Als je de kraan gebruikt en het water loopt in de afvoerpijp, op deze manier, en je doet daarna de kraan weer dicht dan loopt er een heleboel naar het riool. Er blijft in de bocht van de zwanenhals een heleboel water staan en dat zorgt ervoor dat de vieze luchtjes uit het riool worden tegengehouden.
“Een waterslot, zwanenhals of sifon, is een instrument dat het mogelijk maakt om twee gassen door een vloeistof van elkaar gescheiden te houden mits er geen al te groot drukverschil tussen bestaat.
Een sifon, ook wel waterslot genoemd, zorgt ervoor dat er geen vieze geuren uit de afvoer kunnen ontsnappen. Sifons zitten namelijk tussen het afvoergat van een wastafel, badkuip of douchebak en de riolering in. Doordat er wat water in blijft zitten, komen de luchtjes van het riool niet in je huis terecht.
Een sifon houdt nare geurtjes tegen doordat er water wordt vastgehouden in de sifon waar de luchtjes niet doorheen kunnen komen. Een sifon is bevestigd tussen het aangesloten toestel en de riolering. Een sifon wordt bijvoorbeeld aangesloten op een wastafel, douche, toilet of bad.
De functie van een sifon is dus het weghouden van stank. Door de vorm die de sifon heeft blijft er altijd een laag water in liggen. Dat water zorgt ervoor dat de rioollucht niet het huis in komt. Soms helpt de sifon ook bij het opvangen van vuil zodat deze niet rechtstreeks het riool in loopt.
Algemeen beantwoorder. Een beluchter altijd zo hoog mogelijk onder een wastafel, keuken etc plaatsen.
Het voornaamste doel van een beluchter op de afvoer is het voorkomen van stank in huis. U moet er niet aan denken, dat de geur uit de afvoerleiding in de ruimtes van uw woning blijft hangen. Vergelijk het met een verstopte afvoer! Vaak brengt zo'n verstopping ook een nare rioolgeur met zich mee.
Beluchter voorkomt stankoverlast
Als er onderdruk ontstaat kan een sifon - die dient als stankafsluiter - (deels) leeg getrokken worden. Hierdoor ontstaat er een open verbinding met de riolering. De rioollucht trekt dan door de leegstaande sifons door je woning of bedrijfspand.
Hier kan bijvoorbeeld een scheur inzitten, of een rubbertje tussen de aansluiting kan niet meer goed zitten. Sifons lopen dus onder constructies of andere waterwegen door, en kunnen bijvoorbeeld een verzakking veroorzaken mag dit misgaan.
Een sifon, ook wel zwanenhals of waterslot genoemd, wordt gebruikt als stankafsluiter om nare geuren uit het riool te voorkomen. Dit universele sifon wordt gebruikt voor gootste... Een sifon, ook wel zwanenhals of waterslot genoemd, wordt gebruikt als stankafsluiter om nare geu...
Daarom wordt er als vuistregel gezegd dat een afvoer van een wasmachine niet hoger geplaatst mag worden dan de hoogte van de wasmachine zelf. Met andere woorden, plaats je de afvoer op een hoogte tussen 60 cm en maximaal 1 meter van de vloer.
Inderdaad, voor de afvoer van je wasmachine krijg je een sifon. De kans is wel groot dat het water bij de aansluiting van de CV naar buiten spuit. Via die buis komt de stank van het riool ook naar buiten. Ik denk dat er misschien wel meer vuil in het horizontale deel van de buis achter kan blijven.
Een sifon is een stankafsluiter bij bijvoorbeeld een wastafel die berust op het feit dat een waterslot een pijp luchtdicht afsluit. Meestal heeft de sifon de vorm van een zwanenhals zodat er onder normale omstandigheden altijd water in de hals blijft staan.
De sifon op de afvoer aansluiten
Schuif eerst de wartel over de afvoerbuis van 32 mm of 40 mm en vervolgens de knelring. Steek de buis zonder lijm in de uitgang van de sifon (minimaal 2 cm) en duw de wartel en de ring richting de sifon. Draai de wartel stevig aan. Hierdoor komt de afvoerbuis klem te zitten.
Albert Giblin ontwierp in 1819 een model dat erg lijkt op het huidige, zonder klep in de pot. In 1849 produceerde Thomas Twyford de eerste toiletten van keramiek.
Een beluchter is nuttig om onderdruk in de leiding te voorkomen tijdens het doorspoelen. Een ontluchter kan nuttig zijn in geval er iets mis is met het rioleringsstelsel waardoor er overdruk zou kunnen ontstaan met bijvoorbeeld sputterende of verstopte wc's tot gevolg.
Zorg dat de beluchter bereikbaar blijft om deze indien nodig te kunnen reinigen. Met de lucht kunnen vuildeeltjes worden meegezogen, die ervoor kunnen zorgen dat het klepje niet meer goed sluit. Gebruik een beluchter met dezelfde diameter als de buis. Zet dus geen 50 mm beluchter op een 110 mm buis.
Dit gebeurt via een systeem waarbij een ontluchtingspijp op de riolering is aangesloten. Deze loopt vervolgens naar het dak van de woning waar de lucht wordt vrijgelaten. De reden dat de uitlaatpijp voor een riolering ontluchten op het dak zit, is dat een vies ruikende lucht uit het systeem gelaten moet worden.
Om te voorkomen dat de vieze lucht uit een afvoer omhoogkomt, heeft uw huis een speciaal systeem voor de ontluchting van de riolering. Dit systeem is aangesloten op een ontluchtingspijp op het dak. Hieruit zal de vies ruikende lucht ontsnappen en in de atmosfeer verdwijnen zonder dat iemand hier last van heeft.
De diameter van het ontluchtingskanaal en van de dakdoorvoer is ongeveer een 70mm. Voor standleidingen waar veel leidingen op toekomen voorziet men dezelfde diameter als de standleiding diameter 110.
Water heeft lucht nodig om af te voeren en deze lucht wordt onttrokken aan de beluchting van het rioolstelsel. De beluchter van het riool kan verstopt raken, waardoor de vieze lucht zich door een wasbak of wasmachine-aansluiting verspreid.
De lucht die uit het rioleringssysteem gelaten moet worden, die ruikt natuurlijk niet erg lekker. Door de rioleringsbuizen wordt immers ook uw ontlasting afgevoerd. Het is de reden dat bij de riolering ontluchten de lucht naar het dak wordt geleid.
De beluchter in de wasmachinekraan voorkomt dat er een vacuüm ontstaat, wanneer er onverhoopt in de straat een waterleiding springt. De leidingen in de straat lopen dan leeg en zuigen lucht en water uit de leidingen in de woning.
De rioolbeluchters zijn voorzien van een klep. In een normale situatie blijft deze gesloten. Indien er onderdruk optreedt in de binnenriolering, opent deze klep om vervolgens lucht in de riolering te zuigen. Hierdoor verdwijnt de onderdruk.