Het verloren gegane steunweefsel (bot) zal zich helaas niet of nauwelijks herstellen. Tijdens de genezing kan het tandvlees zich terug gaan trekken en de tandhalzen worden soms (tijdelijk) gevoelig door de behandeling. De patiënt moet elke dag de mondhygiëne goed uitvoeren om herinfectie van de pockets te voorkomen.
Tandplak en tandsteen in de verdiepte pockets kunt u zelf niet meer verwijderen. Daarom zal de mondhygiënist dit voor u doen. Door de combinatie van een goede mondhygiëne en de gebitsreiniging verdwijnt de ontsteking meestal en hecht het gezonde tandvlees weer vast aan de tanden en kiezen.
U kunt kiezen uit behandelingen voor reductie of regeneratie van de parodontale pocket voor het vormen van bot en tandvlees. Bij deze behandelingen worden bacteriën verwijderd en wordt de diepte van de pocket chirurgisch verminderd zodat er minder bacteriën kunnen groeien.
Tandvleespockets zijn helaas nauwelijks te herstellen, de behandeling richt zich op het verminderen van de ontsteking. Pijnklachten zijn 'gelukkig' zelden aanwezig. Je kunt pockets bij de tanden voorkomen en een halt toeroepen door dagelijks gebruik van interdentale ragers.
Helaas kan teruggetrokken tandvlees niet meer vanzelf terugkomen. Weefsel wat weg is blijft weg en zal niet meer aangroeien. Het is erg belangrijk om uw gebit goed schoon te houden. Tandhalzen komen bloot te liggen door terugtrekkend tandvlees.
Wanneer het tandvlees te ver is teruggetrokken en je veel pijnklachten ervaart, kan een tandvleesherstellende behandeling nodig zijn door een parodontoloog. Bij de zogenaamde 'Pinhole-methode' wordt er een gaatje gemaakt in het tandvlees en met een haakje wordt het tandvlees van binnenuit naar beneden geduwd.
Wanneer u altijd te hard poetst of een verkeerde poetsmethode en/of tandenborstel gebruikt, dan kan het tandvlees zodanig beschadigd raken dat het terugtrekt. Ook tandvleesontsteking, parodontitis, kan zorgen voor teruggetrokken tandvlees. Soms zijn de wortels van de voortanden bedekt met een dun laagje bot.
Bij implantaten zijn de pockets vaak dieper en wordt meestal de grens van 6mm aangehouden, waarbij er nog sprake kan zijn van een gezonde pocket. Bij natuurlijke tanden en kiezen is er bij een pocket van 6 mm of dieper, wel sprake van een ernstige situatie.
Parodontitis voorkomen is beter dan genezen
Als de tandvleesontsteking eenmaal is uitgebreid (parodontitis) dan geneest het tandvlees niet langer vanzelf. Dit wil u natuurlijk voorkomen. Het is belangrijk om uw mond goed schoon te houden.
Dit ontstaat wanneer bacteriën de kans krijgen zich op te hopen rond tanden en kiezen en zo tandplaque vormen langs de tandvleesrand en in de zogenaamde tandvlees-pocket. Dit is een bestaande ruimte tussen tandvlees en tand van 1- 3 mm diep (een beetje vergelijkbaar met de ruimte onder een nagel).
Kaakbot herstellen
De hoeveelheid kaakbot neemt af, zodra u een tand of kies bent verloren of als u last heeft van tandvleesontstekingen. Er zijn verschillende mogelijkheden het kaakbot weer op te bouwen. In sommige gevallen kan de implantoloog de botopbouw tegelijk doen met de plaatsing van het implantaat.
Kleine wondjes hebben ongeveer 5-7 dagen nodig om te genezen, ook al is er sprake van een aft. De pijn gaat meestal na één dag vanzelf weer over. Na een tandextractie of implantatie heeft het tandvlees (gingivale slijmvlies) 10 tot 15 dagen nodig om te genezen.
