In de tweede examenperiode vervalt het onderscheid tussen vakken. Daar moet tussen de aanvang van 2 examens altijd minstens 12 uur tijd zijn.
Als je voor je 1ste examenkans niet geslaagd bent, moet je je dus het volgende academiejaar opnieuw inschrijven voor dat opleidingsonderdeel.
Bij heel wat studenten doet het gerucht de ronde dat je maar een beperkt aantal keren examen kan doen voor een vak. Dit is niet juist. Het aantal examenpogingen voor een vak wordt niet door het examenreglement beperkt. Zolang je voor een vak kan inschrijven, mag je er examen voor doen.
Binnen je volledige jaar moet je 60 studiepunten behalen. Vier herexamens van 5 studiepunten betekent dus een derde van je jaartotaal. Dat is veel haalbaarder dan vier herexamens van 10 studiepunten, oftewel twee derde van je jaartotaal aan studiepunten.
Wanneer je door ziekte verhinderd bent geweest in het eerste tijdvak om het examen te maken, mag je de eindexamens alsnog afleggen tijdens de herexamens. In het tweede tijdvak zou je maximaal twee examens per dag alsnog mogen afleggen.
Op de vraag welk examen het moeilijkst en het makkelijkst waren, kregen we veel verschillende antwoorden. Als moeilijkste examens werden de vakken wiskunde en natuurkunde het meest genoemd, op de voet gevolgd door economie, Nederlands en geschiedenis.
Als je 50% voor alle vakken behaalt, ben je geslaagd voor een studierichting en behaal je het getuigschrift of het diploma secundair onderwijs. Als je voor bepaalde vakken een onvoldoende behaalde kan je in aanmerking komen voor een deliberatie.
In de examens kan je beter 10 uur per dag studeren. Je voorbereiding tijdens het semester is hierbij cruciaal. Je hebt immers meer slaagkans door diepgaand te leren en veel en met vaste tussenposes te herhalen dan door op korte termijn te willen blokken.
Je slaagt voor het eindexamen vwo wanneer je gemiddeld een voldoende haalt voor alle vakken van het centraal examen. Ook mag je maximaal één 5 als eindcijfer halen voor één van de kernvakken.Daarnaast mag je voor hooguit 2 vakken een onvoldoende als eindcijfer hebben.
Het antwoord is 'meestal niet' en hangt af van de prof in kwestie. Het is wel zo dat je bij een herexamen vaak meer ervaring hebt en beter weet wat er van je verwacht wordt. Dit kan een voordeel zijn. Het blijft belangrijk om je tijd goed te plannen en jezelf te blijven motiveren.
Bij de Examencommissie heb je recht op drie examenkansen per jaar. Na een buis op je eerste examen kan je dus gewoon een herexamen maken. Als het nodig is, heb je zelfs nog recht op een tweede herexamen. Aan het begin van een nieuw jaar, op 1 januari, krijg je sowieso drie nieuwe examenkansen.
Op een extra examenvak kun je niet zakken. Wanneer je een onvoldoende hebt gehaald voor het extra vak, kun je dit vak laten vallen. Als je het vak wilt laten vallen, moet je dit aangeven bij je school. Het vak wordt dan niet meegenomen in de de einduitslag.
Wie 2 keer op rij niet slaagt, moet zes uur rijschool volgen alvorens het praktijkexamen opnieuw te mogen afleggen. Je voorlopig rijbewijs blijft natuurlijk wel geldig. Samen met de lesgever, uzelf en uw begeleider wordt er een individueel pakket samengesteld naargelang de vastgestelde fouten op het examencentrum.
Het examenprogramma bestaat uit 12 vakken. Er zijn 7 B-vakken. U mag in totaal maximum 7 punten tekort hebben, en u moet voor minstens 4 B-vakken en alle A-vakken geslaagd zijn.
Gedelibereerde tekorten kan je niet meer ophalen in tweede zittijd. Je kan hiervoor dus geen leerkrediet meer recupereren. Dit kan van belang zijn voor je vervolgtraject. In dat licht kan je je deliberatie ook weigeren.
Behaal je een 8 of een 9 voor een opleidingsonderdeel, dan heb je de credits voor dat opleidingsonderdeel niet verworven.Dit onvoldoende resultaat kan wel worden getolereerd. Dat wil zeggen dat je – onder bepaalde voorwaarden– niet verplicht wordt om dat opleidingsonderdeel te hernemen.
Eindcijfers alle examenvakkenJe bent geslaagd als:
je één 5 hebt en al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn;je een 4 hebt en al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn. En het gemiddelde van al je eindcijfers ten minste 6,0 is; je 2 keer een 5 hebt, of een 5 en een 4, en al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn.
Wat is de 5.5 regel? Gemiddeld moeten alle resultaten van je centraal examen minimaal een 5,5 (voldoende) zijn. Dit wordt de 5,5–regel genoemd. Zijn al je eindcijfers dus hoger dan een 6, dan ben je sowieso geslaagd.
Volgens de officiële regels van het CvTE mag iedere eindexamenleerling één vak herkansen van het centraal examen. Herkansingen vinden plaats tijdens het tweede tijdvak, in juni. Herkansen in het derde tijdvak in augustus is ook mogelijk, maar dat kan alleen onder bepaalde voorwaarden.
Er is ook onderzoek gedaan naar het perfecte tijdstip om te studeren. Daaruit blijkt dat je het beste kunt studeren tussen 11:00 's ochtends en 21:30 's avonds. Dat is niet geheel verrassend. 's Ochtends heb je namelijk even nodig om op te starten. Vanaf een uur of 11 ben je wakker genoeg om een goede start te maken.
Leer maximaal 25 minuten en neem daarna 5 minuten pauze.
Een korte break helpt om weer fris aan de slag te gaan. Uren achter elkaar leren is dan ook niet zo effectief.
Het gemiddelde van al je cijfers op het centraal examen is een 5,5 of hoger (voldoende). Je voldoet aan de kernvakkenregel. Dit houdt in dat je maximaal één 5 als eindcijfer mag staan voor de kernvakken Nederlands, Engels of Wiskunde. Het gemiddelde van al je eindcijfers is een 6 of hoger (voldoende).
Je bent niet geslaagd wanneer je een 4,4 hebt voor Nederlands, een 8,2 voor Engels en een 9,0 voor Wiskunde.
Wanneer ben je geslaagd? Om te slagen voor een opleidingsonderdeel moet je ten minste 10/20 of de beoordeling 'geslaagd' behalen.
Hoe weet je of je gedelibereerd bent? Op de puntenlijst (te raadplegen via Oasis) staat bij elk vak een resultaatcode vermeld die aangeeft of een creditbewijs werd behaald of er werd gedelibereerd. Een G-code betekent dat het tekort voor het betreffende vak werd getolereerd/gedelibereerd.