Huidvergroeiingen (ook wel: fibromen, wild vlees, steelwratjes, kersenwratjes) zijn vaak bruine of rode verheven bobbeltjes of vlekjes. Het is niet altijd precies bekend hoe de huidvergroeiingen ontstaan: waarschijnlijk heeft het te maken hebben met genetische aanleg en blootstelling aan UV.
Het is vaak huidkleurig of lichtbruin van kleur. Het is nog onduidelijk hoe deze uitgroeisels ontstaan. De wratjes komen vaak voor onder de oksels, in de hals en liezen of rond de ogen. Ze gaan niet vanzelf weg en u kunt niets doen om het ontstaan van deze fibroompjes te voorkomen.
Een keloïd kan ontstaan na iedere vorm van huidbeschadiging, bijv. operatiewond, brandwond, vaccinaties, tatoeages, piercings of acné littekens . Een keloïd kan daarnaast ook spontaan ontstaan, zonder dat er een beschadiging van de huid is geweest. Keloïden op het borstbeen zijn hier een goed voorbeeld van.
Keloïd littekens zijn goed te behandelen door middel van lasertherapie. Hierbij adviseren wij een combinatie van kenacort injecties bij de dermatoloog met daarna een gefractioneerde laser littekenbehandeling.
Keloïden gaan, in tegenstelling tot gewone of verdikte littekens, nooit spontaan in remissie. Keloïden zijn echter volkomen goedaardig; er zal geen huidkanker uit ontstaan.
Er is geen directe medische reden om steelwratjes te behandelen: ze zijn onschuldig en nooit kwaadaardig. Als je steelwratjes echter ontsierend of hinderlijk vindt, dan kun je ze laten verwijderen.
Je arts kan proberen het keloïd te verkleinen met een combinatie van vloeibare stikstof en het inspuiten van cortisone in het litteken. Andere opties zijn druktherapie of siliconengelpleisters. Maar die zijn duur en vragen veel tijd. Bij ernstige gevallen doet men een poging met bestraling of lasertherapie.
Bij een keloïd (in de volksmond ook wel 'wild vlees' genoemd) is er sprake van overmatige littekenvorming. Het litteken breidt zich uit tot buiten de grenzen van het oorspronkelijke litteken. Wild vlees kan ook soms spontaan ontstaan zonder voorafgaand litteken en komen vaker voor bij donkere huidtypes.
Het litteken vet houden door het in te smeren met bijvoorbeeld vaseline. Hierdoor blijft het soepel en geneest het sneller. Bescherm het litteken tegen de zon met een zonnebrandcreme factor 50. U kunt massagetechnieken leren van uw huidtherapeut om het litteken thuis zelf te behandelen.
Wratten hoeven alleen behandeld te worden als u er veel last van heeft. Voetwratten bijvoorbeeld kunnen pijn doen bij staan of lopen. Wratten kunt u zelf insmeren met salicylzuurzalf of laten bevriezen bij de huisarts. De behandeling van een wrat geeft vaak meer klachten dan de wrat zelf.
Je kunt een wrat laten weghalen door hem te bevriezen, verbranden of uit te lepelen. Wegsnijden is ook mogelijk, maar dat wordt bijna niet meer gedaan.
Gaan fibromen/ steelwratjes vanzelf weg? Nee, fibromen gaan niet vanzelf weg. Bij sommige mensen kunnen in de loop der jaren meerdere fibromen op de huid ontstaan.
De steelwratjes kunnen eenvoudig en snel verwijderd worden door de dermatoloog. Afhankelijk van het aantal (enkele tot tientallen) zal hier 10 tot 20 minuten tijd voor nodig zijn. Over het algemeen zal de dermatoloog een steelwratje met een steriel chirurgisch schaartje afknippen.
Je arts zal je wel aanraden om de ontwikkeling van het fibroom regelmatig op te volgen (echografisch op te meten). Afhankelijk van de grootte en lokalisatie van het fibroom, van je leeftijd en medische voorgeschiedenis gebeurt dit best om de 6 à 12 maanden.
Fibromen ontstaan vaak naarmate mensen ouder worden. Vaak neemt het aantal fibromen of steelwratjes toe bij vrouwen in de menopauze. Bij mensen met overgewicht ontstaan er vaak veel fibromen op één plek. Ook de schuring en wrijving van kledeing, zoals de bh-rand, lokken het ontstaan van fibromen uit.
Masseren, masseren, masseren
Neem het litteken tussen duim en wijsvinger en maak kleine ronddraaiende bewegingen. Zo houd je het litteken soepel en zorg je voor aanmaak van nieuw collageen. Maar let op: niet te vroeg! Pas als het litteken stevig genoeg is en alle korstjes verdwenen zijn.
Een litteken en het gebied er omheen kan na verloop van tijd pijn gaan doen. De oorzaak is in veel gevallen een beschadiging van een zenuwtak of een zenuwtak die vastzit in het littekenweefsel. Er kan ook neuroomvorming (een goedaardige uitstulping van een zenuwtakje) optreden.
Op een litteken groeit nooit vanzelf haar. Veel mensen denken daarom dat er haargroei op een litteken onmogelijk is, maar dit is zeker niet het geval. Medikliniek Amsterdam heeft een innovatief behandelplan behandeling ontwikkeld, waardoor er ook op uw littekens weer gewoon haar kan groeien.
Een litteken zal nooit helemaal verdwijnen, maar kan wel minder zichtbaar worden gemaakt. Bestaande littekens kunnen tot ongeveer twee jaar na het ontstaan ervan goed behandeld worden, daarna niet meer. Een litteken kun je laten behandelen door een operatieve- of niet-operatieve methode.
Hoe krijg je steelwratjes? Men gaat ervan uit dat steelwratjes ontstaan door het wrijven van huid tegen huid. Het is verder bekend dat medische aandoeningen gerelateerd zijn aan steelwratjes, zoals overgewicht, diabetes, insulineresistentie en aderverkalking. Steelwratjes komen ook vaker voor bij zwangere vrouwen.
Wratten zijn het gevolg van een infectie op de bovenste laag van de huid, die wordt veroorzaakt door het papillomavirus (HPV). Dit virus bestaat in wel 100 verschillende varianten. Het risico op wratten is hoger op de huid als die beschadigd of verwond is.
Hoe ziet een bijtfibroom eruit? We zien een roze kleurige ronde zwelling aan de binnenkant van het wangslijmvlies of de lippen of op de tongrand. De zwelling geeft op zichzelf geen pijn-of jeukklachten, maar kan wel pijnlijk zijn als erop gebeten wordt.
Fibromen zijn langwerpige gezwelletjes die eruit zien als steeltjes aan de huid. Fibromen hebben dezelfde kleur als de omliggende huid of zijn iets donkerder. Vaak ontstaan fibromen op plekken waar de huid te maken heeft met veel wrijving. Denk hierbij aan de hals, de liezen en de oksels.