Pectine en geleisuiker Niet alle fruitsoorten zijn rijk aan pectine. Aardbeien, frambozen en perziken bevatten weinig pectine. Om toch een dikke jam te krijgen, kan je geleisuiker gebruiken. Geleisuiker bestaat uit suiker en appelpectine.
Pectine rijke vruchten zijn; aalbes (rode bes), appel, braam, citrusvruchten, kruisbes, kweepeer en zwarte bes. Pectine arme vruchten zijn de aardbei, abrikoos, ananas, druif, framboos, kers, meloen, peer, perzik, pruim (verschilt per soort) en rabarber.
Alle planten bevatten pectine, maar niet elke plant heeft evenveel pectine. Sommige vruchten hebben een hoog pectinegehalte, bijvoorbeeld citroenen, cranberry's en kweeperen. Andere vruchten bevatten nauwelijks pectine. In bijvoorbeeld aardbeien, blauwe bessen en kersen zit weinig pectine.
Rijpe aardbeien en frambozen bevatten minder pectine dan bijvoorbeeld citrusfruit en pruimen, kook daarom in aardbeien- en frambozenjam naast suiker ook wat onrijp fruit, appel of citroen met klokhuis en schil mee, dan geleert je jam beter.
In de vrucht zit naast calcium en vitamine C ook ijzer. Vijgen bevatten ook pectine, een vezel die een cholesterolverlagende werking heeft. De kleine pitjes in de vrucht stimuleren de darmflora. Een klein gezondheidsbommetje dus!
Je kunt 2 vijgen rekenen als één portie fruit. Het advies is om 2 porties fruit (200 gram) per dag te eten. Door te variëren tussen verschillende soorten, krijg je van alle voedingstoffen uit fruit voldoende binnen.
Vijgen of dadels? Verse vijgen bevatten minder suiker en minder calorieën dan verse dadels. Dat geldt ook voor gedroogde exemplaren. Als je wilt afvallen, zijn vijgen dus een iets betere keuze.
Net als veel andere fruitsoorten hebben bramen van nature een hoog pectinegehalte.
Helpt bij spijsverteringsproblemen
Als oplosbare vezel met unieke gelerende eigenschappen bevordert pectine de spijsvertering op vele manieren. Oplosbare vezels zwellen in je spijsverteringskanaal op tot een soort gelei als ze in aanraking komen met water.
Blauwe bessen zijn een pure lekkernij. Indien je er toch massaal veel hebt, kun je deze verwerken tot confituur of jam. Ze hebben extra zuur en pectine nodig om een stevige structuur te bekomen. Daarom kun je ze best combineren met rode bessen, appelen, veenbessen, kruisbessen.
Het pectinegehalte is laag.
Hoewel je rabarber veel tegenkomt in de confituurafdeling, bevat rabarber weinig pectine waardoor je deze ook best kunt combineren met pectinerijke vruchten zoals: pruimen, appelen, rode bessen of citroenschijfjes. Rauwe rabarber smaakt zeer zuur maar met een beetje suiker of verwerkt in jam is de smaak overheerlijk.
Ingrediënten. Ingrediënten: aardbei, glucose-fructosestroop, suiker, voedingszuur (citroenzuur [E330]), geleermiddel (pectine [E440]). Waarvan toegevoegde suikers 50g per 100 gram en waarvan toegevoegd zout 0g per 100 gram.
Pectine breekt onder invloed van hitte af, zodat het indikken door inkoken niet helpt om de jam dikker te maken. Soms wordt pectine als verdikkingsmiddel in yoghurt gebruikt of als vervanger van dierlijke gelatine.
Pectine. Pectine is een onderdeel van celwanden van planten en vruchten en wordt vooral gewonnen uit citrusfruit. In een zuur milieu en bij verhitten met suiker krijgt pectine een gel-achtige structuur, daarom wordt het vaak gebruikt bij het maken van jam, chutney of confituur.
Bewaren en binden
Doordat je de vruchten niet kookt in suiker, komt er geen pectine vrij. Dat is het natuurlijke bindmiddel dat in het fruit zit. Als vervangend bindmiddel kun je gebruik maken van agaragar, een plantaardig alternatief voor gelatine.
Appels bevatten het mineraal kalium. Kalium is belangrijk voor het regelen van de vochtbalans in het lichaam en de bloeddruk. Daarnaast zorgt het voor een goede geleiding van zenuwprikkels en samentrekking van de spieren. Appel bevatten antioxidanten, deze zijn super belangrijk voor je algehele gezondheid.
Appels zijn goed voor je hart
Een reden hiervoor is dat de fruitsoort veel oplosbare vezels bevat, wat kan helpen om het cholesterolniveau te verlagen.
Verder zijn appels weefsel-vernieuwend, verzachten ze maagklachten, ontsmetten ze de darmen, kunnen ze helpen om aambeien te voorkomen en kan zelfs diarree bij kinderen verholpen worden door het geven van geraspte appel.
De voornaamste reden dat wildplukken verboden is, is om de natuur te beschermen. "De bessen zijn voedsel voor dieren", legt de woordvoerder van Staatsbosbeheer uit. "En paddenstoelen zijn gewoon mooi om te zien voor natuurliefhebbers."
Zijn bramen of frambozen gezonder? Frambozen bevatten iets minder calorieën dan bramen, maar hierdoor ook veel minder voedingsvezels. Wel is het erg positief dat frambozen minder koolhydraten en suikers bevatten dan bramen.
Bramen, frambozen en bosbessen: hartstikke lekker natuurlijk. Misschien wist je het niet, maar zelf plukken op grote schaal mag niet en kan gevaarlijk zijn. Vooral in Zuid-Limburg en Oost-Groningen loop je dan risico om besmet te raken met vossenlintworm. Pluk ze daarom niet.
Het binnenkrijgen van voldoende vezels is belangrijk voor je gehele gezondheid. Het eten van dadels is een goede manier om je vezelinname te verhogen, want ze zitten vol vezels. Dit houdt in dat dadels ook heel goed zijn voor je spijsvertering en ze bevorderen een regelmatige stoelgang.
De 7 dadels wegen samen 70 g wat betekent dat je 70 mg calcium binnen zal krijgen wat goed is voor je botten. Daarnaast 35 g fosfor wat gunstige effect heeft op je hersenen en 7 mg ijzer. Dadels zijn daardoor ideaal tegen bloedarmoede, daarnaast bevat het nog diverse andere vitamines en mineralen.
Waarom zijn gedroogde vijgen goed voor je gezondheid:
Eén gedroogde vijg (20 gram) levert al 2 gram vezels. Gedroogde vijgen bevatten ook veel mineralen. Calcium is bijvoorbeeld goed vertegenwoordigd. Per 100 gram bevatten ze meer calcium dan melk.