Je kunt ontstoken tandvlees snel genezen, maar het heeft je dagelijkse aandacht nodig. Met de juiste mondverzorging zou je binnen 14 dagen resultaat moeten boeken. Als je het negeert, kan deze veelvoorkomende vorm van tandvleesontsteking overgaan in parodontitis.
Deze ruimtes noemen we pockets. Het verschil met gingivitis is dat parodontitis niet omkeerbaar is. Alle ontstane schade is daarom blijvend. De behandeling van parodontitis is beschreven in het paro-protocol.
Bij parodontitis en peri-implantitis hebben zich diepe zakjes (pockets) gevormd tussen het tandvlees en de tanden, waarin zich veel bacteriën ophopen. De bacteriën onder het tandvlees veroorzaken een ontsteking en via dit wondoppervlak komen constant bacteriën en ook ontstekingsproducten in de bloedbaan terecht.
Daarom wordt Vitis Gezond Tandvlees Tandpasta vaak aanbevolen aan mensen die parodontitis hebben, een groot risico lopen om het te ontwikkelen of er juist van zijn genezen (om terugval te voorkomen). Een andere goede fluoridetandpasta speciaal tegen tandvleesproblemen is Parodontax Dagelijkse Fluoride Tandpasta.
Vezels – Vezels kunnen de parodontitis verminderen. Volkorenbrood is een goede bron van vezels. Vitamine D – Vitamine D bevordert de opname van calcium en zorgt voor minder gevoeligheid voor tandvleesontsteking. Vitamine D kan je opdoen door buiten te zijn.
Eerste bezoek bij de tandarts- parodontoloog
De ruimte tussen de tanden en het tandvlees wordt gemeten (parodontiumstatus). Er wordt gekeken hoe erg het tandvlees bloedt en in hoeverre het tandvlees teruggetrokken is. Om te zien of de ontsteking het kaakbot heeft aangetast worden er röntgenfoto's gemaakt.
Goede mondhygiëne en professionele reiniging
Om parodontitis te genezen of voorkomen, is het belangrijk dat u ook zelf een steentje bijdraagt. Dit doet u door er een goede mondhygiëne op na te houden. Zo kunt u de tandplak op uw tanden goed verwijderen en voorkomt u dat er een ontsteking ontstaat.
IS DE BEHANDELING PIJNLIJK? Het meten van de pockets en het reinigen van de tanden en kiezen kan gevoelig zijn. U kunt daarom kiezen voor een verdoving. Onze zorgverleners nemen uitgebreid de tijd om de behandeling zo comfortabel mogelijk te laten verlopen.
Mondspoeling: spoel 2 maal per dag uw mond gedurende 1 minuut met 10 ml vloeistof. Spuug de vloeistof daarna uit. Slik niet door.
Tandplaque is de grootste boosdoener bij het ontstaan van tandbederf of tandvleesontsteking. Flossen helpt, maar de meeste mensen doen het niet goed. Flossen van tanden en kiezen, zoals veel mensen dat doen, verwijdert de tandplaque niet goed.
Vitis Gezond Tandvlees Tandpasta geeft voldoende zorg aan uw tandvlees. Als u last heeft van tandvleesproblemen, zoals kwetsbaar of teruggetrokken tandvlees, dan kan Vitis Gezond Tandvlees tandpasta helpen bij het herstellen van uw tandvlees.
Terugtrekkend tandvlees doet niet alleen afbreuk aan uw stralende glimlach, maar kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Hierbij kunt u denken aan een verhoogd risico op hartproblemen. Voordat het erger wordt, is het daarom uitermate belangrijk dat u dit proces een halt toeroept.
Symptomen van Vitamine D tekort
Zo zorgt deze vitamine ervoor dat de juiste mineralen uit voeding worden opgenomen en ingebouwd kunnen worden in het gebit. Enkele symptomen die opspelen bij een tekort aan vitamine D zijn: Vaak gaatjes in tanden/kiezen. Tandvleesontsteking.