Kleptomanie is een
Het merendeel van de kleptomanen ontwikkelt een sterke voorkeur voor een bepaald type voorwerp. Sommige mensen met kleptomanie stelen uit winkels, anderen stelen bij kennissen of pikken dingen die ze toevallig zien liggen.
Mannen stelen om voor hun gezin te zorgen
Beschaamd omdat ze zich iets niet kunnen veroorloven, nemen ze het gewoon mee. Als ze worden betrapt, rechtvaardigen ze de diefstal door te zeggen dat ze doen wat nodig is om in hun levensonderhoud te voorzien.
Iemand met kleptomanie wordt een 'kleptomaan' genoemd. Een kleptomaan steelt niet uit armoede of een gebrek aan spullen. Ook heeft een kleptomaan geen behoefte aan snoep.
Snijden onder een hoek van ongeveer 45° is het best. Op deze wijze gaat het snijden het soepelst en hoeft er niet veel kracht gezet te worden. De wond is dan mooi glad en schoon. Recht op de steel snijden plet de steel te veel en geeft veel meer schade.
Wat is kleptomanie? Kleptomanie is een stoornis in de impulsbeheersing, waarbij iemand de drang om te stelen niet kan weerstaan. Tegen de impuls om te stelen kan diegene zich niet verzetten. Iemand die dit gedrag vertoont wordt een kleptomaan genoemd.
Als u aangehouden bent wegens winkeldiefstal, dan wordt u vervolgd. U krijgt dat een taakstraf, geldboete of gevangenisstraf opgelegd. Als u voor de eerste keer vervolgd wordt voor een eenvoudige diefstal, krijgt u meestal een boete en soms een voorwaardelijke vrijheidsstraf.
Een eenvoudige diefstal heeft een maximale straf van vier jaar detentie (in de gevangenis) of een geldboete van maximaal €18.500,-. Er hoeft niet altijd sprake te zijn van een boete of een gevangenisstraf, de rechter mag ook een werkstraf opleggen. Voor gekwalificeerde diefstal staat een hogere straf.
Diefstal, mishandeling en rijden onder invloed zijn voorbeelden van misdrijven. Openbare dronkenschap en onverzekerd rijden zijn voorbeelden van overtredingen. Ook grove snelheidsovertredingen en ernstige verkeersovertredingen kunnen strafrechtelijk worden afgehandeld.
Dieven maken het vaakst laptops en telefoons buit. Maar ze stelen ook auto-onderdelen, zoals airbags, een autostuur of wielen. Gelukkig kun je zelf veel doen om diefstal van je auto of van spullen uit je auto te voorkomen.
Diefstal wordt gezien als een zwaar delict: een misdrijf (en geen overtreding). De maximumstraf is dan ook niet mild: er kan maximaal vier jaar gevangenisstraf opgelegd worden of een geldboete van de vierde categorie (zo'n 20.000 euro). De rechter heeft bij diefstal ook de mogelijkheid om een taakstraf op te leggen.
Stelen op deze leeftijd kan allerlei oorzaken hebben. Bijvoorbeeld omdat je kind bij de groep wil horen, jaloers is op iets van een ander kind, niet goed kan delen, grenzen wil verkennen, aandacht wil trekken of te weinig toezicht heeft. Wat de oorzaak ook is, stelen op deze leeftijd is iets om direct aan te pakken.
Kom je niet tot actie naar je collega toe, dan kun je het incident bespreken met de vertrouwenspersoon van je organisatie. Deze kan met je meedenken, en je helpen met de te zetten stappen.
Een behandeling die een psycholoog vaak voorstelt bij kleptomanie is cognitieve gedragstherapie. Bij deze therapie ga je samen met een psycholoog na welke gedachten ervoor zorgen dat je gaat stelen.
Boete voor jongeren vanaf 12 jaar
Jongeren vanaf 12 jaar kunnen een boete krijgen als ze een strafbaar feit plegen. Bijvoorbeeld voor vernieling of als zij zwartrijden in het openbaar vervoer. De officier van justitie bepaalt de hoogte van de boete. Bij ernstigere overtredingen doet de rechter dat.
In artikel 310 wetboek van strafrecht staat uitgelegd wat diefstal is: “Hij die enig goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort wegneemt, met het oogmerk om het zich wederrechtelijk toe te eigenen“.
Bewijs van diefstal
Bewijsmiddelen kunnen bijvoorbeeld zijn getuigenverklaringen of camerabeelden. De werkgever doet er verstandig aan werknemer eerst zijn reactie te vragen op de geconstateerde feiten. Mogelijk is er een andere verklaring voor het meenemen van geld of goederen en geen sprake van diefstal.
Misdrijven komen altijd op uw strafblad, zoals diefstal of mishandeling. Ook als de rechter u vrijspreekt. Voor overtredingen krijgt u soms een strafblad.
Doe aangifte van diefstal bij de politie
Er zijn een paar manieren om aangifte te doen als je bent bestolen: Online: doe aangifte op de website van de politie. Telefonisch: bel de politie via 0900-8844. Op een politiebureau bij je in de buurt.
Diefstal in de wet
Diefstal is het in het stelen van een goed. Het gaat om het wederrechtelijk toe-eigenen van dat goed. Diefstal is strafbaar gesteld in artikel 310 Wetboek van Strafrecht. In de artikelen 311 en 312 Sr.
Stelen is meestal een symptoom van een verslaving, maar het kan dus ook de verslaving zijn. Als je kijkt naar het nieuws zie je vaak dat er gestolen wordt om een andere verslaving te kunnen betalen. Stelen is natuurlijk een activiteit die veel spanning met zich meebrengt.
Vooral versproducten als aardappelen, groente en fruit, en ook brood worden veel gestolen. Een deel van de stijging van het totaalbedrag is te verklaren doordat de producten die gestolen worden een stuk duurder zijn dan een jaar eerder.
Wanneer u wordt verdacht van winkeldiefstal, dan krijgt u naast de boete of de gevangenisstraf ook een aantekening op uw strafblad. In beginsel blijft deze aantekening bij een veroordeling twintig jaar in uw strafblad staan.