Het kan onder andere betrekking hebben op: Renovatie: Het uitvoeren van algemene reparaties en vernieuwingen in een woning om de kwaliteit, functionaliteit en esthetiek te verbeteren. Bijvoorbeeld het vervangen van verouderde leidingen, het renoveren van de keuken of badkamer, of het opknappen van de gevel.
Onderhoud is het repareren of vervangen van bestaande voorzieningen of het in goede conditie houden hiervan. De woning wordt er niet beter van. Het vervangen van een verrotte vloer of vloerdelen zal bijvoorbeeld als onderhoud worden aangemerkt. Vaak wordt dan gesproken van 'groot onderhoud'.
Wat verstaan we onder renovatie? Bij renovatie gaat het om het geheel of gedeeltelijk vernieuwen (verbeteren) of vergroten van de woning. Bij een renovatie is altijd sprake van een toename van het woongenot. Renovatie is overigens niet hetzelfde als het verrichten van “groot onderhoud”.
Renovatie of groot onderhoud is niet hetzelfde als onderhoud. En dat kan grote gevolgen hebben, bijvoorbeeld voor de huurprijs van uw winkel. Bij renovatie mag de huur wel verhoogd worden of zelfs opgezegd worden, maar bij gewoon onderhoud niet.
Verduurzaming van je woning valt onder woningverbetering of renovatie, net als een luxere badkamer of keuken, of bijvoorbeeld vloerverwarming in plaats van radiatoren. Meestal wordt de woning door woningverbetering comfortabeler. Woningcorporaties voeren isolatiemaatregelen uit zonder huurverhoging.
Sinds 1 januari 2023 moeten nieuwe eigenaars van residentieel vastgoed (woningen, appartementen, studio's) met een EPC-label E of F, verplicht hun woning renoveren naar een label D (of beter) en dit binnen de vijf jaar na aankoop.
Er is een landelijke isolatie subsidie voor huiseigenaren: de ISDE-subsidie. Dakisolatie, spouwmuurisolatie, muurisolatie met een voorzetwand of tegen de buitenkant, vloerisolatie en HR++ of triple glas wordt hierdoor een stuk goedkoper. De subsidie is een vast bedrag per vierkante meter. Er is een hoog en laag bedrag.
Renovatie: wel verhoging van het woongenot
Dat zijn bijvoorbeeld het aanbrengen van een dakkapel, het plaatsen van een luxe(re) keuken, het installeren van een ligbad of het aanbrengen van dubbelglas. De woning wordt van een renovatie beter.
Een belangrijke factor bij het bepalen of je recht hebt op een nieuwe keuken, is de huidige staat van de keuken in je huurwoning. Als de keuken versleten, beschadigd of verouderd is, en dit niet te wijten is aan jouw eigen nalatigheid of misbruik, dan kun je een reden hebben om een nieuwe keuken te eisen.
Groot onderhoud is voor rekening van de verhuurder. Voorbeelden zijn buitenschilderwerk en een nieuwe cv-ketel. Als huurder bent u verantwoordelijk voor het dagelijks onderhoud. Denk aan een nieuwe wc-bril of een leertje in de kraan.
Bij een verbouwing moet er vaak nieuw leidingwerk zoals elektra, afvoering en waterleidingen worden gelegd. Dat is bij een renovatie veel minder aan de orde. De woning wordt opnieuw ingedeeld (verbouwen) en er worden nieuwe materialen aangebracht (renovatie).
Renovatie of restauratie
Bij renovatie maken we gebruik van hedendaagse materialen en vernieuwen indien nodig een gedeelte, zodat deze weer voldoet aan huidige wensen. Bij restauratie herstellen we het pand in oude stijl, zodat het monumentale pand zijn karakteristieke eigenschappen behoud.
Om een voorziening groot onderhoud te vormen dient het toekomstige groot onderhoud te worden geschat. Dit geldt zowel voor het bedrag als de termijn waarbinnen dit plaats moet vinden. De daadwerkelijke uitgaven worden te zijner tijd in mindering gebracht op de gevormde voorziening.
aanleg, onderhoud en inrichting van de tuin die hoort bij uw eigen woning. vervanging van bijvoorbeeld kozijnen, ramen en deuren. vloeren die onlosmakelijk met het huis zijn verbonden, zoals parket (geen laminaat), plavuizen, een vastgelijmde kurken vloer of een grindvloer. onderhoudsschilderwerk.
Enkelglas als gebrek aan woning
De Woonbond wil dat enkelglas als een gebrek aan de woning gaat worden gezien. Het valt dan onder de onderhoudsplicht van de verhuurder om dit te vervangen. Doet de verhuurder dat niet, wordt de huur verlaagd totdat de verhuurder wél in beweging komt.
Voor het dagelijkse onderhoud, in de wet 'huurdersonderhoud' genoemd, bent u als huurder zelf verantwoordelijk. Onder uw dagelijks onderhoud hoort onder andere het witten, sausen, behangen en schilderen binnenshuis en het bijvullen van de c.v.-installatie.
Een nieuwe keuken voegt relatief minder waarde toe aan je huis dan de voorgaande aanpassingen: maximaal 50% van de kosten. Toch is het een populaire verbouwing. Hoe hoger de kwaliteit van de onderdelen en extra's, hoe meer waarde de keuken toevoegt aan je huis.
Een keuken van goede kwaliteit gaat bij normaal gebruik een 15 tot 20 jaar mee. Een van de redenen waarom mensen hun keuken willen vervangen voor een nieuw, modern keukenontwerp, is omdat de huidige keuken gedateerd is. Ook kan het kapot gaan van bepaalde keukenonderdelen een reden zijn om je keuken te vervangen.
De levensduur van een keuken in een sociale huurwoning is gemiddeld 19 jaar. Bij veel sociale woningstichtingen kom je in aanmerking voor een nieuwe keuken zodra deze 18-20 jaar of ouder is.
Je hebt een bouwvergunning nodig voor grotere werken zoals verbouwing of renovatie van je huis, alsook het afbreken, heb je wel een vergunning nodig. Maar denk ook aan het rooien van bomen en andere natuur gerelateerde werken in je tuin.
Van ingrijpende renovatie is sprake wanneer meer dan 25% van de oppervlakte van de gebouwschil wordt veranderd of vergroot, én een technisch bouwsysteem voor ruimteverwarming of ruimtekoeling wordt geplaatst, gedeeltelijk wordt vernieuwd, veranderd of vergroot.
U mag niets veranderen aan uw huurwoning. Ook niet aan de buitenkant van uw woning.
Subsidie verduurzaming en verbetering – € 10.000
Dan kunt u, als uw woning in een postcode van de waardedalingsregeling of in de postcodes 9689, 9681 of 9682 valt, een subsidie aanvragen voor verduurzaming en woningverbetering. Meer informatie over de mogelijkheden en voorwaarden is te vinden op de website van SNN.
Subsidie regeling 2023
Vanaf 1 januari 2023 kunnen woningeigenaren die in de betreffende woning verblijven gebruik maken van de ISDE-regeling. Daardoor kunt u geld terugkrijgen voor het laten plaatsen van nieuwe kozijnen met HR++ of HR triple glas. Er is totaal €32,2 miljoen aan budget te verdelen voor 2023.
Subsidie rolluiken
Er is (nog) geen landelijke subsidie voor zonwering. In sommige gevallen bestaan er wel regionale subsidies. Dit heeft gek genoeg niet met isolatie te maken, maar met inbraakveiligheid.