Waarom de Noordzee niet blauw isHet zeewater voor de
Vraagt u zich misschien zelfs af of de Noordzee schoon genoeg is om in te zwemmen? Het antwoord is ja!In de Noordzee zitten meer algen dan in bijvoorbeeld de Middellandse zee. Hierdoor worden de zonnestralen in het water eerder gebroken en is de kleur van het Noordzeewater eerder grijsgroen dan blauw.
Als het water heel troebel is door bijvoorbeeld veel plantjes of zand of modder dan botst het licht er tegen aan en wordt het teruggekaatst. Dus als er veel plantjes zijn dan wordt het water groen. Is er veel modder en zand? Precies, dan wordt het zeewater bruin.
Die slibdeeltjes – zand, klei, overblijfselen van schelpen en dode organismen, maar ook algen en bacteriën – komen hoofdzakelijk in het zeewater terecht door het onderwaterleven en de erosie van de bodem en de kliffen, maar ook via de rivieren die in de Noordzee uitmonden, zoals de Schelde en de Maas.
Bora Bora in Frans-Polynesië hoort zeker in de lijst thuis als het gaat om kristalhelder zeewater. Waar anders vind je zulke prachtige lagunes, oogverblindende stranden en mooie koraalriffen? Als je kleurrijke zeedieren wilt zien zwemmen, moet je hier zeker heen.
De Middellandse Zee blijft een van de meest vervuilde zeeën ter wereld.Er drijft vier keer meer zwerfafval in rond dan in de Noordzee, blijkt uit een net gepubliceerde studie van het gezaghebbende Franse zeeonderzoeksinstituut Ifremer.
Maar de Noordzee zit vol stofdeeltjes en plantdeeltjes. Daardoor kunnen de blauwe stralen niet goed door het water dringen en wordt het licht niet weerkaatst en lijkt het water groengrijs. Luister elke zaterdag tussen 12.00 en 14.00 uur naar Vraag het de Bieb op Radio Rijnmond voor vragen en antwoorden.
Het is wetenschappelijk bewezen dat bepaalde soorten algen niet alleen onze huid gezond houden, maar ook helpen bij de behandeling van huidproblemen. De anti-oxidatieve eigenschappen van bijvoorbeeld bruine algen (Undaria pinnatifida) helpen bij het voorkomen rimpels en huidveroudering.
De Weddellzee wordt door veel wetenschappers ook wel gezien als het zuiverste zeewater ter wereld. Ondanks de nabijgelegen gyre blijkt het water bijzonder zuiver te zijn. Sterker nog, juist de dichtbijgelegen gyre zorgt ervoor dat er hier nauwelijks afval voorkomt in het zeewater.
Spijts het vele zwerfvuil en de alarmerende uitstoot van broeikasgassen, is de Noordzee vandaag een stuk properder dan pakweg enkele decennia geleden. Er is minder olievervuiling, het strandwater is doorgaans van prima zwemkwaliteit en de vervuiling met diverse zware metalen is sterk geminderd.
Wanneer het water echter vervuild is, kunnen de blauwe stralen niet goed door het water dringen en wordt het licht niet weerkaatst. Het water lijkt groen of grijs. Nu is het dus niet zo dat onze Noordzee vol ligt met allemaal grote hopen afval of dat er veel chemische stoffen in het water zitten.
Met stip op nummer één: Bora Bora. Daar hoeven we eigenlijk geen woorden aan vuil te maken, maar we zullen je toch wat vertellen over deze sprookjesachtige bestemming. Bora Bora is een klein eiland dat bij Frans-Polynesië hoort.
Halverwege tussen het Noorse vasteland en de Noordpool vind je de eilandengroep Spitsbergen, waar de ijsberen wonen. Hier kun je echt spreken over een eindeloze dag. De zon cirkelt de hele zomer lang door de hemel.
Sinds 9 september 2021 is vice-admiraal René Tas Commandant Zeestrijdkrachten.
Niet de blauwste
Ook het getij speelt een rol, zegt Volckaert: eb en vloed woelen het zand om, met meer verstrooiing van vooral donkere kleuren tot gevolg. “De Noordzee, met haar grotere getijdenverschillen, heeft daarvan meer last dan de Middellandse Zee.”
Amsterdam ligt in de provincie Noord-Holland, in het westen van Nederland. Het ligt aan de Amstel en het IJ. De haven van Amsterdam is via het Noordzeekanaal verbonden met de Noordzee. De waterrijke stad heeft veel grachten, de binnenstad is opgedeeld in ongeveer 90 'eilanden'.
De Noordzee is niet heel diep, gemiddeld 94 meter en wordt steeds dieper van zuid naar noord. Het diepste punt is 700 meter diep en ligt in de buurt van Noorwegen. In ons land is de zee ongeveer 40 meter diep.
Plastic afval vervuilt de oceanen steeds meer. Naar schatting zouden de oceanen tegen 2050 meer plastic dan vis kunnen bevatten. Plastic is een van de zeven onderwerpen die door de Europese Commissie als cruciaal worden beschouwd voor het bereiken van een circulaire economie in de EU in 2050.
"De Noordzee is de ruigste zee ter wereld. Dan moet je wel stevig in je schoenen staan."
Het Belgische deel van de Noordzee is uitermate geschikt voor de kweek van dat 'superfood'. Zeewier is een delicatesse en je kunt het nu al gewoon gaan afknippen aan onze kust.
Wat de sushi voornamelijk heel erg gezond maakt is zeewier. Zeewier is de verzamelnaam van algensoorten die leven in zout water. Zeewier zit boordevol vitamines en eiwitten.
Door het hoge gehalte aan vitamines en mineralen zijn algen en zeewieren ideale toevoegingen aan plantaardige vleesvervangers. Uit onderzoek blijkt dat mensen weten dat algen en zeewieren gezond zijn, maar dat vooral de smaak en de beschikbaarheid een probleem vormen.
De huidige Noordzee is geologisch gezien een jonge zee, die ontstond nadat aan het einde van de laatste ijstijd (ongeveer 11.000 jaar geleden) het zeeniveau begon te stijgen.
Golven worden voor een groot gedeelte geproduceerd door wind. Stormen op de open oceaan blazen als het ware rimpels op het wateroppervlak. Wanneer deze rimpels hoger worden, krijgt de wind meer grip op de golf waardoor de golf zal groeien. De golven beginnen dus klein, maar worden hoger naarmate ze de kust naderen.