Koorts, zweten en verhoogde hartslag (bij acute hoefbevangenheid) wegens pijn. In ernstige gevallen ligt het paard veel en kan het soms niet meer staan. Het paard is rusteloos en voelt zich zichtbaar niet lekker.
Hoefbevangenheid uit zich meestal meer in de voorste hoeven. Om deze te ontlasten en de pijn te ontwijken, neemt het paard een typische houding aan. De benen worden naar voren gestrekt en het gewicht verplaatst zich naar de achterhand.In een ernstig geval kan het paard gaan liggen en niet meer willen opstaan.
Wanneer je paard bevangen is, kun je het beste het volgende doen: Raadpleeg direct je dierenarts.Geef geen krachtvoer en weidegang meer, maar voer uitsluitend arm en stengelig hooi. In plaats van krachtvoer kun je kiezen voor een vitaminen- mineralensupplement, zoals Pavo Vital of Pavo DailyFit koeken.
Paarden kunnen heel goed zichzelf genezen. Paarden kunnen heel goed genezen van hoefbevangenheid zonder hoefijzers maar met een goede natuurlijke bekapping, en veel, heel veel beweging.
Daarna duurt het ongeveer een jaar voordat de schade aan de hoef uitgegroeid is. Als het hoefbeen gekanteld is gaat het veel langer duren dan die eerste paar weken. Soms wel een half jaar voordat het gevaar echt geweken is. Als het hoefbeen gedemineraliseerd is, zal je paard altijd min of meer hoefbevangen blijven.
Paarden die hoefbevangen zijn hebben pijnlijke voeten en willen deze graag ontlasten. Daarnaast kan uw smid of dierenarts helpen bij het ondersteunen van de voet, waardoor er minder druk van de buigpezen op het hoefbeen komt te staan.
Het zal velen verrassen, maar het antwoord hierop is JA!
De aangetaste hoeven voelen warm aan en je kunt pulsatie voelen in de bloedvaten die de ondervoet voorzien. Dit is de acute fase. Deze acute fase duurt ongeveer 48 tot 72 uur.
Het hooi moet het minder dan 10 - 12% NSK bevatten.
Bekappen. Bij het bekappen van een hoefbevangen paard hanteren we als vuistregel dat het afwikkelpunt zó moet liggen dat er tijdens het afwikkelen van de hoef, gedurende een zo kort mogelijke periode, zo min mogelijk druk op de beschadigde lamellenverbinding wordt uitgeoefend.
De meest bekende oorzaak en ook meest voorkomende oorzaak is overvoering, het te veel opnemen van fructanen. Daarnaast kan hoefbevangenheid ook ontstaan bij merries die aan de nageboorte staan. Ook langdurig werken op een harde bodem, waarbij de voeten dus overbelast worden, is een bekende oorzaak.
Op de plek van de hoefzweer is de hoef duidelijk warmer, soms komt er een echte stralingswarmte van af. Pijn en ontstekingen geven een verhoogde bloedtoevoer. Je kunt aan de pols (in de koot) voelen dat het bloed met een sterkere pulsatie doorstroomt dan bij de andere benen.
Stop met krachtvoer met toegevoegde suikers en/of een hoog zetmeelgehalte en voer geen andere extra's (zoals wortels, brood etc.) Het aanvullen van vitaminen & mineralen en aminozuren is juist wel erg belangrijk! Met name zink, selenium, biotine, vitamine A & E en aminozuren zijn van belang.
Symptomen van hoefbevangenheid
Stijfjes en stram bewegen. Warme hoeven en soms een verdikte en pijnlijke kroonrand. Duidelijk voelbare digitale pols (je voelt de bloedvaten in de ondervoet duidelijk kloppen). De punt van de straal van de hoef is gevoelig.
Ongelukkige paarden zijn vaak lusteloos en ongeïnteresseerd.Ze vertonen dikwijls stereotiep gedrag – zoals weven, kribbebijten, luchtzuigen, schrapen, schudden met hun hoofd – en kunnen agressief zijn.
Lichaamshouding: ontspannen, de staart wordt losjes gedragen. Lichamelijke reactie: speelse, vloeiende bewegingen. Opwinding kan verbonden zijn met zowel positieve als negatieve emoties. In positieve zin is het paard opmerkzaam en nieuwsgierig.
De hoeveelheid ruwvoer die je geeft kan je uitdrukken in hoeveelheid energie of gewicht. Je kan je paard teveel energie geven zonder de maximale hoeveelheid in gewicht te overschrijden. Dit uit zich dan in gewichtstoename van je paard.
Laat een paard niet langer dan zes uur zonder voer staan.
Met vers, smakelijk stro in de stal mag dit wel langer zijn (acht uur), maar veel stro eten kan bij gevoelige paarden leiden tot verstoppingskoliek.
Als vuistregel wordt aangehouden dat een paard of pony minimaal 1kg droge stof per 100kg lichaamsgewicht aan ruwvoer nodig heeft. Hooi heeft een droge stof gehalte van meer dan 80%, dat betekend dat 1kg hooi met 80% ds eigenlijk 0,8kg droge stof is.
Overige signalen van pijn: verwijde neusgaten, tandenknarsen, geluiden maken (bijvoorbeeld kreunen), het hoofd draaien, plotselinge hoofdbewegingen maken, zwaaien met de staart zonder dat er vliegen zijn, zweten, niet gehanteerd willen worden of bevriezen.
Brandnetels zijn enorm gezond voor paarden, ze zijn rijk aan mineralen en werken ontzurend. Maar nog belangrijker, ze zijn bloedzuiverend! En vooral deze bloedzuiverende eigenschap maakt brandnetel een fijn kruid voor paarden. Ideaal voor paarden met bijvoorbeeld zomereczeem, of voor paarden met hoefbevangenheid.
Het hoefbeen kan hierdoor gaan kantelen en gaan verzakken ten opzichte van de hoornschoen. Deze hoefbeenkanteling kan soms al na 24 uur optreden. De mate van hoefbeenkanteling is een maat voor en ernst van de hoefbevangenheid. Indien het hoefbeen eenmaal is gekanteld is volledig herstel onmogelijk.
Acute of chronische hoefbevangenheid
Hoefbevangenheid bij pony's of paarden kan zowel acuut ontstaan als chronisch zijn. Zeker in het eerste geval, dus bij acute hoefbevangenheid is het heel belangrijk om snel in te springen en contact op te nemen met de dierenarts.
Maar ze heeft wel gelijk, natuurlijk, in die zin dat paarden wel degelijk boos kunnen worden op hun mensen, en dat laten zien ook. En ook geclickertrainde paarden kunnen heel boos worden op hun mensen.
Hooi is zeer kwetsbaar voor weersinvloeden. Regen, hagel en sneeuw zijn fataal voor hooi, doordat het kan gaan schimmelen. De kans is groot dat je paard het hooi niet meer wil eten wanneer het nat is geworden. Daarnaast zal er ook veel zand aan het natte hooi blijven plakken wat de kans op zandkoliek verhoogd.