Met dienstjaren of diensttijd wordt bedoeld: de periode waarover pensioenopbouw mogelijk is. Het aantal dienstjaren is gerelateerd aan het parttimepercentage. Als iemand 100% werkt, zal ieder gewerkt jaar als 1 dienstjaar tellen. Indien een werknemer voor 50% werkt, telt een gewerkt jaar als 0,5 dienstjaar.
Het aantal jaren dat u meedoet aan een pensioenregeling. U bouwt dan pensioen op. Dienstjaren worden ook wel deelnemingsjaren genoemd.
De indiensttredingsdatum is de datum waarop de werknemer bij de werkgever is begonnen met werken, mogelijk eerst op grond van een tijdelijk contract. Als de werknemer eerder bij de werkgever heeft gewerkt, bijvoorbeeld als uitzendkracht, is het van belang of in dat eerdere contract de aard van de arbeid gelijk is.
Fictief arbeidsverleden
Uw fictieve arbeidsverleden bestaat uit de jaren vanaf het jaar dat u 18 werd tot en met 1997. Het maakt daarbij niet uit of u in die periode wel of niet gewerkt heeft.
De formule is als volgt: Deel het wekelijkse arbeidsstelsel door 38 (uur) en vermenigvuldig dat getal met het aantal dagen waarop de medewerker recht heeft volgens zijn anciënniteit. Bijvoorbeeld: 18 uur/38 uur = 0,47 x 3 dagen = 1,41 dagen.
Geldelijke anciënniteit
Dit is het aantal jaren dat je hebt gewerkt vanaf de eerste werkdag. Dit is dus je beroepservaring. Opgelet: Heb je beroepservaring elders in de openbare sector opgebouwd?
Onder anciënniteit verstaat de wetgever de periode gedurende dewelke de werknemer ononderbroken in dienst is geweest bij dezelfde onderneming. De hogere rechtspraak heeft daar in de loop der jaren aan toegevoegd dat je 'onderneming' breed moet zien. Dat wil zeggen: je moet het op groepsniveau bekijken.
Op zijn minst kunnen werkgevers uw arbeidsverleden controleren met betrekking tot functie en functieomschrijving, uw begin- en einddatum voor elke functie en uw salarisgeschiedenis op locaties waar het wettelijk is om te vragen .
Bekijk en controleer de gegevens over uw arbeidsverleden en loon in het verzekeringsbericht via Mijn UWV. U kunt het verzekeringsbericht ook gebruiken voor de aanvraag van een hypotheek of lening. Om de gegevens te bekijken moet u inloggen op Mijn UWV. Hiervoor heeft u uw DigiD nodig.
Via de Belastingdienst krijgen wij gegevens over arbeidsverleden en loon. Wij gebruiken deze gegevens bijvoorbeeld om de duur en hoogte van een uitkering te berekenen. U kunt een overzicht van uw gegevens bekijken via Mijn UWV bij 'Persoonlijke gegevens'. Dit overzicht heet het verzekeringsbericht.
'Dienstjaren' of 'diensttijd' zijn twee woorden voor hetzelfde en geeft de periode aan dat je bij deze werkgever in dienst bent. Hoe meer dienstjaren, hoe hoger je pensioen. Het beginpunt waarop je dienstjaren gaan tellen is vaak (maar niet altijd) de datum waarop je in dienst kwam bij je werkgever.
Rechtsvoorgangers en de loonstrook
In de basis gaan bij een overgang van onderneming alle rechten en plichten mee over naar de nieuwe werkgever dus ook de anciënniteitsdatum, met andere woorden de datum waarop de werknemer bij de rechtsvoorganger in dienst is getreden.
Bij een 25-jarig jubileum bedraagt de gratificatie 70% van de berekeningsgrondslag (afgerond op een veelvoud van 2,50 euro). Volgens het voorbeeld hierboven ontvangt is 70% van 2.909,25 euro = 2.036,48 euro. Dit bedrag wordt afgerond op 2.037,50 euro.
Opleidingsdocumenten. (Oude) arbeidscontracten of brieven van aanstelling. (Oude) loonstroken. De personeelsadministratie van de huidige werkgever.
Bij de berekening van de transitievergoeding is uw brutoloon het uitgangspunt. Dit is het brutoloon dat u in uw contract hebt afgesproken. Uw loon kan lager zijn geweest door bijvoorbeeld ziekte of verlof. Dit heeft geen invloed op het voor u geldende brutoloon.
Als een werknemer 25 of 40 jaar in dienst is, mag u als werkgever onbelast een jubileumgratificatie geven. De onbelaste jubileumuitkering bedraagt maximaal de hoogte gelijk aan een bruto maandloon inclusief 1/12de vakantietoeslag.
Om aanspraak te kunnen maken op een WW uitkering dien je minstens 26 weken van de laatste 36 te hebben gewerkt. De duur van de uitkering wordt bepaald door je arbeidsverleden. Bij het UWV betekent de term arbeidsverleden dus: de tijd dat je aaneengesloten gewerkt hebt voordat je werkloos werd.
Feitelijk arbeidsverleden
Hoeveel uur je gewerkt hebt en of je het hele jaar hebt gewerkt maakt niet uit. Het jaar waarin je werkloos wordt, telt niet mee. Vanaf 1 januari 2013 wordt niet meer naar dagen gekeken, maar naar uren. Een jaar telt mee als je dat jaar minimaal 208 uur hebt gewerkt.
De jareneis, ook wel de 4-uit-5-eis genoemd, houdt in dat je in de 5 kalenderjaren voorafgaand aan het jaar van je ontslag, gedurende minimaal 4 jaar gewerkt moet hebben. Ieder jaar aan arbeidsverleden levert in principe 1 maand WW-uitkering op.
Sommige werkgevers kunnen je ook vragen om een gedetailleerde lijst van elke werkgever waar je de afgelopen vijf of tien jaar voor hebt gewerkt. In dit geval is het noodzakelijk dat je echt alles noemt, omdat het bedrijf waarschijnlijk al je referenties controleert.
Screening is een hulpmiddel om de risico's te beperken. Voor bepaalde functies (bijvoorbeeld in de kinderopvang) is screening zelfs wettelijk verplicht. Screening houdt in dat een werkgever informatie opvraagt over een sollicitant of werknemer om zo een inschatting te maken van zijn integriteit.
Het lijkt steeds vaker voor te komen: werkgevers die vragen om een salarisstrook van de huidige of meest recente werkgever. Voor de werkgever handig, want hij kan in een oogopslag zien wat het bruto maandsalaris van de sollicitant is en daar zijn salarisvoorstel op baseren.
Diensten als vastbenoemd personeelslid worden gerekend vanaf het begin tot het einde van een ononderbroken periode van dienstactiviteit, met inbegrip van alle vakantieperiodes. Tijdelijke diensten worden met 1,2 vermenigvuldigd. Vakantieperiodes tellen niet mee.
Hoe hoger je anciënniteit, hoe langer de opzeggingstermijn die moet gerespecteerd worden. Dit geldt zowel wanneer je ontslagen wordt als wanneer je zelf ontslag neemt. Daarnaast kan jouw anciënniteit ook van belang zijn voor de berekening van je loon, extra vakantiedagen of andere voordelen.
Anciënniteitsvoorwaarde. Om recht te hebben op een landingsbaan moet de werknemer een anciënniteit hebben van 24 maanden in de onderneming. Dit betekent dat de werknemer verbonden moet zijn geweest met zijn werkgever door een arbeidsovereenkomst gedurende de 24 maanden die de kennisgeving voorafgaan.