Dekbedden, slaapzakken en kussens (met synthetische, katoenen, hennep, wollen of tencel vulling) zijn niet recyclebaar. Daarom horen ze bij het restafval.
Bij sommige supermarkten of winkelcentra staan speciale verzamelcontainers voor oude kleding en textiel. U kunt daar uw oude kleding in stoppen, maar ook schoenen, hoeden en zachte knuffelbeesten. En textiel zoals handdoeken, washandjes, tafellakens en dekbedovertrekken.
Gooi de kussens weg als je geen andere mogelijkheden meer hebt. Als je geen andere opties meer hebt, dan is soms het enige wat je nog kunt doen om je kussens in de vuilnisbak te gooien. Je kunt ze ook naar het afvalbrengstation van je gemeente brengen.
Huishoudelijk textiel, zoals handdoeken, theedoeken, washandjes, etc. Schoenen (per paar gebonden) Sokken (per paar) Accessoires, zoals hoeden, riemen, tassen, etc.
Van alle afvalstromen levert de recycling van textiel de meeste CO2-besparing op. 1 kilo glas is goed voor 323 gram minder CO2-uitstoot, 1 kilo textiel voor 3.432 gram minder CO2-uitstoot.
De doelstelling van Cash4yourfashion is om oude kleding, schoenen en tassen een tweede leven te geven. Degene die haar oude kleding bij hen inlevert, krijgt geld en dat is in deze tijd natuurlijk een leuk extraatje! Als je de opbrengst graag direct aan een goed doel wilt schenken, kan dat ook.
Alle ingezamelde textiel gaat naar een van onze sorteercentra in Nederland. Hier wordt het restafval tussen de kleding uitgehaald, en sorteren we het op soort en kwaliteit. Vervolgens krijgt de textiel een nieuwe bestemming.
Mocht je die niet in de buurt hebben of zijn je schoenen helemaal versleten, dan kun je ze meestal ook naar een kledingbak of naar de milieustraat brengen. Lever schoenen per paar samengebonden aan in de kledingcontainer. Je kunt schoenen die nog goed zijn ook te koop aanbieden op een website voor tweedehands spullen.
Stop je zak met kleding in de bak
Natuurlijk gooi je je oude kleren en schoenen niet bij het restafval. Je brengt ze gewoon naar de textielbak (of kledingcontainer). Je mag daar vrijwel alle kleren en schoenen in stoppen, ook als ze gescheurd of versleten zijn.
In de meeste gemeenten staan textielcontainers waar je kleding, schoenen en huishoudtextiel kunt inleveren. Als die er niet zijn, kun je het naar de milieustraat brengen. Je kunt deze spullen ook naar de kringloopwinkel brengen. Sommige goede doelen zamelen oude kleding huis-aan-huis in.
Als je een kledingstuk echt niet meer gaat dragen, wat kun je er dan het beste mee doen? 'Je kunt het in een bak van het Leger des Heils of Sympany doen. Alles wat je daarin gooit, wordt verkocht aan bedrijven.
Textiel dat echt vies is en vlekken heeft die er niet meer uitgaan, zoals olie- of verfvlekken, hoort bij het restafval. Dit texiel is helaas niet meer te recyclen en hoort daarom niet in de kledingcontainer.
Luchtdichte oplossing
Plooi je dekbed en steek het in een grote zak van licht plastic. Omsluit de open kant van de zak met je hand en steek de slang van je stofzuiger erin. Zuig de lucht uit de zak terwijl je die met je hand luchtdicht houdt. Sluit de zak zonder weer lucht in de zak te laten komen.
Dekbedovertrek en hoeslaken opruimen
Vouw het hoeslaken en het dekbedovertrek tot kleine pakketjes en leg deze op elkaar. Leg hier bovenop één kussensloop en vouw vervolgens dit hele pakket in de andere kussensloop. Stofvrij, hygiënisch en nooit meer onderdelen kwijt! Opbergboxen voor onder het bed zijn erg handig.
Hoe aanbieden? Textiel deponeer je in een gesloten zak in de textielcontainer. Onderaan deze pagina kan je een textielcontainer in jouw buurt vinden. Je kan er ook mee terecht op je recyclagepark.
Alle textielverwerkers zijn voortaan verplicht om ook versleten textiel en schoenen te aanvaarden én ze te laten recycleren. Je mag dus volgens de nieuwe sorteerregels naast herbruikbare kleding en schoenen nu ook versleten kleding, schoenen, handdoeken, lakens en andere stoffen in een textielcontainer deponeren.
Het beste antwoord. Je kunt ze op Marktplaats zetten. Er zijn veel mensen die stof aanbieden en kopen op Marktplaats. Houd er wel rekening mee dat als het oude lappen zijn, dat de belangstelling niet zo heel groot zou kunnen zijn.
Oude kleding, schoenen en tassen kun je nu een tweede leven geven via Cash4YourFashion. Consumenten kunnen hun spullen in een doos of vuilniszak stoppen en naar de inzameldepots van Cash4YourFashion brengen. Voor elke kilo krijg je 0,65 euro.
Bij SHUUZ krijg je geld voor gebruikte schoenen. De gebruikte schoenen die u in uw kelder of op zolder vindt bij het schoonmaken en opruimen van uw huis horen niet eenvoudigweg bij uw afval weggegooid te worden. Een dergelijk advies, dat u op sommige paginas op het internet vindt, kunt u het beste direct weer vergeten.
Op websites als Marktplaats, United Wardrobe, Vinted en Ebay kun je gratis via een eigen account jouw schoenen verkopen. Voordeel: je kunt jouw schoenen voor langere tijd aanbieden en er kan op geboden worden.
Waar kan ik mijn oude kleding en textiel doneren aan Leger des Heils ReShare? Kijk op onze containerlocator of bel gratis 0800 0322 voor het dichtstbijzijnde inzamelpunt voor kleding en textiel bij jou in de buurt.
Kleding of huisraad doneren
Kleding voor asielzoekerscentra kunt u doneren via een van de containers van het Leger des Heils. Die vindt u op 1400 locaties verspreid over het land. De vraag naar kleding wisselt per seizoen. Op de website vindt u informatie over de actuele behoefte.
Wij zamelen tweedehands, of gebruikte, kleding, schoenen en textiel in waarmee we mensen en milieu kunnen helpen. Dus als jij jouw kledingkast opruimt, doneer dan jouw kleding aan Leger des Heils ReShare bij een van onze kleding- en textielcontainers, in onze winkels of door het op te laten halen.