Een vijgenboom is goed winterhard. Zakt de temperatuur naar -10 c. , dan heeft de vijg winterbescherming nodig. Een vijgenboom die in de volle grond staat, kan worden afgedekt met rietmatten of met een aantal lagen vliesdoek. Staat de vijg in een pot, plaats dan een winterhoes om de plant.
In de volle grond kan de vijgenboom de winter gemakkelijk doorstaan, zeker als de boom beschut staat tegen harde wind en de bodem voldoende waterdoorlatend is. De vijgen aan de boom kunnen niet tegen temperaturen lager dan 7 °C.
Je richt de boom het best op het zuiden, het zuidwesten maar uit de wind. Dus ergens achter een gebouw of een schutting, of tussen andere planten. Je kan 'm ook beschermen met een mat uit een tuincentrum of inpakken met vliesdoek dat de plant beschermt tegen de vriestemperaturen.
Als je een vijgenboom wilt die goed winterhard is en zeker rijpe vruchten zal krijgen, kies dan voor Ficus carica 'Brown Turkey'. Dit is de meest winterharde variant. Deze bekende vijg krijgt in onze streken minstens een keer per jaar rijpe vijgen. In een beetje warme zomer zal ook een tweede oogst geen probleem zijn!
Vijgen zijn extra te bemesten met koemest en kalk. Vijgen zijn dol op water, in de zomermaanden is dagelijks beregenen een lust voor de vijg. Het is bovendien goed waarneembaar wanneer de vijg dorst heeft, de bladeren gaan dan slap hangen. De vijg herstelt zich snel wanneer deze voldoende water krijgt.
De boom staat graag in de volle zon of halfschaduw, het liefst in de beschutting van een muur op het zuiden. De boom kan zowel in een pot als ook in de volle grond geplaatst worden. In de volle grond kan de vijgenboom redelijk goed tegen vorst.
Over het algemeen geldt dat vijgenbomen rond het midden van de lente geplant kunnen worden. Een jonge vijgenboom doet er ongeveer twee jaar over voordat het vruchten draagt. De vijgen van de meeste soorten worden aan het einde van de zomer en aan het begin van de herfst rijp.
De vijgenboom op stam moet één keer per jaar gesnoeid worden. De beste periode om de vijg te snoeien is van eind november tot januari. Dan is al het blad van de boom gevallen. Snoei al het dode hout van de vijg weg en zorg dat de gewenste vorm in de boom blijft.
Zodra de temperaturen echt omlaag gaan, kan je niet rijpe vijgen beter verwijderen. Dit zorgt ervoor dat de vijg niet onnodig energie steekt in de groei van vijgen, die toch niet meer rijp kunnen worden.
Een vijg is na twee jaar zo'n 70cm hoog en groeit vrij hard. Wil je hem klein houden en wil je veel vruchten, zet hem dan vooral in een kleine pot en snoei hem goed. Het voordeel is dan ook nog eens dat je vijgenboom extra veel vijgenvruchten gaat aanmaken.
Een vijgenboom snoei je bij voorkeur tijdens de rustperiode. Deze periode loopt in ons klimaat van november tot februari. Het snoeihout kun je goed gebruiken voor het maken van stekken van de vijg. Het sap van vijgen kan irriteren op de huid dus pas hiervoor op.
Vijgen (Ficus carica) zijn warmteminnende planten die (te) sterk kunnen groeien en hierdoor geen vruchten geven. Op korte scheuten aan de gesteltakken ontstaan volgend seizoen de vruchten. Lange scheuten geven geven veel bladeren en geven geen of weinig vruchten.
De vijgenboom is geschikt om zowel buiten als binnen te houden. Ze zijn het meest bekend als mediterrane buitenplant. Je ziet ze daarom ook regelmatig in Nederlandse tuinen.
Omdat de vijgenboom geen bladeren heeft tijdens de overwinteringsperiode, zal je niet veel water moeten geven. Geef de boom net genoeg water zodat de kluit niet uitdroogt.
Heb je tussen mei en augustus geen uitlopers aan de stam en niet uit de grond, dan is je boom dood. Heb je uitlopers? Snoei al het dode hout in november weg. Verwijder daarvoor alleen echt dode takken.
Een vijgenboom kan hoog worden, en dat is vervelend, want dan hangen de vijgen te hoog om nog makkelijk te plukken. Plant je boom in een klein plantgat (50 cm op 50 cm) of in een grote pot zonder bodem; zo wordt hij niet te hoog én geeft hij de meeste vruchten.
Zowel de pitten als het vruchtvlees van vijgen zijn eetbaar. Hele verse vijgen kun je zelfs met schil en al opeten. Omdat vijgen zo zoet zijn, is het lekker om ze te combineren met gerechten met een meer pittige smaak.
In augustus zijn het niet alleen tomaten die zege vieren, ook de eerste vijgen zijn rijp en klaar om gegeten te worden.
De caoutchouc, u weet wel, die veel te grote kamerplant in grootmoeders salon, is ook een vijgenboom (Ficus elastica). Net zoals deze hebben alle vijgenbomen wit melksap, dat irriterend en zelfs giftig is.
Een vijgenstruik kan wel vier meter hoog worden en ook een paar meter breed, daar is dus wel ruimte voor nodig. Gelukkig kunt u de sterke vijg ook als leiboom kweken. Alle takken worden dan in een plat vlak geleid, bijvoorbeeld tegen een muur.
Zijn onrijpe vijgen eetbaar
Onrijpe vijgen zijn gelukkig ook eetbaar. Er zijn alleen wat extra handelingen nodig om het witte sap te neutraliseren. Werk daarom in de keuken ook met handschoenen.
Vijgen zijn ontzettend gezond en hebben allerlei voordelen voor je lichaam. Bedenk je dat vijgen bomvol vitamines en mineralen zitten. Vooral het vitamine B complex is goed vertegenwoordigd. Ook vitamine A, C en K komen voor in de vijg evenals de mineralen kalium, magensium, zink, calcium, koper, mangaan en ijzer.
De mooiste vruchten om uit je eigen tuin te oogsten, zijn vijgen. Ze horen, meer nog dan andere vruchten, perfect rijp, vol zoet en zacht geplukt te worden. Omdat ze nauwelijks transport verdragen moeten ze dus meteen gegeten worden. Ideaal dus om zelf te kweken.
Het hoofdseizoen is van augustus t/m oktober. Maar ze zijn bijna een heel jaar leverbaar. Wat is de houdbaarheid van verse vijgen: Vijgen kunnen het beste bewaard worden in de koelkast.
Jaarlijks onderhoud en snoei van de vijgenboom
Zo zorg je ervoor dat de groei van de vijgenboom niet alleen aan de toppen van de takken plaatsvindt, maar ook dichter bij de stam. Je krijgt zo een mooie uitgebalanceerde vijgenboom, met voldoende takken die vruchten kunnen dragen.