Hartog Grasbrok bevat o.a. veel Bèta-caroteen, dit is belangrijk voor de vruchtbaarheid en gezondheid van dieren. Door het hoge energie niveau is het een ideaal product om uw paard weer in conditie te brengen.
„Grasbrok bevat een hoog aandeel DVE en kan daarbij een goede brok bijna of soms helemaal vervangen. De betere grasbrokken scoren met rond de 110 DVE vergelijkbaar met een productiebrok. De OEB is juist laag. Dat betekent dat het ook goed in een grasrijk rantsoen past.”
De kostprijs van gras/klaverbrok ligt rond de 21 cent (in 2007). Er kan dus financieel rendement behaald worden, mits er een ruwvoeroverschot op het bedrijf is. In onderzoek op proefboerderij Aver Heino bleken koeien met grasbrok en mengvoer vergelijkbare producties te realiseren (Klop et al., 2005).
Luzerne is een voedermiddel dat in diverse rantsoenen wordt aangeraden. Bijvoorbeeld voor magere paarden, ter opwaardering van het ruwvoerrantsoen, maar ook voor oude paarden met een verminderd gebit. Voor jonge paarden in de groei en bij aandoeningen zoals koliek en maagzweren.
De Mijten Hippalgo Bodybuilder is de best geteste paardenvoer van 2022. Dit is uit de ultieme paardenvoer test gebleken van 2022. Het versnelt en verbetert de aanmaak van spieren en zorgt voor soepele spieren. Het bevat voornamelijk rijstzemelen en een hoog vetgehalte.
Het is versterkend op huid, haar, nagels, kraakbeen en beenderen doordat er vitamines, mineralen, aminozuren en chlorofyl aanwezig zijn die de weefselgroei stimuleren. De plant heeft ook een hoge voedingswaarde en bevordert daarbij ook nog de opname van mineralen, eiwitten en andere voedingsstoffen.
Voeradvies. Grasbrok kan een gedeelte van het krachtvoer in het rantsoen vervangen. Een paard heeft 1 - 1,5 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht per dag nodig.
Hartog grasbrok worden gevormd door kunstmatig gedroogd, gemalen gras, dat geperst wordt in een 6 mm structuurbrok, waarvoor tot maximaal 3% melasse wordt gebruikt.
Het gehakselde gewas wordt in een droogtrommel gedroogd en verwerkt tot baal of brok. Gemiddeld door het seizoen heeft het verse gewas een vochtgehalte van rond de 65 procent. Het eindproduct heeft een vochtpercentage van max. 12% of andersom is het droge stofgehalte minimaal 88 procent.
Veel ruwvoer van goede kwaliteit
Geef een mager paard een onbeperkte hoeveelheid goed hooi of voordroogkuilgras. Langstengelig en moeilijk verteerbaar ruwvoer is minder geschikt, omdat hier minder voedingstoffen inzitten. De kwaliteit en voedingswaarde kan per partij heel erg verschillen.
Oudere paarden kunnen gras veel beter verteren dan hooi of kuil. Weidegang is erg goed voor een oud paard of geef in de winter fijn hooi of gehakseld ruwvoer en geef indien mogelijk weidegang. Ook kan het toevoegen van olie aan het rantsoen zinvol zijn. Lees meer over een oude pony op gewicht houden.
Supplementen voor oude paarden
Het is ook verstandig om jouw senior extra zink en selenium (beide sporenelementen) te geven. Wat betreft de vitamines geldt dat oudere paarden wat moeite hebben met het opnemen van vitamine B en K, omdat ze minder goed ruwvoer kunnen eten. Deze vitamines kun je dus beter ook bijvoeren.
Wat is slobber voor paarden? Paarden slobber is een veelal gemalen product dat met voldoende warm water gemengd wordt. Het is een pap van zemelen, met diverse toevoegingen en supplementen zoals bijvoorbeeld calcium. Het staat van oudsher bekend als paardenvoer optima forma, een traktatie deluxe.
Geef je slechts een paar handjes als extraatje door het krachtvoer, dan stimuleer je alleen het kauwen. Wil je echt extra energie en eiwit geven, dan is het nodig om een volwassen paard van 600 kg in ieder geval 1,5 – 3 kg luzerne te voeren. Dat zijn 1 tot 2 volle emmers per dag.
Pavo FibreBeet: voor conditieherstel
Pavo FibreBeet is eigenlijk de eiwitrijke variant van SpeediBeet. Het is een combinatie van SpeediBeet (50%), verrijkt met eiwitten uit luzerne (30%) en goed verteerbare sojahullen (18%).
Een volwassen paard geef je 100 gram Pavo Vital per dag, een pony heeft al genoeg aan 50 gram per dag. Om de juiste hoeveelheid goed te kunnen afmeten, zit in de emmer Pavo Vital (8) een handig maatbekertje. Daarnaast is Pavo Vital ook verkrijgbaar in een navulverpakking (8 kg) en een grootverpakking (20 kg).
Je mag tot wel 0,4 kg bietenpulp per 100 kg lichaamsgewicht per dag voeren. Dit komt voor jouw paard uit op ongeveer 2,5 - 3 kg bietenpulp. Voor zemelen geldt dat je maximaal 1 kg per dag kunt geven. Let op: zemelen kunnen een laxerend effect hebben.
➢ Voor (top) sport: 0,5 tot 1,0 kg per 100 kg lichaamsgewicht. Verdeel dit dagrantsoen in minimaal 2-3 porties per dag. Verstrek naast het krachtvoer altijd voldoende goed ruwvoer; minimaal 1,5% van het lichaamsgewicht van je paard/pony per dag.
Subli Seniores Priores moet geweekt gevoerd worden. Indien jouw paard of pony niets anders meer kan eten, dien je 1 kg Subli Seniores Priores per 100 kg gewenst lichaamsgewicht te voeren. Per 1 kg Seniores Priores moet ± 3 liter water toegevoegd worden. Laat dit gedurende 4 uur weken.
Vezels uit bietenpulp hebben een goede werking op de darmgezondheid van het paard. De vezels voeden de bacteriën die leven in de dikke en de blindedarm, ze hebben een zogenoemde prebiotische werking.
Vitaminen en mineralen zijn van essentieel belang voor een goede gezondheid van je paard. Je paard heeft vitaminen A , B , C , D , E en K nodig. Sommige vitaminen maakt je paard zelf aan en andere vitaminen verkrijgt hij uit gras, ruwvoer en brok.
Als alfalfa geoogst wordt, bevat het zelfs meer vezels, vitaminen en mineralen dan een volwassen plant. Alfalfa is zo gezond omdat het onder andere het risico op hart- en vaatziekten en darmkanker verlaagd. Zo zitten er in 100 gram gekookte alfalfa (= 18 kcal) allerlei macro- en micronutriënten.
Een van de grootste voordelen van graanvrij paardenvoer is het minimaliseren van de opname van suiker en zetmeel. Suiker en zetmeelrijke granen hebben invloed op de bloedsuikerspiegel van het paard.