Je mag een tussenjaar nemen wanneer je aan je kwalificatieplicht voldoet en minimaal 16 jaar bent. De overheid verwacht dus dat je minimaal een havo, vwo of MBO-diploma (niveau 2 of hoger) op zak hebt.
Vanwege de leerplicht moet je sowieso tot je zestiende een voltijdopleiding volgen. Zodra je 16 bent, ben je dus vrij om een tussenjaar te nemen, mits je voldoet aan de kwalificatieplicht. Oftewel, je mag dan alleen een tussenjaar nemen als je een diploma hebt op mbo niveau 2, havo of vwo.
Dan kan het zijn dat je aan het eind van het tussenjaar nog steeds niet weet wat je wilt studeren. Of dat je alsnog aan een studie begint zonder goed te oriënteren. Andere mogelijke nadelen van een tussenjaar zijn: hoge kosten, saai werk waar je weinig van leert, veel verveling, of extra lastig starten met studeren.
Natuurlijk kan je niet bij elke studie even stoppen, maar bij veel opleidingen is dit gelukkig wel mogelijk. Eerst is het slim om met een studieadviseur hierover te praten. Als hij of zij het er mee eens is, kan je bijvoorbeeld een kwart of half jaar je studie op 'pauze' zetten.
Wil je als werknemer tijd vrijmaken om te studeren, dan kan je tijdskrediet met het motief opleiding opnemen. Over je hele loopbaan mag je maximaal 51 maanden tijdskrediet opnemen.
Meestal krijg je 1/12e deel van het collegegeld terug voor elke maand dat je uitgeschreven bent. Je uitschrijven voor een hbo-opleiding doe je niet bij de hbo-instelling zelf, maar via Studielink. Je mag stoppen per de 1e dag van een kalendermaand.
Er zijn genoeg inhoudelijke redenen om geen tussenjaar te nemen: Je weet precies wat je wilt gaan studeren. Je weet precies waar je wilt gaan studeren. Je weet precies op welk niveau je wilt gaan studeren, hbo of universiteit.
Een tussenjaar is top!
Een tussenjaar hoeft niet per se een jaar te zijn, het kan variëren van twee weken tot een jaar, of zelfs langer. Probeer deze tijd goed te gebruiken door iets leuks te combineren dat je altijd al wilde doen, met iets dat je in staat stelt om een bepaalde vaardigheid te verwerven of op te bouwen.
Een tussenjaar is letterlijk een periode om er even tussenuit te gaan. Dat kan natuurlijk na je eindexamen, maar ook tijdens of na een vervolgstudie. Of als je vroegtijdig je studie afbreekt natuurlijk. Om een tussenjaar te mogen nemen, moet je minimaal 16 jaar zijn en een havo-, vwo- of mbo-diploma op zak hebben.
Veelgestelde vragen over een tussenjaar nemen onder de 18
Kan ik op mijn 17e met een havo- of vwo diploma een tussenjaar nemen? Ja, dat kan! Een havo- of vwo diploma geldt als een startkwalificatie. Als je nog geen 18 bent, heb je zo'n startkwalificatie nodig om een tussenjaar nemen.
Kiezen voor een tussenjaar is een heel persoonlijke keuze en het moet bij je passen. Je kiest ervoor omdat jij dat wilt en omdat het goed voor jou is. Je gaat niet op reis, omdat je vriend of vriendin graag wilt dat je meegaat. Een tussenjaar kan bijdragen aan meer zelfinzicht.
De kwalificatieplicht zegt dat jongeren zonder startkwalificatie tot hun achttiende verjaardag onderwijs moeten volgen. Een zeventienjarige leerling met een startkwalificatie hoeft niet meer naar school. Een startkwalificatie is een diploma op havo- of vwo-niveau of een diploma van niveau 2 van het mbo of hoger.
Als je 18 jaar bent geworden dan val je niet meer onder de leerplichtwet. Dit betekent niet dat je zo maar weg kunt blijven van school. Als je geen geldige reden hebt en je blijft toch weg dan is dit ongeoorloofde afwezigheid.
De richtlijn voor strafvordering strafrechtelijke aanpak schoolverzuim, gaat uit van zo'n 100 euro per dag dat een kind van school wordt gehouden.Er geldt een maximum van 600 euro per gezin voor één week en 900 euro per gezin bij twee weken. Bij herhaling van luxe verzuim worden de boetes hoger.
Leerlingen tussen 16 en 18 jaar mogen alleen stoppen met school, als zij een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 en hoger) hebben. Is dat niet zo? Dan geldt de kwalificatieplicht. Dit betekent dat uw kind een voltijdopleiding moet volgen.
Tussenjaar nemen: trends en cijfers
In het jaar 2020 was dat 14,4% (Bron CBS). Van alle scholieren die een vwo diploma behaalden in het jaar 2019 was 18,2 % op 1 oktober van het aansluitend collegejaar niet ingeschreven bij een instelling voor hoger onderwijs, mbo of vavo. In het jaar 2020 was dat 14,1% (Bron CBS).
Een tussenjaar duurt over het algemeen een volledig studiejaar. Dit betekent dus dat je pas na de zomervakantie van het volgende schooljaar (weer) gaat studeren. Hoe je dit tussenjaar invult bepaal je zelf.
Met het nemen van een tussenjaar maak je stappen in je persoonlijke ontwikkeling en kun je het gevoel krijgen dat je controle hebt op je leven. Doordat je in je tussenjaar tijd kunt besteden aan je studiekeuze en deze heel bewust maakt, verklein je de kans op een verkeerde studiekeuze.
Met een tussenjaar doe je een jaar even geheel iets anders in plaats van studeren. Veel jongeren nemen een tussenjaar tussen het behalen van hun vmbo, havo of vwo diploma en het starten van een nieuwe mbo, hbo of wo opleiding.
Wat isTussenjaar
Je kunt dat jaar gebruiken om je verder te ontwikkelen. Dat doe je bijvoorbeeld door te gaan reizen, vrijwilligerswerk (in het buitenland) te gaan doen, werkervaring op te doen, een nieuwe taal te leren of een studiekeuzeprogramma te volgen. Dit kan allemaal helpen bij het maken van je studiekeuze.
Een tussenjaar is een jaar tussen (meestal) twee opleidingen, waarin men iets geheel anders doet. Een tussenjaar is bedoeld om de horizon te verbreden en ideeën op te doen voor een studiekeuze of een nieuwe baan.
Als je 18 jaar bent, ben je niet meer leerplichtig en hoef je niet naar school. Ook niet als je nog geen startkwalificatie hebt: een diploma op minimaal niveau mbo-2, havo of vwo (art. 1 onder f Lpw). Want op je 18e verjaardag vervalt ook de kwalificatieplicht (art.
Lukt het een student vanwege bijzondere omstandigheden niet om binnen 10 jaar het diploma te behalen? Dan kan de student een verlenging van de diplomatermijn aanvragen.
Wil een student écht stoppen, dan is het slim te stoppen met de studie voor 1 februari. Als je voor 1 februari de studiefinanciering stopzet hoef je de aanvullende beurs, als je die kreeg, niet terug te betalen. Ook je OV kaart hoef je niet terug te betalen.