Gebruikte tampons en maandverband horen bij het restafval: ze zijn niet te recyclen. Dit verhoogt de milieubelasting ervan ten opzichte van herbruikbare varianten. Spoel ze nooit door het toilet. Dan verstopt het riool.
Je brengt nu met je wijsvinger de tampon naar de ingang van je vagina. Dan duw je hem zachtjes naar binnen. Als de tampon en je hele middelvinger in je vagina zijn, zit de tampon diep genoeg. Je kunt je vinger er nu weer uithalen.
Je trekt gewoon voorzichtig maar stevig aan het touwtje en de tampon moet er zonder problemen uitkomen. Doe het op je eigen tempo. Het is prima om beetje bij beetje aan het touwtje te trekken als jij je daar prettiger bij voelt. Het kan ook helpen om een paar keer diep adem te halen voordat je het probeert.
Je weet wanneer een tampon op de juiste plaats zit als je hem niet voelt zitten. En maak je geen zorgen - een tampon kan nooit te diep zitten, want de ingang van je baarmoeder (de baarmoederhals) is te klein voor een tampon om er doorheen te kunnen.
Menstruatiecup of -sponsje
Menstruatiesponsjes (ook wel vaginale sponsjes of spons tampons genoemd) kun je zo'n 6-8 uur dragen, op zwaardere dagen 2-4 uur.
Qua hygiëne is er geen verschil tussen maandverband en tampons. Je kunt zelf kiezen. Beide bestaan in verschillende maten. Verbanden en tampons worden ook per stuk verpakt, zodat je ze gemakkelijk kunt meenemen.
Als je ongesteld bent, is het normaal als je 7 tot 8 redelijk volle maandverbanden of tampons per dag hebt.
"Als je kunt zwemmen, is het even veilig om te zwemmen wanneer je ongesteld bent als op andere momenten", zegt ze. Voor de goede orde: het is over het algemeen veilig om te zwemmen als je ongesteld bent, ongeacht het soort water (zwembad, zee, meer of iets daartussenin).
Je bent waarschijnlijk een beetje zenuwachtig wanneer je voor het eerst een tampon inbrengt, maar dat is niet nodig! Na enkele keren zal het heel gemakkelijk gaan. Het is best om volledig ontspannen te zijn, want anders spannen de spieren zich op en wordt het inbrengen moeilijker dan het zou moeten zijn.
Het is slim om te beginnen met een kleinere tampon (licht of normaal) waarmee je experimenteert met wat goed voelt, zowel bij het inbrengen als wanneer hij eenmaal is geplaatst. Belangrijk is natuurlijk ook om te checken hoe goed de tampon je bloedstroom absorbeert.
Zorg ervoor dat u regelmatig uw tampons verwisselt. Doe dit binnen vier tot vijf uur aangezien u meer kans heeft op tamponziekte hoe langer u de tampon inhoudt. Doe dit binnen drie tot vier uur als u heftig ongesteld bent.
Inbrengen van een tampon met vaseline. Breng driemaal per week een tampon hoog in de vagina in. Smeer de hele tampon in met vaseline. Laat de tampon de hele nacht in de vagina zitten.
Menstruatiecups zijn een goed alternatief op tampons, alleen is het wel hetzelfde idee. Als je het dus vervelend of pijnlijk vindt om een tampon te dragen tijdens je ongesteldheid, dan is dit waarschijnlijk niets voor jou.
Het is gemakkelijk om een tampon te verwijderen: zit gewoon op het toilet, neem het koordje vast en trek de tampon er diagonaal naar voren uit (niet recht naar beneden). Als je weerstand voelt, dan is de tampon nog niet helemaal doordrenkt en kan het oncomfortabel zijn om hem eruit te trekken.
Nee!Het is heel belangrijk dat je nooit meer dan één tampon tegelijk draagt. Door dit te doen verhoog je het risico op Toxic Shock Syndroom, ofwel tamponziekte. Als je veel bloedverlies hebt gebruik dan een tampon met een heel hoog absorptieniveau en vervang hem vaak.
Wees gerust. Hij blijft gewoon zitten waar die zit. Een tampon past namelijk niet door de baarmoedermond en kan dus ook zeker niet in je baarmoeder belanden. Als hij per ongeluk te diep zit, probeer hem dan gehurkt uit te persen.
Je tampon zit niet diep genoeg
Een (té) ondiep ingebrachte tampon voelt oncomfortabel en je kunt misschien zelfs de katoenen rand aan de ingang van je vagina voelen. Niet fijn. Je tamponhoort in het middelste gedeelte van je vagina te zitten, waar zich relatief weinig gevoelszenuwen bevinden.
Of je tijdens je menstruatie gaat zwemmen is helemaal jouw keuze. Er is geen reden waarom je dat niet zou doen! Er zijn zoveel voordelen aan wat lichaamsbeweging doen tijdens je menstruatie, zoals bijvoorbeeld een verhoging van endorfine (een soort hormoon) wat krampen verlicht.
Bij het inbrengen van jouw tampon kan jouw schede minder diep voelen en wordt het inbrengen moeilijker. Na een tijdje kan je een drukkende pijn ervaren. Zeker wanneer de tampon zwaarder wordt door het opgevangen bloed. De massa drukt tegen je diepe en oppervlakkige bekkenbodemspieren.
Van een warm bad word je heviger ongesteld
Die laag wordt niet dikker door een warm bad. Je verliest per saldo dus niet meer bloed. Dobberen in warm water – of een warme kruik op je buik leggen – kan wel helpen te ontspannen en menstruatiekramp te verminderen.
Tijdens de eerste paar dagen is het bloedverlies zwaarder en moet je de tampon mogelijk elke drie tot zes uur vervangen, en op minder zware dagen of naar het einde van je menstruatie toe kan een kleinere tampon gewoonlijk zes tot acht uur worden gedragen.
Een zaadcel kan ongeveer twee tot zeven dagen overleven in het lichaam van de vrouw. Als je als vrouw een korte menstruatiecyclus hebt dan kan het zijn dat je zwanger raakt tijdens je menstruatie omdat de zaadcel overleeft tot je eisprong. Het is een fabel dat je niet zwanger kan worden tijdens je menstruatie.
Wat is menstruatie? Menstruatie is het deel van de menstruatiecyclus waarbij een vrouw een paar dagen uit haar vagina bloedt. Gemiddeld duurt de menstruatie tussen drie en acht dagen, meestal ongeveer vijf dagen. Veel vrouwen melden dat hun zwaarste bloeding in de eerste twee dagen plaatsvindt.
Dit betekent echter niet dat je je voortdurend zorgen moet maken over hoe “schoon” je bent. Het is ook niet nodig om de hele dag te douchen! Wel is het een goed idee om je lichaam en handen te wassen, schone kleren te dragen, je haren te kammen en elke dag je tanden te poetsen. Of je nu ongesteld bent of niet.
Het bloedverlies is meestal tijdens de eerste dagen van je menstruatie het grootst.