Om ervoor te zorgen dat u verkeersborden en stoplichten blijft herkennen, moeten de zonnebrilglazen hun natuurlijke kleurcontrast houden. Daarom zijn groene, bruine en grijze tinten het meest geschikt voor het rijden.
De kleur van de glazen bij de keuze van een zonnebril heeft verder geen invloed op de mate van bescherming tegen Uv-stralen.
Blauwe glazen verlagen het contrast en filteren scherp licht. Daarnaast verminderen de lenzen de schittering in wazig zonlicht en verbeteren ze de kleurperceptie. Als je dus niet tegen fel licht kunt, dan is een zonnebril met blauwe glazen een perfecte keuze.
De bescherming van de zonneglazen hangt NIET af van hoe donker de lenzen zijn! De meeste mensen denken dat de bescherming afhangt van hoe donker de lenzen zijn, maar dit heeft niets te maken met de bescherming tegen uv-licht. Daarom moet je een zonnebril kopen die 100 procent van het uv-licht blokkeert.
Welke kleur glazen is goed voor autorijden? Groene, grijze en bruine glazen zijn ideaal voor het autorijden. Deze kleuren zijn functioneel, geschikt voor alledaags gebruik en zullen de kleurwaarneming niet vervormen. Zonnebrillen met gele glazen zijn verboden in het wegverkeer.
Gele zonnebrillen zijn een uitstekende keuze om te dragen in lage lichtomstandigheden, zoals mistig weer. Geel kan er voor zorgen dat je andere kleuren minder goed kan onderscheiden, maar bestrijdt wél ooglast dankzij het feit dat gele lenzen blauw licht van schermen wegfiltert.
Absorptie van minimaal 75% wordt aangeraden. Om hiervan verzekerd te zijn, kun je in de zomer het beste kiezen voor een zonnebril met markering CE 3. De kleur van de glazen reduceert het zichtbare licht en beschermt tegen verblinding. De kleur heeft geen effect op de Uv-bescherming!
Ray-Ban is misschien wel het meest bekende zonnebrillen merk ter wereld. Het iconische merk staat voor cool, kwaliteit en functionaliteit. Met een tijdloze collectie is er altijd een Ray-Ban zonnebril voor jouw unieke look. Kies uit heel veel verschillende Ray-Ban zonnebrillen, ook op sterkte!
High-index kunststof is het laatste en beste materiaal dat verkrijgbaar is voor zonnebrilglazen. Ze zijn nog iets lichter, dunner en vlakker dan de polycarbonaat glazen. Dit materiaal is een goede keus voor een zonnebril met hoge sterktes.
Het devies is dus: draag een zonnebril ter bescherming van je ogen, vooral als de zon op z'n felst is, tussen 12 en 3 uur 's middags. En vergeet daarbij ook kinderen niet. Ook op jonge leeftijd is het van groot belang de ogen te beschermen.
"Als de straling van de zon zo sterk is dat je je huid in moet smeren om niet te verbranden.Dan is de uv-straling zo sterk dat hij ook schade toe kan brengen aan het oog. Zeker bij felle zon, in de sneeuw, in de bergen of op het water waar het licht feller is, is het belangrijk een zonnebril te dragen."
Op het linkerglas staat linksboven in het wit "Ray-Ban". Op het rechterglas staat rechts in het midden RB gegraveeerd. Waar je ook op moet letten is dat alle glazen in zonnebrillen van Ray-Ban van echt glas zijn en niet van plastic. Let wel op, niet alle Ray-Ban zonnebrillen hebben dezelfde markeringen.
Gepolariseerde glazen bieden bescherming tegen hinderlijke schitteringen die ontstaan als zonlicht weerkaatst. Denk maar aan het weerkaatsende zonlicht dat op het glas, asfalt, water of sneeuw schijnt.
Koop daarom altijd een zonnebril met het label 'UV400' of '100% UV-bescherming' om er zeker van te zijn dat je ogen goed beschermd worden. En onthoud: vitamine D wordt niet aangemaakt via de ogen, maar via de huid; dus daar hoef je het ook niet voor te laten.
Plakt er een etiket op je zonnebril 'UV 400'?Dan beschermt een uv-filter in je zonnebril je ogen tegen uv-straling tot 400nm. Dat is de norm die de Europese regelgeving oplegt. Let daar dus zeker op als je een zonnebril koopt.
✓ Een zonnebril moet 100% UV-bescherming bieden. Met een UV400 filter in de glazen zit je goed. ✓ Het zonneglas mag geen krasjes en beschadigingen bevatten. Wanneer het zonneglas beschadigd is, krijgen de UV-stralen alsnog kans om door het glas heen te komen en verliest het zijn optimale bescherming voor jouw ogen.
Heb je een breed voorhoofd dat geleidelijk smaller wordt bij de kaak, hoge jukbeenderen en scherpe kin? Dan heb je een hartvormig gezicht. Voor een zachtere uitstraling zit je goed met een ronde, halfronde of ovale zonnebril. Wat jouw gezicht ook helemaal afmaakt, is een lage, brede zonnebril.
Niet iedereen is bekend met de zonnebrillen van Serengeti, maar bij de kenners is deze naam al jarenlang een begrip. Opticiens, chauffeurs, piloten en andere professionals zijn het er allemaal over eens; Serengeti is hét merk als je op zoek bent naar de beste zonnebril.
Een goede zonnebril beschermt je ogen volledig tegen UV-straling, dit herken je aan UV400 of 100% UV.De CE-markering van de zonnebril moet minimaal 3 zijn. Dit zegt iets over de kleurintensiteit van de glazen en in hoeverre je ogen beschermt zijn tegen verblinding.
Een van die fabrieken, Luxottica, heeft merken als Chanel, Vogue, Armani en Ray-Ban onder zich. De ander, Safilo, produceert voor merken als Hugo Boss, Dior en Gucci. Doordat de fabrieken zo'n machtspositie hebben, kunnen zij in feite de prijzen bepalen.
Een zonnebril is noodzakelijk op plekken waar veel reflectie is, zoals in de sneeuw of op het water teneinde beschadiging van het netvlies te voorkomen. Goedkoop of duur maakt niet uit bij de aanschaf van een zonnebril. Kijk wel of de zonnebril honderd procent bescherming voor uv-straling biedt.
Vooral de merken zoals Prada, Givenchi en Blvgari gaan heel snel over de toonbank. Ook al kosten ze al bijna 300 euro, en dat is als je geen glazen op sterkte nodig hebt. Heb je die wel nodig dan ben je al snel bijna 700 euro kwijt. De wat gerenommeerdere merken zoals Ray Ban en Guess zijn al snel 100 tot 150 euro.
Hoeveel ben je kwijt aan een goed beschermende zonnebril? Als je bril wil met gegarandeerde bescherming tegen schadelijk UV-stralen van 400 nm en een goede optische kwaliteit, dus zuivere glazen zonder vertekening, moet je denken aan prijzen rond de 100 euro, vertelt Renaud.
Als we kijken in de winkel dan zien we dat 150 euro vaak een mooi startbudget is voor een leuke zonnebril. Daar heb je al een toffe monteur voor van een gekend merk. Bij het jonge volkje merken we een groeiende populariteit van merken zoals Ray-Ban en Guess.
Het zou zomaar kunnen dat jouw zonnebril je ogen minder goed beschermt dan je denkt. Wetenschappers uit Brazilië waarschuwen voor de 'houdbaarheidsdatum' van je zonnebril. Door het zonlicht kan de UV-bescherming van je zonnebril achteruit gaan. Je zou je zonnebril daarom het best om de twee jaar kunnen vervangen.