De huurprijs indexeren is niet verplicht: het staat de verhuurder vrij om de indexatie een of zelfs meerdere jaren over te slaan. Het kan zijn dat de verhuurder zich niet aan een jaarlijkse indexatie waagt, omdat hij vreest een goede relatie met zijn huurder te verliezen.
Als de huurder de indexatie weigert of vergeet toe te passen, beschikt de verhuurder over een termijn van één jaar om een rechtsvordering op te starten. De termijn van één jaar begint op de dag van de verzending van de aangetekende brief aan de huurder. Na deze termijn is de zaak verjaard.
Je bent niet verplicht om jaarlijks de huurindexering te volgen. Al raden experten binnen de verhuursector dit niet meteen aan. Zij waarschuwen voor een financiële bittere pil, zowel voor huurder als verhuurder. Door jaarlijks een indexverhoging door te voeren, spreid je de kosten voor je huurders.
Maar in 2022 stijgt de huur maar liefst tot € 1 002,25. Een toename van ongeveer € 67 per maand vergeleken met vorig jaar.
Vanaf 1 juli 2021 mag uw verhuurder de (kale) huur niet verhogen. Dit geldt tot en met 30 juni 2022. Vanaf 1 juli 2022 mag de verhuurder de huur met maximaal 2,3% verhogen.
Huurders hebben dus het recht om de huurprijsaanpassing naar beneden door te voeren. Tip. De verhuurder is niet verplicht om de nieuwe lagere huurprijs spontaan toe te passen. Het is dus de huurder zelf die de indexaanpassing naar beneden schriftelijk moet aanvragen, het liefst via een aangetekende brief.
Uw verhuurder heeft de huurverhoging te laat aangekondigd. U moet de brief over de huurverhoging minimaal 2 maanden voor de ingangsdatum hebben ontvangen. Komt de brief te laat en maakt u bezwaar, dan moet de verhuurder de huurverhoging later laten ingaan of aan de Huurcommissie vragen wanneer de verhoging in mag gaan.
Het indexeren van de huur mag één keer per jaar gebeuren. Wanneer dat is, ligt ook vast: u doet dit op de datum waarop het huurcontract startte. Begon u te verhuren op 1 november 2020, dan kan u op 1 november 2021 de huurprijs indexeren. Let op: u mag dat doen, maar het is geen verplichting.
De huurprijs mag maximaal eenmaal per jaar worden verhoogd. Er zijn twee uitzonderingen: 1) In het eerste jaar mag op de vaste huurverhogingsdatum een huurverhoging plaatsvinden. 2) Na een woningverbetering mag een extra huurverhoging plaatsvinden (woningverbetering is niet hetzelfde als onderhoud).
De groeivoet van de zgn. 'gezondheidsindex' - die onder meer gebruikt wordt bij de berekening van de indexering van lonen, sociale uitkeringen en huurprijzen - zou in 2022 gemiddeld 9,1% en in 2023 7,0% bedragen, tegenover 2,01% in 2021 en 0,99% in 2020.
De huurprijs indexeren
De huurprijs mag elk jaar op de verjaardag van de inwerkingtreding van het huurcontract geïndexeerd worden. Een indexatie gebeurt nooit automatisch. De verhuurder moet die indexering schriftelijk vragen.
Mag u de huur met terugwerkende kracht indexeren? De indexering van de huurprijs mag, onder bepaalde voorwaarden, met terugwerkende kracht worden ingevoerd. Bij het berekenen van de indexatie gebruikt u dan het indexcijfer van de maand dat u de indexering had moeten doorvoeren (de verjaardag van het huurcontract).
Het voorstel moet ten minste twee maanden vóór de ingangsdatum van de huurverhoging door de huurder zijn ontvangen.
Indexering is het aanpassen van geldbedragen aan een indexcijfer. Vaak betreft dit aanpassing aan de inflatie zodat het reële bedrag gelijk blijft, d.w.z. dezelfde (gemiddelde) koopkracht blijft vertegenwoordigen. De inflatie wordt bijvoorbeeld afgemeten aan de consumentenprijsindex (CPI).
Nee, de verhuurder kan de huurprijs niet zomaar verhogen. De huurprijs mag wel geïndexeerd worden: dat wil zeggen dat die wordt aangepast aan hoe duur het leven op dat moment is.
Een verhuurder kan de huurprijs niet zomaar verhogen. Er moet altijd een schriftelijk huurverhogingsvoorstel aan voorafgaan. De huurder moet het voorstel uiterlijk twee maanden voor de ingangsdatum van de huurverhoging ontvangen.
De meeste huurders van een sociale huurwoning kunnen vanaf juli 2022 een huurverhoging krijgen van maximaal 2,3%. De huurverhoging is beperkt tot het gemiddelde jaarinflatiepercentage tot december 2021. Tot 1 juli 2022 mogen de huren van sociale huurwoningen niet verhoogd worden.
In de wet staat dat voor drie jaar de huren in de vrije sector jaarlijks mogen worden verhoogd met een maximum van inflatie + 1% (2022: 2,3% inflatie + 1%). Dit geldt voor 1 mei 2021 tot 1 mei 2024. Het inflatiepercentage wordt jaarlijks berekend met gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Tot 1 januari 2023 is de jaarlijkse huurverhoging in de vrije sector maximaal 3,3% (2,3% inflatie + 1 procentpunt).
Formule voor de berekening van de huurindexering
Via een berekening bekom je een coëfficiënt waarmee de basishuurprijs vermenigvuldigd moet worden om de geïndexeerde huurprijs te berekenen. Vermenigvuldig dus de basis- of starthuur met de nieuwe index en deel deze vervolgens door de startindex.
Hoe berekent u de nieuwe huurprijs? Indexformule. De formule voor de indexatie ligt wettelijk vast: de aangepaste huurprijs = (basishuurprijs (voorzien in het contract) × nieuw indexcijfer) / aanvangsindexcijfer.
Eén keer per jaar mogen wij de huren met een bepaald percentage verhogen. De overheid bepaalt met hoeveel procent we de huur maximaal mogen verhogen. De Woningstichting moet dit jaar de huurprijs verhogen om de kwaliteit van de woningen en in de wijken te behouden en te verbeteren.
Kan ik bezwaar maken tegen mijn huurverhoging? U kunt bezwaar maken als de huurverhoging te vroeg komt of als het bedrag te hoog is. Of als uw verhuurder zich niet aan andere regels houdt.
Heeft de huurder geen bezwaar gemaakt, maar betaalt hij de hogere huurprijs niet? Stuur hem dan een aangetekende herinneringsbrief. Voeg bij die brief een kopie van uw eerdere brief over de huurverhoging. Dan moet hij de Huurcommissie inschakelen.
U kunt huurverlaging aanvragen als u meer dan de maximale huurprijs betaalt. U kunt ook huurverlaging krijgen als uw inkomen daalt. Of als de verhuurder de woning slecht onderhoudt. Deze regels gelden alleen voor sociale huurwoningen.