Shandy bestellen | Albert Heijn.
Shandy werd in de jaren 60 en 70 gedronken door vooral vrouwen en kinderen om ze te laten wennen aan de smaak van bier of omdat ze het gewoon lekker vonden. Tegenwoordig wordt het niet zoveel meer geschonken, mede omdat er allerlei voorgemixte bieren op de markt zijn verschenen.
Shandy valt wettelijk niet onder alcoholhoudende dranken omdat het alcoholpercentage onder de 0,5 ligt. Het mag daarom jongeren onder de 18 jaar verkocht worden.
Ingrediënten: koolzuurhoudend water, suiker, bier (GERST), voedingszuur (citroenzuur), natuurlijk aroma (bevat zoethout), kleurstof (karamel E150c).
Toch is radler als drank waarschijnlijk nog wel wat ouder: Britse soldaten dronken in de 19de eeuw al shandy, een mix van bier met frisdrank. Daar hebben de Duitsers het mogelijk van afgekeken. In Nederland was shandy ('sneeuwwitje') in de jaren 60 en 70 ook populair, vooral onder vrouwen en jongeren.
Veel Spanjaarden bestellen een clara wanneer ze op een terrasje zitten. Dit drankje bestaat uit bier en Fanta: lekker verfrissend!
De Belgische benaming voor de mix van cola en bier. De naam dankt het drankje aan de kleur.
Dronken worden van Shandy is volgens de brandmanager vrijwel onmogelijk. “Dit geringe alcoholpercentage wordt meteen in je lichaam afgebroken.” Al drink je er 6 in een uur, dan nog word je niet aangeschoten. Hooguit een beetje misselijk door de enorme lading frisdrank die je naar binnen hebt gewerkt.
In Shandy zit voor zover ik weet 0,5 % alcohol, als je er 20 bierglazen van opdrinkt ben je zoals het heet "onder invloed".
Wat is een waterzak? Dat is een geliefd drankje: spa rood en bier. In Bergen op Zoom ('t Krabbegat) noemt men dat trouwens een 'Jantje'. Vooral ouderen drinken waterzakjes of Jantjes.
Wat is Spezi? Spezi is een merknaam maar wordt vaak gebruikt als naam voor een mix frisdrank gemaakt van cola en sinas. Deze mixfrisdrank is vooral bekend in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Italië.
Vroeger was er shandy: bier met limonade. Sneeuwwitje is ook een oude bekende: 7-UP met bier. Uit Limburg kennen we de sjoes: pils met oud bruin. Maar de moeder aller bier-limonade mixen is toch wel de Radler.
Als je merkt dat je steeds meer alcohol nodig hebt om het effect te merken, dan heb je een tolerantie ontwikkeld voor alcohol. Dat betekent dat het roes-effect van alcohol steeds minder voelbaar wordt. Het lichaam en met name de lever zijn dan gewend geraakt grote hoeveelheden alcohol te verwerken.
0,5 promille (ongeveer 1 glas voor een vrouw, 2 glazen voor een man): u voelt zich meer ontspannen, maar u bent minder alert in het verkeer. 0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): u bent 'aangeschoten', u kunt niet meer veilig aan het verkeer deelnemen.
Ja, alcoholvrij bier is een gezondere keuze dan bier met alcohol. Met het drinken van alcoholvrij bier krijg je vrijwel geen alcohol en ook minder calorieën binnen. Het is ook een veiligere keuze als je nog moet autorijden of fietsen of als je zwanger bent.
Alcoholvrij bier heeft diverse gezondheidsvoordelen ten opzichte van alcoholhoudende dranken. Een van de voordelen is dat een 0.0 aanmerkelijk minder calorieën bevat dan een gewoon glas bier met alcohol.
Radler 0.0
zit weliswaar geen alcohol, maar desondanks bevat het alcoholvrije drankje nog veel calorieën en suikers. Een flesje van 300 ml bevat ruim 80 kilocalorieën en bijna 18 gram suiker (á 4 suikerklontjes). Met meerdere flesjes kunnen de calorieën dus behoorlijk aantikken.
Volgorde van drankjes heeft geen invloed op je kater. “Bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier”: de spreuk blijkt een hardnekkige mythe. De volgorde waarin je alcoholische drankjes drinkt, heeft geen invloed op je kater.
Voor de bereiding van Monaco gebruikt men een tulpglas. Op de bodem wordt grenadinesiroop geschonken, wat vervolgens met water wordt aangelengd tot ongeveer een derde van het glas. Om een zoete monaco-variant te bereiden schenkt men de limonade tot de helft van het tulpglas.
De zoete smaak van oud bruin maskeert de wat bittere smaak van klassieke pils. Oorspronkelijk dient eerst het oud bruin ingeschonken te worden en daarna aangevuld te worden met het pilsener; in de praktijk wordt vaak eerst pilsener getapt en er daarna een scheut oud bruin bijgedaan.
Je kan op verschillende manier een pintje bestellen. Maar vele buitenlanders maken de fout om een "una cerveza" te bestellen. Maar dat is niet het juiste woord, en wil je dan een klein glas, of een flesje of grote kan bier. De bekendste zin om een pintje te bestellen is die van Tom Waes "una cerveza por favor".
Spezi is een mixfrisdrank bereid uit cola en limonade. Het merk werd in 1956 door Brauhaus Riegele in Augsburg geïntroduceerd en was oorspronkelijk een biersoort.
Gelukkig wen je er snel aan, want een paardenkut (of PK) is rete-populair in de studentenwereld. De paardenkut bestaat uit Apfelkorn en spa rood: supersimpel en smaakt als limonade.
Typisch Spaanse drankjes.
Sangria: Rode wijn met stukjes fruit, iets gezoet en soms aangevuld met mineraalwater. Horchata: Een Valenciaans drankje, bestaande uit aardamandelen, suiker en melk. Rebujito: Een mix van droge sherry, 7-up, ijs en mintblaadjes.