Normaal gesproken neem je dagelijks één tot drie kurkuma-tabletten of -pillen met water in bij de maaltijd. Er zijn ook kurkuma-tabletten en -pillen. Deze tabletten en pillen bevatten geconcentreerd geelwortel-extract.
Je kunt het bijvoorbeeld over je groenten strooien of in een soep of smoothie verwerken. Zorg wel dat je het met vet, groene thee, zwarte peper of omega 3-vetzuren (vis, schaal- en schelpdieren) combineert. Verschillende kruidenmixen, zoals kerriepoeder en de Thaise kruidenmix van Urtekram, bevatten kurkuma.
Kurkuma is een specerij gewonnen uit de plant Curcuma Longa. De specerij wordt gemaakt van de wortel van de plant. Deze Brand New Cake Kurkuma Gemalen wordt veelal gebruikt als kleurpoeder. Door wat kurkuma aan je gerecht of baksel toe te voegen krijg je een prachtige, natuurlijke gele kleur.
Kurkumapoeder of verse kurkuma? Kurkuma is in meerdere vormen te verkrijgen, bijvoorbeeld verse kurkuma (de wortel) of in poedervorm. Wat ons betreft is kurkumapoeder een zekere winnaar. Kurkumapoeder hoef je niet verder te bewerken, je kunt het gecontroleerd toevoegen en het is langer houdbaar dan verse kurkuma.
Er zijn wel richtlijnen voor de inname van curcumine: de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert een dagelijkse dosering tot 3 mg curcuminoïden (inclusief curcumine) per kilogram lichaamsgewicht.
Kun je kurkuma wortel ook rauw eten ? In een salade of smoothie ? Nee, dat kan niet. Doe dit maar beter niet, het is giftig.
Gebruik de specerij bijvoorbeeld in curries, soepen of smoothies. Of ga voor golden latte: dat is een drankje gemaakt van kurkuma, (amandel)melk, gember, kaneelpoeder, peper en soms ook nog wat ahorn- of agavesiroop. Hieronder kan je nog meer recepten met kurkuma vinden.
Studies tonen aan dat kurkuma ontstekingsremmend werkt en die kleine, chronische ontstekingen kan bestrijden. Ter ondersteuning van een gezonde spijsvertering en om maag-darmklachten te verlichten. Kurkuma helpt bij de vertering van vetten. Het voorkomt winderigheid en een opgeblazen gevoel.
De meeste onderzoeken laten helemaal geen effecten van kurkuma op de gezondheid zien. Toch is in laboratoriumtesten in reageerbuizen en op proefdieren ontdekt dat kurkuma mogelijk kan werken als antioxidant en bijdraagt aan de normale werking van het zenuwstelsel en het immuunsysteem.
Kurkuma thee is zeer gezond vanwege de vele gezondheidsvoordelen die het biedt. Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen, het verbeteren van de spijsvertering en het versterken van het immuunsysteem.
Gebruik je kurkuma voor een hoog cholesterol of hoge bloeddruk, dan wordt 700 mg kurkuma extract gedurende 3 maanden lang geadviseerd. Voor artrose gebruik je 500 mg kurkuma extract, verspreid over 2 x daags. Het wordt afgeraden om niet langer dan 3 maanden deze hoge doseringen in te nemen.
Mensen die problemen hebben met de galblaas of de lever
Als je dus last hebt van galstenen of een galblaasontsteking, is het gebruik dus absoluut te mijden. Ook als je een leverziekte hebt, is het niet raadzaam om kurkuma te nemen. Bij twijfel, raadpleeg altijd eerst je arts alvorens je kurkuma gaat gebruiken.
Combinatie met medicijnen
Voorbeelden van medicijnen waarvan geelwortel de hoeveelheid in het lichaam kan beïnvloeden: antikankermedicijnen. bloeddrukverlagers. ontstekingsremmers.
Neem daarvoor een glas kokend water en voeg daar een paar schijfjes verse kurkumawortel aan toe of een theelepeltje kurkumapoeder. Met wat honing kun je het nog zoeter maken als je dat lekker vindt.
Hoeveel kurkuma per dag? Kurkuma is gezond! Volwassenen wordt daarom aanbevolen tussen de 1 en 3 theelepels kurkuma per dag te eten. Te veel kurkuma is niet goed, maar het blijkt geen kwaad te kunnen wanneer u 3 maanden achter elkaar dagelijks 12 gram eet.
Curcuma heeft een gunstig effect de op de werking van hart en bloedvaten*. Een positief effect van het regelmatig nuttigen van dit kruid is een verlaging van een te hoge bloeddruk*. Onderzoek wijst uit dat kurkuma een gunstig effect heeft op de productie van de neurotransmitters dopamine en serotonine*.
Gember heeft een scherpe, pittige smaak en wordt gewaardeerd om zijn culinaire veelzijdigheid en mogelijke medicinale eigenschappen, terwijl kurkuma een milde, aardse smaak heeft en bekend staat om zijn heldergele kleur en potentiële ontstekingsremmende eigenschappen dankzij curcumine.
Verse kurkuma thee maken
Snijd een stuk verse kurkumawortel in dunne plakjes en doe in een kopje. Voeg gekookt water en een snufje zwarte peper toe. Voeg eventueel ook een klein scheutje van je favoriete melk toe. Laat het 3 minuten trekken.
Onze honing met kurkuma biedt talloze gezondheidsvoordelen. Kurkuma is een krachtige ontstekingsremmer en antioxidant, terwijl honing antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen heeft. Samen vormen ze een heerlijk en gezond voedingssupplement!
Kurkuma is jaarrond verkrijgbaar. Wat is de houdbaarheid van de kurkuma: Kurkuma kan het beste bewaard worden in een afgesloten zak in de koelkast. Zo blijft kurkuma 2 weken goed.
Verse kurkuma thee zelf maken
Schil een zeer dun laagje van de kurkumawortel. Snijd de wortel in stukjes of gebruik de knoflookpers. Leg dit in een mok en giet hier 300 milliliter kokend water overheen. Je kunt eventueel ook het gehele stuk in de mok leggen, zonder dat je deze klein snijdt.
Wanneer je kurkuma of curcumine in hoge doseringen inneemt, heeft dit bijwerkingen. Ongeveer tien tot dertig procent van de mensen krijgt last van de spijsvertering in de vorm van maag- en darmklachten.
Door kurkuma-thee te drinken, kun je eenvoudig de hoeveelheid kurkuma afmeten die je dagelijks binnenkrijgt. Veel mensen drinken kurkuma-thee uit gezondheidsoogpunt. De effecten van kurkuma op de gezondheid zijn niet even sterk bewezen, maar je kunt kurkuma-thee ook maken omdat je het lekker vindt.
Kurkuma heeft veel weg van gember, het is dan ook de wortel van een plant die tot dezelfde familie behoort als gember. Eén van de belangrijkste kenmerken van kurkuma is de ontstekingsremmende eigenschappen die het bevat.