Borstvoeding geven is een fijne en natuurlijke manier om je kindje te voeden. Je baby krijgt via de melk alle voedingsstoffen binnen in precies de juiste hoeveelheden. De samenstelling en de hoeveelheid melk is volledig afgestemd op zijn behoefte.
De toeschietreflex kan de eerste periode een echt 'kromme-tenen-gevoel' geven. Lichte tinteling, soms alsof er een elektrisch stroompje door je tepels gaat. Na een paar maanden voeden verandert dit gevoel meestal, de meeste moeders blijven de toeschietreflex wel voelen.
Het geven van borstvoeding is iets heel persoonlijks en iedere moeder beleeft het op haar eigen manier. Er kunnen verschillende redenen zijn die het voeden lastig maken. Deze redenen kunnen lichamelijk zijn, maar ook emotioneel. Soms is het probleem op te lossen met wat hulp, maar dat geldt niet voor iedereen.
Je kindje voeden aan de borst is een bijzondere ervaring. Maar hoewel het voor sommige moeders vooral een pijnlijke klus is, ervaren anderen een intense prikkeling die soms zelfs kan voelen als een orgasme. What the?! Tijdens het geven van borstvoeding worden je tepels flink geprikkeld.
Paardenmelk lijkt het meest op moedermelk. Zwangere vrouwen kunnen deze vitaminen goed gebruiken om fit en gezond te blijven gedurende zwangerschap. Er zit meer dan 40 vitaminen en mineralen in paardenmelk, dus geen reden om tijdens je zwangerschap geen paardenmelk te gebruiken.
Ook dan is het mogelijk om je melkproductie op gang te brengen en borstvoeding te geven. Een vrouw heeft geen baarmoeder of eierstokken nodig om borstvoeding te kunnen geven. Alles wat je nodig hebt, zijn je borsten en een functionerende hypofyse.
Een baby moet 20 (7 of 10, of 15) minuten aan elke borst gevoed worden. Niet waar! Belangrijk is dat we het verschil maken tussen 'aan de borst liggen' en 'uit de borst drinken'. Enkele voorbeelden: Een baby die 15 Ã 20 minuten aan een kant effectief drinkt, wil de tweede kant misschien helemaal niet meer.
Borstvoeding geven is doorgaans goedkoper. Gezinnen die alleen borstvoeding geven, besparen naar schatting 1.000 tot 1.300 euro tijdens het eerste levensjaar van hun baby.
Zelfs als je kleine man of vrouw nog maar één of twee keer daags van de borst drinkt, blijft borstvoeding zin hebben. Je geeft namelijk een bom aan antistoffen door. Antistoffen die je kind beschermen tegen allerlei ziektekiemen. En die het immuunsysteem van je kind helpen ontwikkelen en versterken.
Borsten en tepels komen in verschillende soorten en maten. Een te klein of te groot borstschild kan ervoor zorgen dat kolven pijn doet OF dat je minder melk gaat kolven. Kolven mag geen pijn doen! Bij sommige winkels kan je verschillende kolven proberen onder begeleiding van professionele hulp.
Moedermelk: het ultieme gemaksvoedsel
Hoewel het in de eerste weken vermoeiend kan zijn, is het gemak van borstvoeding een groot voordeel zodra jij en je baby ermee vertrouwd zijn geraakt. Je kunt op elk gewenst moment voeden met een minimum aan gedoe en moeite.
In principe hebben baby's vanaf ongeveer 8 maanden geen nachtvoeding meer nodig, maar sommige baby's kunnen al bij 4 of 5 maanden zonder nachtelijke voeding. Hoewel iedere baby anders is, weten we dat er factoren zijn die invloed hebben op het doorslapen van je kind en op het nodig hebben van een nachtvoeding.
Pasgeboren baby's tot en met 4 weken mogen 3 tot 4 uur slapen zonder voeding. Tussen de 4 en 12 weken kun je jouw baby gerust door laten slapen als hij of zij geen signalen afgeeft of vanzelf wakker wordt. Tussen de 12 en 24 weken heeft een kindje 5 tot 7 uur rust nodig na elke voedingsbeurt.
Zolang het gewicht tussen 2500 en 3000 g ligt: minimaal 7 voedingen per 24 uur, maximaal 6 uur tussen twee voedingen. Vanaf 3000 g: minimaal 5 voedingen per dag nodig en maximaal 8 uur tussen twee voedingen.
Volgens het RIVM is borstvoeding beter voor het kind. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat moedermelk het kind beter beschermt tegen bepaalde virusinfecties. Daarnaast zouden baby's die borstvoeding krijgen misschien ook een lager risico kunnen hebben op overgewicht, astma en een piepende ademhaling.
Je hebt water nodig voor de aanmaak van je moedermelk. Normaal drink je 1,5 liter water per dag om je vochtverlies – door te plassen, zweten, ademen, … - aan te vullen. Maar daarbij moet je natuurlijk nog het vocht rekenen dat je verliest door je baby te voeden.
Veel moeders vragen zich af of uitsluitend borstvoeding voldoende is wanneer het warm weer is. Er wordt vaak gezegd dat het bij hoge temperaturen nuttig kan zijn om water aan de baby te geven. Dit is echter niet nodig. Het kan zelfs een averechts effect hebben.
Als je kleintje in slaap valt tijdens de nachtvoedingen (en dan een uur later alweer daar is voor een voeding…), pas dan borstcompressie toe. Zo blijft de melk stromen en blijft je kleintje bij de les. Ook al drinkt ie half slapend. Probeer bij de nachtvoedingen niet één, maar twee borsten leeg te laten drinken.
Van zodra de melk gaat stromen, zie je hem met trage regelmatige slokken drinken. Als je baby effectief drinkt aan de borst, dan liggen zijn lipjes naar buiten gekruld of verdwijnen zijn lipjes in de borst. Enkel zijn neusje ligt vrij. Zie je de mondhoek van je baby, dan trek je hem dichter naar je toe.
Uw baby mag zo lang en zo vaak drinken als hij of zij zelf wil. Als u de eerste dagen zo'n acht tot twaalf voedingen per dag geeft en uw baby goed drinkt, heeft uw baby waarschijnlijk genoeg.
Als de hormoonhuishouding voldoende verstoord is, bijvoorbeeld door een klierziekte, kan ook een mannenlichaam melk produceren. Prolactine, een hormoon dat de melkproductie stimuleert, komt ook bij mannen voor. Als het door ziekte overmatig aanwezig is, kan er melk gevormd worden.
Induceren van lactatie betekent het op gang brengen van de melkproductie zonder zwanger te zijn. Als er wel ooit melkproductie was, spreekt men van relactatie. Door inductie of relactatie kan de melkproductie succesvol gedeeltelijk of zelfs volledig opgebouwd worden mits de juiste ondersteuning.
De melk wordt nooit ongezond en blijft zich aanpassen aan de noden van het kind. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt borstvoeding aan tot het kind 2 jaar oud is: tussen 0 en 6 maanden enkel moedermelk en erna moedermelk gecombineerd met vaste voeding.
Wist je dat baby's en peuters het beste in slaap vallen tussen 18:00 en 20:00? Hun lichaam is hiervoor natuurlijk geprogrammeerd. In de namiddag zal het lichaam van je kindje zich automatisch klaar gaan maken om tussen deze tijden te gaan slapen.
Wakker in bed leggen Het is erg belangrijk dat u uw baby wakker in bed legt. Een baby die daaraan gewend is, kent het bed als een vertrouwde plek waar hij mag slapen. Hij zal zich tevreden in bed laten leggen en zich snel overgeven aan de slaap, nadat hij aangaf moe te zijn.