Volkoren toppers Het brood van Bakkerij 't Stoepje is op markten door heel Nederland te vinden. 'Erg lekker brood', zo vat een van de proevers het samen. Het bevat flink wat vezels en zit qua zoutgehalte op de norm. Dit brood werd samen met het brood van Bakker Ammerlaan het lekkerst gevonden.
Onderzoeksbureau GfK heeft Jan Linders Supermarkten uitgeroepen tot de Beste supermarkt in Brood. Consumenten beoordeelde de broodafdeling van de supermarkt met een 7,65. Het is de vijftiende keer dat de supermarktketen de ranglijst aanvoert. De beste broodafdeling is onderdeel van het het GfK Versrapport 2020.
Volkoren- en bruinbrood bevatten veel goede voedingsstoffen. Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt.
Volkorenbrood is nog altijd de populairste broodsoort van ons land. Volgens de Consumentenbond koop je het allerlekkerste volkorenbrood van Nederland bij Bakkerij 't Stoepje en Bakker Ammerlaan. Beide haalden een 7,3 in de test.
Is het brood uit de supermarkt even gezond als dat van de Warme Bakker? Als je dezelfde broodsoort kiest, bijvoorbeeld volkoren, blijft de voedingswaarde gelijk.
Omdat in volkorenbrood de hele graankorrel verwerkt is, krijg je ál die stoffen binnen als je het eet. En precies daarom is het de meest gezonde variant. Of je nu tarwe, spelt of rogge kiest, gemaakt met gist of met desem… Wie voor gezond wil gaan, kan het dus beste volkoren kiezen.
Er zijn maar liefst drie soorten afbakbroodjes die meer dan 6 gram vezels bevatten en dus vezelrijk zijn. Dit zijn de AH Liefde & Passie Volkoren broodjes (8,5 gram), AH Biologisch Robuust volkoren broodjes (8,0 gram) en de AH Kampioentjes (6,5 gram). Dit maakt deze drie soorten een gezonde keuze.
Lidl Nieuwsbrief
Alles van onze Warme Bakker wordt gemaakt van alleen de beste ingrediënten. Mede daardoor is ons fijne volkorenbrood door BNN-VARA Kassa als BESTE GETEST!
De volkorenboterham is op dit moment de meest favoriete broodsoort van Nederland. Dit blijkt uit recent onderzoek van onderzoeksbureau GfK in opdracht van het Nederlands Bakkerij Centrum. De volkorenboterham vervangt hiermee de bruine boterham (tarwe boterham) die jarenlang het meest gegeten broodproduct was.
FABEL: grof volkoren is gezonder dan fijn volkoren
Geen verschil dus. Het enige wat een klein voordeel zou kunnen zijn van grof volkoren is dat er nog hele korrels in het brood zitten. Dit dwingt je om beter te kauwen en rustiger te eten. Dit is goed voor de vertering en het is goed om bewust te eten.
Bakker Juan Manuel Moreno nam dertien jaar geleden de familie bakkerij Pan Piña in Malaga over. Hij richt zich tot een exclusief clientèle, met als uitschieter een brood dat maar liefst 1.480 euro kost.
Wit brood bevat voornamelijk snelle koolhydraten, dus dat kun je beter schrappen uit je voeding. Volkoren brood bevat daarentegen langzame koolhydraten en dat zorgt voor een lang verzadigd gevoel. Volkoren brood gaat daarom uitstekend samen met afvallen, want het zorgt ervoor dat je langer vol zit en dus minder eet!
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
Deze rustieke broden worden op ambachtelijke wijze gemaakt met alleen de beste natuurlijke ingrediënten. Zo gebruiken we Nederlandse tarwe, gemalen door een molen in het Groninger land. Zo weten we precies bij welke boeren deze tarwe is verbouwd. Hierdoor houden we de voedselketen kort en duurzaam.
Voor brood zijn grenswaarden opgesteld voor natrium, verzadigd vet, mono- en disachariden en vezelgehalte. Het best scorende meergranenbrood in de supermarkt is het donker meergranen van de Lidl. Dat blijkt uit een test van de Consumentenbond. Lidl durft als enige een stuk minder zout te gebruiken.
De broden zijn gebakken van Nederlandse tarwe. De tarwe wordt gemalen door de Waddenmolen in het Groningse Uithuizermeeden. Het meel wordt vervolgens door drie Nederlandse bakkerijen gebruikt als basis voor het Bakkersgoud-brood. Volgens Aldi ontstaat zo een korte, transparante en duurzame keten.
Smaak, veel vezels, voedzaam en gezond zijn redenen waarom mensen brood in hun boodschappenmandje leggen. Prijs en gemak zijn in hun keuze minder relevant.
Egypte wordt meestal aangeduid als de oorsprong van gerezen brood. De eerste broden werden gemaakt door spontane fermentatie, net zoals bij het eerste bier. Het bewust gebruiken van zogenaamde 'starters', gist, zuurdesem of bier, kwam later. Archeologisch is aangetoond dat brood ouder is dan de landbouw.
Maar liefst 92% van de Nederlanders van vijftien jaar en ouder eet op een gemiddelde dag brood. Veruit het meeste brood wordt gegeten tijdens de lunch, gevolgd door het ontbijt. 74% van de Nederlanders eet brood bij de lunch, 50% eet brood bij het ontbijt.
Het brood wordt gebakken door BakkerijHolland. Die brengt de retourbroden naar mengvoerfabrikant Nijsen/Granico. Zij verwerken dat vervolgens in het kippenvoer dat gegeten wordt door de kippen van Kipster. En de eieren van deze kippen worden enkel bij Lidl verkocht aan consumenten.
Op die manier werkt ALDI aan korte, transparante en duurzame ketens. De tarwe wordt vervolgens door drie Nederlandse bakkerijen gebruikt als basis voor het Bakkersgoud brood. Een van die bakkers is Bakkerij Faber uit het Drentse Hoogeveen.
Vikorn-brood is exclusief te koop via ambachtelijke bakkerswinkels en niet via de supermarkt. Sommige bakkers hebben een Vikorn deursticker. Zoek een bakker bij jou in de buurt.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels. En dat hebben je darmen nodig, zeker in geval van verstopping.
Brood is echt een basisproduct. Lekker, gezond van samenstelling en daardoor een goede basis voor elke maaltijd. Niet voor niets beveelt het Voedingscentrum aan veel brood te eten: 4-5 sneetjes per dag voor volwassen vrouwen en 6-8 sneetjes per dag voor volwassen mannen (19-50 jaar).
Gewicht verliezen kan prima met brood. Brood bevat voedingsvezels en andere voedingsstoffen, terwijl het tevens de koolhydraten levert die je iedere dag nodig hebt als brandstof. Kies bij voorkeur de broodsoorten met veel vezels, deze geven je een prettig, verzadigd gevoel en zijn goed voor je stoelgang.