe sluit je LED verlichting aan? LED lampen kunnen verschillende voltages hebben. Wanneer u een lamp heeft met 230V, kunt u deze direct op het stopcontact aansluiten. Maar wanneer u een lamp heeft met 12V, 24V, 350mA of 700mA, dan heeft u een driver of transformator nodig.
Een transformator met een belasting van 20-70W is ontworpen voor twee lampen. Om ervoor te zorgen dat je de levensduur van de transformator niet verzwakt, zou de collectieve wattage van de twee lampen niet moeten werken op 100% van de maximale belasting.
Een LED strip voeding 12 volt heeft een stroomsterkte van 1 ampère, wat genoeg is om LED strips tot 3 meter lang met 60 LED's per meter aan te drijven. Voor LED strips die meer LED's hebben heb je een LED strip voeding 24 volt nodig. Het voltage van de adapter moet altijd gelijk zijn aan dat van de LED strip.
Je vermenigvuldigt het aantal meter LED strip met het vermogen (aantal Watt) per meter van de LED strip. Tel daar 10% bij op. Deel de uitkomst door het voltage van de LED strip. Je komt uit op de benodigde stroomsterkte (Ampère) voor de voeding.
Een 220-230 Volt Led Strip kan direct aangesloten worden op netstroom. Om een Led Strip aan te sluiten heeft u een Led Strip adapter nodig. Deze adapter dient van hetzelfde voltage te zijn als de Led Strip. Verder hangt de sterkte van de adapter van de lengte en de wattage van de Led Strip af.
Over de led zal een spanning vallen, afhankelijk van het type led zo'n 1,1 V voor infrarode leds tot wel 3,5 V bij witte en blauwe leds (zie grafieken hiernaast). De standaardstroom door een led is 20 mA continu, maar de meeste leds kunnen 10-30 mA verwerken.
Het vervangen van een halogeenlamp is erg eenvoudig. Om op je energiekosten te besparen, kun je een halogeenlamp direct vervangen voor een LED lamp. Bovendien gaat LED verlichting gemiddeld zo'n 25 keer langer mee dan een halogeenlamp. Er zijn diverse LED lampen die geschikt zijn om halogeenverlichting te vervangen.
De meeste led-strips werken op 12 of 24 volt. Als je een complete set koopt, kun je erop vertrouwen dat je nieuwe led-strip het juiste voltage heeft en geleverd wordt met de juiste adapter.
Voor in- of opbouwspots van 230V kan je zonder problemen draden van 1,5 mm² gebruiken. Standaard zijn er hier 3 draden nodig. Let wel op dat met 3 draden niet alles mogelijk is. Zo kan het voorkomen dat je om de spot te dimmen bijvoorbeeld 5 draden nodig hebt.
Wanneer alle 3 de leds op volle sterkte branden (dit is het geval wanneer de kleur wit wordt gekozen) verbruikt de led strip het meeste stroom, te weten 14,4 watt per meter. Wanneer een individuele kleur wordt gekozen ligt het verbruik op circa 1/3 hiervan, dus 4,8 watt per meter.
Ampère berekenen kan je eenvoudig doen door het aantal Watt te delen door Voltage. Zo kan bijvoorbeeld 500 Watt delen door 230 Volt, het antwoord is dan 2,17 Ampère. Ook kan je bijvoorbeeld 2500 Watt delen door 230 Volt, dit is dan 10,87 Ampère.
LED verlichting verbruikt namelijk een stuk minder energie. Waar een gloeilamp 60W verbruikt, verbruikt de LED variant slechts 5 tot 7 Watt.
Conclusie: een gewikkelde trafo kan gebruikt worden mits de spanning precies 12V is, een elektronische transformator is meestal niet geschikt voor LED. Ons advies: een echte LED trafo is het beste is voor uw LED lampen en LED verlichting.
LED spots kunnen prima werken met een transformator die u nu gebruikt voor uw halogeen spots. Een ongeschikte transformator kan echter de levensduur van LED spots verkorten of zorgen dat de verlichting niet werkt zoals het hoort. Daarom is het belangrijk om de transformator te (laten) controleren op geschiktheid.
Gestabiliseerde trafo's of 'LED trafo's' zijn doorgaans geschikt omdat de spanning stabiel is (bijvoorbeeld 12 Volt) en omdat ze vaak ook werkzaam zijn wanneer je energiezuinige LED lampen aansluit.
Kies daarom altijd voor een directe aansluiting op 220/230V. Je kunt kiezen voor spotjes met een los LED lampje, spots met een externe driver en spots met een interne driver. Vooral dat laatste is heel interessant wanneer je geen ruimte in het plafond hebt voor een trafo.
Een LED-trafo daarentegen geeft gelijkspanning (DC), zodat de LED-lamp een stabiele voeding heeft. De meeste LED-lampen werken dan ook beter op DC trafo's. Een 12 Volt LED-lamp waarbij expliciet vermeld staat dat deze geschikt is voor AC/DC werkt op zowel wisselspanning als gelijkspanning trafo's.