In peulvruchten zoals sperziebonen komt de natuurlijke gifstof lectine voor. Door het koken van de sperziebonen raakt de giftige stof uitgewerkt. Gekookt zijn sperziebonen dus niet gevaarlijk voor de gezondheid.
Rauwe peulvruchten bevatten het giftige planteneiwit lectine. Als je te veel lectine binnenkrijgt, kun je misselijk worden en buikpijn, koorts en diarree krijgen. Uiteindelijk kan lectine zelfs de darmen en nieren beschadigen. Koken maakt lectine onschadelijk.
Bonen. Tuinbonen, sperziebonen, snijbonen: allemaal giftig als je ze rauw eet. Ze bevatten lectine, en van teveel lectine word je misselijk, met buikpijn, koorts en diarree. Blijf je dan nog gewoon dooreten, dan kun je uiteindelijk zelfs je nieren en je darmen beschadigen.
Welke groente is giftig als je het rauw eet bloemkool of sperciebonen? Bloemkool en sperziebonen zijn beide veilig om te eten als ze goed gekookt zijn. Ze bevatten echter een stof genaamd glucosinolaten, die een allergische reactie kan veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor dit soort voedsel.
In rauwe sperziebonen zit de stof Lectine wat schadelijk is voor zowel mensen als honden. Ze kunnen hierdoor last krijgen van de darmen en als ze het in grote hoeveelheid binnenkrijgen kan dit zelfs dodelijk zijn.
Sperziebonen zijn heel gezond voor honden en worden vaak door dierenartsen aangeraden als gezonde snack. En het beste: de meeste honden vinden ze heerlijk! Sperziebonen zijn een goede bron van ijzer, mineralen, vezels, magnesium, vitamine A, vitamine C en vitamine K.
Als u echter gewoon op zoek bent naar een gezonde, caloriearme traktatie voor Fido, dan zijn sperziebonen een uitstekende optie. Zoals met elke traktatie, probeer niet meer dan 10% van de dagelijkse voeding van uw hond te nemen, en let op tekenen van maagklachten of allergische reacties.
Eet sperziebonen niet rauw. In peulvruchten zoals sperziebonen komt de natuurlijke gifstof lectine voor. Door het koken van de sperziebonen raakt de giftige stof uitgewerkt. Gekookt zijn sperziebonen dus niet gevaarlijk voor de gezondheid.
Dit is het geval voor aardappelen, aubergines of zelfs bonen. Maar in tegenstelling tot wat men soms kan lezen, rauwe broccoli is niet giftig voor mensen, zelfs in grote hoeveelheden gegeten omdat het geen toxine of fytohemagglutinines (lectine) bevat.
De aardappel behoort net zoals overigens de aubergine en de tomaat tot de nachtschadefamilie en bevat het giftige solanine. Daarom eet u ze beter niet rauw. Het meeste gif zit net onder de huid, reden waarom u aardappelen best schilt.
Het nadeel van peulvruchten
Dit zijn afweerstoffen die planten aanmaken om zichzelf te beschermen tegen insecten en dieren die van de plant willen eten. Deze antinutriënten binden zich in je lichaam aan diverse mineralen, waardoor je deze minder goed opneemt.
Dit is veruit de meest gebruikte bereidingswijze van deze groente, maar toch gaat er nog vaak wat fout bij het bloemkool koken. Dat komt omdat er een te lange kooktijd wordt aangehouden, waardoor de groente een krachtige, vrij onaangenaam weeïge koolsmaak ontwikkelt. Ook komt er zo vaak een onplezierige geur vrij.
Lectine is een giftige stof en kan nadelige gevolgen voor de gezondheid hebben. Bij een acute hoge inname kan het leiden tot braken, koorts en diarree. Bij een regelmatige te hoge inname kan het de darmwand beschadigingen en groeivertraging veroorzaken [1].
Wanneer je rauwe peulvruchten eet, kan lectine binnen enkele uren klachten zoals buikpijn, misselijkheid en diarree veroorzaken. Bij een ernstige lectine-vergiftiging kunnen je darmen of nieren zelfs blijvend beschadigd raken. Het beste moet je oppassen met rauwe kidneybonen die hoge concentraties lectine bevatten.
Sperziebonen zijn een groente. Het geheel van schil en zaden wordt gekookt en dan pas geconsumeerd. Het koken is nodig omdat sperziebonen van nature de gifstof lectine bevatten. De naam is afgeleid van 'aspergieboontjes'.
De witte koolgroente past bij veel verschillende gerechten en daarom bereiden we 'm ook regelmatig in de keuken. Snijd jij je bloemkool altijd in kleine roosjes en kook je het vervolgens in heet water? Niet meer doen! Het kan namelijk erg gevaarlijk zijn voor je gezondheid om bloemkool te koken.
Net zoals bij zowat elke fruit- en groentesoort is ook de courgette super gezond om rauw te eten. Tijdens het eten van rauwe groenten worden de vitaminen beter bewaard. En laat een courgette dan nét de groentesoort zijn die volgepropt zit met vitamine A, B1, C en nog een hele resem andere vitaminen.
Waarom zijn sperziebonen goed voor je gezondheid:
Sperziebonen zijn rijk aan folaat (vitamine B11). Folaat helpt in je lichaam bij de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder rode en witte bloedcellen. Daarnaast draagt folaat bij aan je hersen- en zenuwfuncties die betrokken zijn bij het leer- en concentratievermogen.
KOPEN, BEWAREN. Sperziebonenerziebonen moeten knakken zodra je ze buigt. Dan zijn ze vers, en bevatten ze alle bovenstaande gezonde voordelen. Buigen de bonen mee, en knakken ze niet, dan zijn ze niet vers meer en hebben ze al veel van hun waardevolle bovenstaande gezonde voordelen verloren.
Wortelen
Rauwe wortelen zijn gezond, gekookte wortelen zijn nog gezonder! Gekookte wortelen bevatten namelijk meer bèta-caroteen dan rauwe wortelen. Dat is een sterk antioxidant dat zich in je darmen omzet in vitamine A.
Dit mag een hond niet eten:
Aubergine, avocado, champignon, paddenstoelen, paprika, prei, aardappel rauw, tomaat, ui.
Ja, honden mogen komkommers eten, wel met mate. Deze groenten bestaan voor ongeveer 96% uit water en bevatten ook wat mineralen en vitamines. Maar wees voorzichtig bij het voeren van komkommer aan uw pup, aangezien grote hoeveelheden van deze groente tot spijsverteringsproblemen kunnen leiden.
Rijst is een voedingsstof die behoort tot de granen. Rijst is op zich niet slecht voor een hond maar evenals de overige granen moet deze wel ontsloten zijn. Bovendien is witte rijst een snelle koolhydraat die er dus voor kan zorgen dat de bloedsuikerspiegel of glucosespiegel van de hond in een piek omhoog gaat.