Wegverkeer, huishoudens, de industrie en de landbouw zijn in ons land de belangrijkste bronnen van luchtvervuiling. Van alle ongezonde deeltjes in de lucht veroorzaken fijnstof, stikstofdioxide (NO2) en ozon (zomersmog) de meeste schade aan de gezondheid.
Dat speelt vooral in Azië en Afrika. Die twee continenten zijn goed voor bijna 93 procent van de verloren levensjaren door luchtvervuiling. Met name het zuiden van Azië is ernstig vervuild. Bangladesh, India, Nepal en Pakistan bezetten de top vier van landen met de meeste luchtvervuiling.
In Nijmegen en Amsterdam is de luchtkwaliteit het slechtste. Ook Europees gezien scoort Groningen goed, maar de schoonste lucht wordt ingeademd door de inwoners van het Zweedse Umeå. In de Poolse stad Nowy Sacz is de slechtste luchtkwaliteit van Europa gemeten.
Welk gebied in Nederland is het meest vervuild? De hoogste concentratie fijnstof in Nederland komt voor rondom de Randstad en Noord-Brabant. Dit is voornamelijk te wijten aan de drukke snelwegen, de grootschalige industrieën en de hoge bevolkingsdichtheid.
Vier van de vijf steden met de slechtste luchtkwaliteit zijn Italiaans. Het land is, na Polen, de grootste uitstoter van fijnstof in Europa. Beide landen zijn samen goed voor een derde van de totale Europese uitstoot. Dan liever Portugal, dat met Faro en Funchal twee steden in de top 3 heeft.
In de top 5 meest vervuilende landen staat China aan kop, met een aandeel van 30 procent van de wereldwijde uitstoot, gevolgd door de VS met 15 procent. Daarna volgen India (7 procent), Rusland (5 procent) en Japan (4 procent).
De luchtkwaliteit in Europa is al jaren een zorgenkindje. En geloof het of niet, maar notabene ons eigen Nederland spant de kroon in deze vervuilende wedloop.
De luchtkwaliteit blijkt nauwelijks beter dan die in zwaar vervuilde steden als Rotterdam en Den Haag (Rotterdam is de vuilste stad van Nederland, volgens het rapport). Daarnaast vormen geluidsoverlast en zomerhitte problemen. Leiden valt ook op door een gebrek aan groen en buitenruimte.
Groningen is de gezondste stad van Nederland. Twee jaar geleden stond Groningen ook al bovenaan. Onderaan de lijst staat Rotterdam. De onderzoekers van advies- en ingenieursorganisatie Arcadis doen die conclusie op basis van een inventarisatie van de gezondheid van 25 Nederlandse steden.
In Azië was de luchtkwaliteit over het algemeen het ergst. De schoonste lucht werd gevonden in Nieuw-Caledonië, een eilandengroep in de Grote Oceaan. Onder de ontwikkelde landen had Finland de beste luchtkwaliteit. Er waren wereldwijd wel 222 steden die het doel haalden.
Groningen heeft van de grote Nederlandse steden de schoonste lucht. Groningen heeft de beste luchtkwaliteit van negen onderzochte Nederlandse steden. Dat stelt het Europees Milieuagentschap (EEA) in een groot onderzoek naar schone lucht in Europese steden.
In 2019 en 2020 waren Umeå in Zweden, Tampere in Finland en Funchal in Portugal de drie schoonste steden in Europa wat betreft luchtkwaliteit.
Zweden en Schotland zijn bij de schoonste landen. De Italiaanse Povlakte is een bijzonder donkere vlek: meer dan een derde van de bevolking is er blootgesteld aan luchtvervuiling die vier keer hoger ligt dan de WHO-norm.
De Indiase stad Gurugram, een voorstad van New Delhi, is volgens het rapport de meest vervuilde stad ter wereld.
Nummer 1 van Oceanië en nummer 7 van de wereld. Het dunbevolkte Nieuw-Zeeland is een paradijs voor de buitenmens, en het land zorgt goed voor haar omgeving. Nieuw-Zeeland scoort 84.9 punten op het gebied van natuurbehoud, waar haar buren en soortgelijke landen slechts 30 punten scoren.
Wegverkeer, huishoudens, de industrie en de landbouw zijn in ons land de belangrijkste bronnen van luchtvervuiling. Van alle ongezonde deeltjes in de lucht veroorzaken fijnstof, stikstofdioxide (NO2) en ozon (zomersmog) de meeste schade aan de gezondheid.
Groningen blijkt het gezondst, daarna Emmen en Apeldoorn.Onderaan vinden we Amsterdam, Zaanstad en Rotterdam. De vier grote steden scoorden deze keer minder goed dan in de eerste editie. Ze zijn vooral niet stil blijven staan, alleen deden de anderen het beter.
Groningen is wederom de gezondste stad van ons land, op de voet gevolgd door Emmen. Dat blijkt uit onderzoek van Arcadis. Voor de tweede editie van hun studie beoordeelden de experts van het ingenieurs- en adviesbureau tientallen Nederlandse steden aan de hand van vijf gezondheidsdomeinen.
Inwoners van Noord-Drenthe zijn gelukkig, gezond én voelen zich veilig. Uit het onderzoek blijkt dat het gebied rond Assen op al deze punten beter scoort dan het Nederlandse gemiddelde.
Maar toen de hoofdstad Jakarta door de Zwitserse luchtfilterfabrikant IQAir onlangs werd uitgeroepen tot de stad met de vuilste lucht ter wereld, domineerde het milieu de kolommen.
Er is namelijk geen gemeente in Nederland waar de hoeveelheid fijnstof in de lucht aan de advieswaarden voldoet van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Voor relatief frisse lucht kun je nog naar Vlieland. Daar is het aantal overschrijdingen het laagst, namelijk 39 dagen per jaar.
Hart- en vaatziekten Meer informatie
In een Duitse studie bleek dat voor bewoners die tussen 50 en 100 meter van de snelweg woonden, de kans op aderverkalking van de kransslagaderen 34% groter was ten opzichte van bewoners die meer dan 200 meter van de snelweg woonden.
Dat China een viespeuk is, weten we wel. Het land stoot in absolute zin de meeste CO2 uit.
Nederland is het meest vervuilende land onder de kleine EU-landen. Ter vergelijking: wij zijn verantwoordelijk zo'n 6,2 procent van alle CO2-uitstoot in de EU. Dat doen België (3,7 procent) en Tsjechië (2,9 procent) beter.
1. Tata Steel. Staalbedrijf Tata Steel in IJmuiden heeft de twijfelachtige eer om Neerlands grootste vervuiler te zijn, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Emissieautoriteit. Vorig jaar stootte het bedrijf ruim 5,7 miljoen ton CO2 uit.